Dreptul Afacerilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Dreptul Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 5 fisiere doc, rtf de 195 de pagini (in total).

Profesor: Militaru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

DREPT COMERCIAL ROMÂN

Notiuni introductive

Din punct de vedere economic, comertul apare ca o activitate al carei scop este schimbul si circulatia marfurilor de la producatori la consumatori. Juridic, notiunea de comert are un continut mai larg, deoarece ,cuprinde pe lânga operatiunile de interpunere în schimb si circulatie a marfurilor, productia marfurilor ,executarea de lucrari si prestarea de servicii. Dreptul comercial cuprinde normele juridice care reglementeaza activitatile comerciale:de producere, de circulatie si de prestari servicii.

Obiectul dreptului comercial

În literatura de specialitate s-au conturat doua sisteme , care permit stabilirea sferei (obiectului ) dreptului comercial si ofera criteriile de comercialitate ale actelor ,faptelor juridice ;i opera’iunilor economice .

Potrivit primului sistem, denumit obiectiv dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comertului, adica actelor juridice, faptelor juridice si operatiunilor economice calificate de lege ca fiind de comert indiferent de persoana care le savârseste.

Potrivit celui de-al doilea sistem denumit subiectiv,dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comerciantilor. Din acest punct de vedere ,dreptul comercial este un drept profesional care se aplica tuturor persoanelor care au calitatea de comerciant.

Codul Comercial român are la baza sistemul obiectiv. Articolul 3 Cod com. stabileste actele juridice, faptele si operatiunile considerate fapte de comert carora li se aplica dispozitiile codului comercial indiferent de persoana care le savârseste, indiferent ca are sau nu calitatea de comerciant. Combinând cele doua sisteme rezulta ca dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile atât faptelor de comert cât si comerciantilor .

Definitia dreptului comercial

Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat aplicabile raporturilor juridice izvorâte din savârsirea actelor, faptelor juridice si operatiunilor economice considerate de lege fapte de comert precum si raporturilor juridice la care participa persoanele ce au calitatea de comercianti.

Izvoarele dreptului comercial

Izvoarele formale sunt : Codul comercial si Codul civil.

În functie de natura lor deosebim :

-izvoare normative: Constitutia-legea fundamentala a tarii-care reglementeaza principiile de organizare ale activitatilor economice,Codul Comercial care cuprinde reglementarea de baza a activitatilor comerciale si reglementeaza institutiile fundamentale : faptele de comert, comerciantii, obligatiile comerciale; legile comerciale speciale. Pentru ca nu tot dreptul comercial se afla în Codul Comercial, art. 1Cod Com. face sa se înteleaga ca principalul izvor al dreptul comercial îl reprezinta legile comerciale si legile comerciale speciale: legea 31/1990 cu privire la societatile comerciale, legea 26/1990 privind registrul comertului, legea 11/90 privind combaterea concurentei neloiale, legea 58/90 asupra cambiei si biletului la ordin,Decretul 139/90 privind înfiintarea camerelor de comert si industrie, Ordonanta 21/1992 privind protectia consumatorilor, Ordonanta 70/1990 privind impozitul pe profit si norme, regulamente si ordine adoptate de organele competente.

-izvoare interpretative: au rolul de a ajuta la interpretarea vointei manifestate în raporturile comerciale.În aceasta categorie includem :

- uzurile comerciale.Uzul comercial este o regula de conduita nascuta din practica sociala. În dreptul comercial român uzurile comerciale nu sunt izvoare normative dar doctrina si practica juridica recunosc uzurile interpretative (conventionale) ca rezultând din vointa prezumata a partilor cu rolul de a lamuri sensul si limitele acestei vointe.

- doctrina .Se admite ca doctrina nu este izvor de drept, dar este un important instrument de interpretare a legilor comerciale si de aplicare a acestora.

- practica judiciara. În mod traditional nu a fost recunoscuta ca izvor de drept, dar solutiile date de instantele judecatoresti contribuie la interpretarea legilor comerciale fara sa aiba puterea precedentului judecatoresc. Un rol important în interpretarea legilor comerciale tinde sa-l dobândeasca deciziile Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Fisiere in arhiva (5):

 • Dreptul Afacerilor
  • Contractul_de_cont_curent_MILI_NELI.doc
  • Contractul_de_mandat_comercial.doc
  • Contractul_de_report_Neli_Mili.doc
  • contractul_de_vanzare_cumparare_modificat.doc
  • Dreptul Afacerilor.rtf

Alte informatii

Contractul de cont curent Contractul de mandat comercial Contractul de report Contractul de vanzare-cumparare