Dreptul Comunitar

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Dreptul Comunitar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor: Stan Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

I.1. Ideea de uniune europeana

Ideea este foarte veche. Dante Alighieri în „Divina comedie” îsi imagina o Europa unificata, aflata sub conducerea unui suveran aflat deasupra celorlalti suverani. Limba comuna urma sa fie latina, iar moneda comuna florinul care avea o circulatie larga în Europa ca urmare a activitatii negustorilor din Florenta.

În secolul al XVII-lea, Ducele de Sully în „Grand Dessin” a lansat ideea unui „corp politic al tuturor statelor Europei” care sa poata produce între membrii sai o pace inalterabila si un comert perpetuu.

Immanuel Kant, în 1795 a elaborat un „Proiect de pace eterna” bazat pe o federatie de state libere, având o constitutie de tip republican.

Victor Hugo, în discursul rostit la al treilea Congres International de Pace de la Paris din 1849 spunea ca „va veni o zi când vom vedea aceste doua grupuri imense, Statele Unite ale Americii si Statele Unite ale Europei, unul în fata celuilalt, întinzându-si mâinile unul celuilalt peste mari, schimbând produse, comert, industrie, arte, genii…”.

Napoleon a încercat unificarea Europei sub autoritatea Frantei, dar împotriva vointei popoarelor, ceea ce a provocat explozia nationalismelor europene.

Saint Simon (1814) prevedea constructia Europei în jurul unei aliante Franta-Anglia, condusa de un monarh „lider stiintific si politic”. (v. Adrian Nastase, Europa quo vadis?, Ed. Monitorul Oficial, Bucuresti, 2003, p.21-29). Acestei aliante i se puteau alatura si alte state care se eliberau si îsi creau institutii reprezentative.

Si alti vizionari au formulat proiecte de unificare a Europei. Dupa primul razboi mondial, Aristide Briand în 1929, în Adunarea Generala a Societatilor Natiunilor a propus sa se constituie „un fel de legatura federala” între natiunile europene.

În 1944, reprezentantii miscarilor europene de rezistenta europene, reuniti în Elvetia, au elaborat un program european care statua ca realizarea unei Europe prospere, democratice si pacifice sub forma unei reuniuni de state suverane, separate prin frontiere politice si vamale este imposibila, afirmând ca doar o federatie europeana ar putea înlatura cauzele celor doua razboaie mondiale.

În 1946, Winston Churchill, la Universitatea din Zürich, a sustinut ideea unor „State Unite ale Europei”, construite în jurul Frantei si Germaniei, sub auspiciile Marii Britanii si ale SUA.

În 1947, mai multe miscari care militau pentru unitate europeana au format „Comitetul International de coordonare a miscarilor pentru unificarea Europei”. Primul Congres European tinut la Haga în 1948, care a reunit peste 800 delegati din 19 tari, a formulat ideea unei zone europene de comert liber si a necesitatii de creare a unor institutii europene – un Parlament European si o Curte de Justitie. Richard Caudenhove-Kalergi a creat miscarea „Pan Europa” .

I.2. ETAPELE REALIZARII UNIUNII EUROPENE

Este unanim recunoscut ca la baza înfaptuirii Uniunii Europene se afla Planul Marshall care a creat conditiile unui sistem de cooperare economica care a permis primele proiecte de integrare europeana.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, cele doua superputeri, Uniunea Sovietica si SUA, si-au disputat puternic zonele de influenta, în special în Europa. Marea Britanie, asociat al Statelor Unite, se angajase sa sustina linia de rezistenta formata de Grecia si Turcia. La 21 februarie 1947, Ambasada Marii Britanii din SUA a anuntat Secretariatul de stat din Washington ca, datorita gravelor dificultati cu care se confrunta economia britanica, nu mai avea forta economica si militara pentru a suporta imensele cheltuieli cu bazele militare din Marea Mediterana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Comunitar.doc

Alte informatii

este cursul profului si e foarte bun pentru master