Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5287
Mărime: 23.13KB (arhivat)
Publicat de: Pasca A.
Puncte necesare: 0
FACULTATEA DE PROTECTIA MEDIULUI ANUL 2 SEM 1

Extras din curs

Ecologia nu este numai o stiinta,o doctrina sau o miscare,ea reprezinta un izvor de drept si un izvor vechi de cand lumea,intrucat este dreptul care guverneaza raportul dintre mediu.

Interactiunea dintre om si mediul natural a existat din cele mai vechi timpuri din mult inainte de aparitia statului si a dreptului.

Primele norme de conduita sociala sau referit la:

-Vanat

-Pescuit

-Protectia focului

-Apararea colectiva impotriva fenomenului natural astfel ca insusi dreptul sa nascut ca o necesitate privind raportul omului cu mediu.

Primele norme de conduita sociala si anumite norme juridice cautau sa ocroteasca sanatatea individului prin combaterea poluarii resurselor locale.

Izvoarele istorice amintesc ca in anul 242 I Hr in India imparatul Asoka a dispus prin lege ocrotirea pestilor animalelor terestre a padurilor infiintand anumite rezervatii naturale asa zise AbhayaRaya,pe teritorii relativ intime.

In Roma antica poluatorii raurilor erau urmariti de catre riveranii din Aval si de catre autoritatile publice.

La Atena poluat raurilor erau urmariti de catre riveranii din Aval si de catre autoritatile publice.

La Atena poluat epocii erau tabacarii fabricantii de branzeturi si micere erau obligati sasi desfasoare activitatea in afara oraselor si in locuri speciale amenajate.

Cel mai vechi tratat al lui Hipocrate despre aer apa si locuri sublima ca bunastarea individului este puternic dependenta de mediu plutand astfel pentru conceptul modern de sanatate a mediului.

Totusi pana in anul 1000 ppreocuparile in materie nu sunt semnificative astfel incepand cu seculul al xvi tarile europene ingrijorate de degradarea naturii au elaborat reglementari privind protejarea mediului natural mai ales padurile si fauna.

In Franta in acest per aparea o administratie a apelor si padurilor in paralel problemelor padurilor si faunei li sau adaugat in unele zone praful si fumul astfel ca in 1273 Howard I al Angliei a depus de anumite substante referitoare la fumul de carbune,iar Charles al IV la interzicerea la Paris,fumurile rau mirositoare si dezgustatoare alaturi de aceste reglementari ,eforturile umane au fost analizate in directia reglementarii dificultatilor create de poluarea la nivelul asezarilor umane.

In anul 1681 marea Ordonanta al lui Cobbert asupra marinei ,interzice sub pedeapsa amenzii aruncarea de gunoaie in apele porturilor si dependenta acestora si depunerea lor pe chei sau pe ninsule.

Nu se poate nega faptul ca mediul,curatenia si protejarea lui ocupau un import in Occident in sec XVII-XVIII.Conditiile de viata mizere in care locuiau faceau parte din viata urbana erau la originea numeroaselor boli si epidemii.Odata cu cresterea populatiei tot oraselor din Europa sa generalizat problema poluarii mediului urban,care genera multiple probleme.O problema stringiuita si de mare import a fost cea a colectarii resturilor menajere astfel ca la Paris la 1 10 1884 apare printro decizie prefectoriala importanta apare obligativitatea folosirii pubelei pentru depunerea gunoaielor.

Toate aceste tentative istorice de legificare raman insa embrionare marginale si cu efecte limitate.

Protejarea mediului prezenta potrivit dreptului medieval 2 caracteristici care faceau sistemul juridic putin apt pentru a putea fi transferat in dreptul modern pentru ca:

1-el proteja individul de anumite vatamari si nu grupul desi efectele poluarii in majoritatea cazurilor aduceau prejudicii unui numar mare de persoane

2-nu stabilea o protectie a mediului decat in privinta speciilor si notiunii de proprietate si spre ex:daca dreptul unui proprietar era amenintat printro poluare industria poluatoare nu I se putea aduce nici un repros ca a poluat acel teren.

Un alt ex:in 1865 camera Lorzilor din Anglia aducea in fata justitiei pe cel care se plangea de fumul urban nociv si argumenta ca individul nu era indreptatit sa se planga la justitie intrucat odata ce a optat pentru a trai in mediul urban a acceptat si riscul suportarii tuturor riscurilor aduse aici.

FORMAREA DREPTULUI DE MEDIU IN ROMANIA

Dreptul mediului in forma sa actuala isi gaseste izvorul intro multitudine de texte din cele mai vechi timpuri axate exclusiv pe preocupari de ocrotire a unor elemente naturale,dar si pentru pastrareasi mentinerea igienei in paralel cu dezvoltarea industriei.In faza initiala reglementarile se refer la anumite institutii generale ca de pilda proprietatea ,desi urmarea cu prioritate scopuri economice.

Una dintre primele incercari de reglementare a raportuilor omului cu natura este legea branistei si dateaza din vremea lui Stefan cel Mare aceasta institutie desemna printre altele o rezervatie unde erau interzise in scop de conservare:doborarea arborilor pescuitul vitelor vanatoare pescuitul fara autorizare expresa a proprietarului.

Cei care incalcau legea branistei erau aspru pedepsiti aplicanduse pedeapsa corporala si confiscanduse a tot ce aveau asupra lor cand faceao infractiune.

O serie de arte domnesti ale lui Vlad Vintila 1553,Stefan Tomsa ,Matei Basarab 1646 se refera la braniste sau o prelistede stricare a naturii.Institutiile branistei a functionat si in Transilvania astfel la 1.10.1588 principele Sigismund Bathory da instructiuni nobilului Matei Miary cu privire la ocrotirea padurilor si animalelor de interes cinegetic.Un pas inainte pe linia masurilor oficiale de ocrotire a naturii il constituie primele incercari de reglementare a folosirii padurilor.

In 1789 s-a inlaturat in Banat Serviciul Silvic Regulat,iar primul reglementare oficiala in materialul silvic al Transilvaniei este data in 1781,timpul imparatului Iosif al II-lea ‘Primul cod silvic romaneste este considerat Randuiala de padure” tiparit in Bucovina in 1789 din cele 12 articole ale codului tiparita in romana si germana se desprind idei moderne de ocrotire si amenajament silvic si anume:norme de intretinere si taiere a padurii in asa fel incat sa permita regenerarea precum si normele de depozitare si folosire a fructelor si semintelor.

In etapa premergatoare evolutiile socioeconomice si politice au importante consecinte pentru mediul natural .Ca urmare a liberalizarii comertului in urma aplicarii tratatului de la Adrianopol din 1829,cultura cerealelor ia o mare dezvoltare ceea ce determina cresterea suprafetelor agricole mai ales prin defrisarea padurilor precum si o degradare a solului.

Reglementarea organizata din Tara Romaneasca si Moldova induc o serie de exploatari a patrimoniului natural precum si o serie de masuri noi de administrare si gestionare publica a acestora.

Preview document

Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 1
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 2
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 3
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 4
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 5
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 6
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 7
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 8
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 9
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 10
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 11
Drept și legislație a mediului. apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Drept si Legislatie a Mediului. Aparitia si Dezvoltarea Reglementarilor Juridice Privind Mediul.doc

Alții au mai descărcat și

Instituțiile naționale și internaționale de mediu

CAPITOLUL I. Dreptul la mediu - drept fundamental al omului Constituţia României, în noua sa formă revizuită în anul 2003, înscrie dreptul la un...

Izvoarele Dreptului Mediului

1. Câteva consideraţii istorice Conturarea actuală a acestei ramuri a dreptului, oricât de nouă ar fi ea şi oricât de modernă, la o privire mai...

Societatea Comercială

Cap. I INTRODUCERE Potrivit art. 40 LSC, societatea comercială este persoană juridică de la data înmatriculării în registrul comerţului. Pentru...

Legislația construcțiilor și amenajării teritoriului

Legislatia aplicabila in domeniul constructiilor si amenajarii teritoriului : - Legea nr. 50/1991 a fost republicata in Monitorul Oficial al...

Drept Comunitar

TITLUL I DREPT COMUNITAR MATERIAL CAPITOLUL I CONSTRUCTIA EUROPEANA. IZVOARELE DREPTULUI COMUNITAR SECTIUNEA I CREAREA COMUNITATILOR EUROPENE...

Etică

Etica este una din principalele ramuri ale filosofiei şi poate fi numită ştiinţa realităţii morale; încearcă elucidarea problemelor morale...

Contractul de Transport

1. Contractul internaţional de transport rutier de mărfuri Actul normativ de bază în acest domeniu este Convenţia referitoare la contractul de...

Drept Penal

Sintagma drept penal în accepţiunea cea mai largă desemnează ramura dreptului pozitiv, având ca obiect studiul reprimării de către stat a faptelor...

Te-ar putea interesa și

Protecția, administrarea și gospodărirea fondului forestier național

CAPITOLUL I DREPTUL MEDIULUI ÎN SISTEMUL DREPTULUI ROMÂN 1.1. Apariţia dreptului mediului Dreptul mediului înconjurător a apărut şi s-a...

Tehnici de Protecție a Mediului în România

Introducere Evoluţiile generale înregistrate în ultimile decenii au determinat un proces amplu de formare şi afirmare a unei ramuri noi, distincte...

Probleme Fundamentale ale Ocrotirii Mediului în Epoca Contemporană

Introducere Noţiunea de mediu înconjurător este una dintre noţiunile fundamentale care stau la baza ecologiei (din grecescul aeikos=loc de trai,...

Dreptul de proprietate - evoluție și particularități

„Unde proprietatea nu este protejată, se poate zice că acolo nu mai există societate posibilă şi reîncepe barbaria. Aceste idei sunt aşa de simple...

Acordul și autorizația de mediu

Motto: “Dacă noi nu putem dovedi că o societate modernă poate prospera în armonie cu locul unde ea trăieste, fragmentele de natura salbatică pe...

Crime contra mediului

1.Conceptul de mediu si crima contra mediului Mediul,precizat la nevoie mediul inconjurator sau mediul ambiant,este o notiune care se refera la...

Evaluarea Mediului de Marketing Internațional

EVALUAREA MEDIULUI DE MARKETING INTERNATIONAL Mediul de marketing al unei întreprinderi este format din acei agenti si forte, altele decât cele de...

Curs Dreptul Mediului

Ca domeniu de cooperare interstatala si reglementare internationala, protectia si conservarea mediului au facut obiectul dreptului relativ recent....

Ai nevoie de altceva?