Dreptul Comunitar

Curs
8.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 10418
Mărime: 39.10KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stan Radu
este cursul profului si e foarte bun pentru master

Extras din document

I.1. Ideea de uniune europeana

Ideea este foarte veche. Dante Alighieri în „Divina comedie” îsi imagina o Europa unificata, aflata sub conducerea unui suveran aflat deasupra celorlalti suverani. Limba comuna urma sa fie latina, iar moneda comuna florinul care avea o circulatie larga în Europa ca urmare a activitatii negustorilor din Florenta.

În secolul al XVII-lea, Ducele de Sully în „Grand Dessin” a lansat ideea unui „corp politic al tuturor statelor Europei” care sa poata produce între membrii sai o pace inalterabila si un comert perpetuu.

Immanuel Kant, în 1795 a elaborat un „Proiect de pace eterna” bazat pe o federatie de state libere, având o constitutie de tip republican.

Victor Hugo, în discursul rostit la al treilea Congres International de Pace de la Paris din 1849 spunea ca „va veni o zi când vom vedea aceste doua grupuri imense, Statele Unite ale Americii si Statele Unite ale Europei, unul în fata celuilalt, întinzându-si mâinile unul celuilalt peste mari, schimbând produse, comert, industrie, arte, genii…”.

Napoleon a încercat unificarea Europei sub autoritatea Frantei, dar împotriva vointei popoarelor, ceea ce a provocat explozia nationalismelor europene.

Saint Simon (1814) prevedea constructia Europei în jurul unei aliante Franta-Anglia, condusa de un monarh „lider stiintific si politic”. (v. Adrian Nastase, Europa quo vadis?, Ed. Monitorul Oficial, Bucuresti, 2003, p.21-29). Acestei aliante i se puteau alatura si alte state care se eliberau si îsi creau institutii reprezentative.

Si alti vizionari au formulat proiecte de unificare a Europei. Dupa primul razboi mondial, Aristide Briand în 1929, în Adunarea Generala a Societatilor Natiunilor a propus sa se constituie „un fel de legatura federala” între natiunile europene.

În 1944, reprezentantii miscarilor europene de rezistenta europene, reuniti în Elvetia, au elaborat un program european care statua ca realizarea unei Europe prospere, democratice si pacifice sub forma unei reuniuni de state suverane, separate prin frontiere politice si vamale este imposibila, afirmând ca doar o federatie europeana ar putea înlatura cauzele celor doua razboaie mondiale.

În 1946, Winston Churchill, la Universitatea din Zürich, a sustinut ideea unor „State Unite ale Europei”, construite în jurul Frantei si Germaniei, sub auspiciile Marii Britanii si ale SUA.

În 1947, mai multe miscari care militau pentru unitate europeana au format „Comitetul International de coordonare a miscarilor pentru unificarea Europei”. Primul Congres European tinut la Haga în 1948, care a reunit peste 800 delegati din 19 tari, a formulat ideea unei zone europene de comert liber si a necesitatii de creare a unor institutii europene – un Parlament European si o Curte de Justitie. Richard Caudenhove-Kalergi a creat miscarea „Pan Europa” .

I.2. ETAPELE REALIZARII UNIUNII EUROPENE

Este unanim recunoscut ca la baza înfaptuirii Uniunii Europene se afla Planul Marshall care a creat conditiile unui sistem de cooperare economica care a permis primele proiecte de integrare europeana.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, cele doua superputeri, Uniunea Sovietica si SUA, si-au disputat puternic zonele de influenta, în special în Europa. Marea Britanie, asociat al Statelor Unite, se angajase sa sustina linia de rezistenta formata de Grecia si Turcia. La 21 februarie 1947, Ambasada Marii Britanii din SUA a anuntat Secretariatul de stat din Washington ca, datorita gravelor dificultati cu care se confrunta economia britanica, nu mai avea forta economica si militara pentru a suporta imensele cheltuieli cu bazele militare din Marea Mediterana.

Preview document

Dreptul Comunitar - Pagina 1
Dreptul Comunitar - Pagina 2
Dreptul Comunitar - Pagina 3
Dreptul Comunitar - Pagina 4
Dreptul Comunitar - Pagina 5
Dreptul Comunitar - Pagina 6
Dreptul Comunitar - Pagina 7
Dreptul Comunitar - Pagina 8
Dreptul Comunitar - Pagina 9
Dreptul Comunitar - Pagina 10
Dreptul Comunitar - Pagina 11
Dreptul Comunitar - Pagina 12
Dreptul Comunitar - Pagina 13
Dreptul Comunitar - Pagina 14
Dreptul Comunitar - Pagina 15
Dreptul Comunitar - Pagina 16
Dreptul Comunitar - Pagina 17
Dreptul Comunitar - Pagina 18
Dreptul Comunitar - Pagina 19
Dreptul Comunitar - Pagina 20
Dreptul Comunitar - Pagina 21
Dreptul Comunitar - Pagina 22
Dreptul Comunitar - Pagina 23
Dreptul Comunitar - Pagina 24
Dreptul Comunitar - Pagina 25
Dreptul Comunitar - Pagina 26
Dreptul Comunitar - Pagina 27
Dreptul Comunitar - Pagina 28
Dreptul Comunitar - Pagina 29
Dreptul Comunitar - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Dreptul Comunitar.doc

Alții au mai descărcat și

Drepturile Omului în Era Integrării și Globalizării

CAPITOLUL I. PREZENTARE GENERALĂ 1.1. NOȚIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI.5 1.2. IMPORTANȚA DREPTURILOR OMULUI ÎN EPOCA...

Drept Comunitar

1. Constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO) Initiativa unor noi demersuri de integrare europeana, dupa esecul de la Haga...

Caracteristicile Dreptului Comunitar

Fiind instrument de interes comun, pentru toate popoarele si statele Comunitatilor, dreptul emanat din surse comunitare nu este un drept strain,...

Principiile Dreptului European

1. Principiile dreptului comunitar. Aspecte introductive Principiile generale ale dreptului european se impun, în primul rand, datorita...

Functia Publica - Notiune, Caracterizare, Clasificare

I. Consideratii preliminare Functia publica este o institutie juridica a dreptului public, în general, si ale dreptului administrativ în...

Conditii de Aderare la UE

1. Pregătirea aderării la Uniunea Europeană a statelor asociate Extinderea este instrumentul principal prin care UE lărgeşte zona de pace,...

Grile Dreptul Muncii

1. Negocierea colectiva are loc în fiecare an: a) dupa cel mult 12 luni de la data negocieriiprecedente neurmata de încheierea contractului...

Ai nevoie de altceva?