Dreptul Concurentei

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6358
Mărime: 22.95KB (arhivat)
Cost: Gratis
Universitatea Romano-Americana Bucuresti.curs foarte bun ,bine structurat.

Extras din document

Capitolul III

Concurenta

Analiza conceptului de concurenta

In activitatea comerciala si economica exista cel putin 2 concurenti care desfasoara activitati economice si comerciale identice sau asemanatoare prin care sa se satisfaca cerintele consumatorilor.

Pornind de la aceste cerinte,se poate spune ca concurenta este lupta dusa atat pe plan national cat si international,intre agentii economici,pe de o parte,intre acestia si firmele de comert sau numai intre acestea din urma,atat pe plan national si international in scopul realizarii unor profituri cat mai mari,ca urmare a acapararii unor segmente cat mai mari de piata precum si a unei parti importante a clientelei.

Din definitie rezulta:

a) in cadrul concurentei in mod necesar apare confruntarea intre subiectii care desfasoara activitatea;

b) apare tendinta comuna care duce la obtinerea unor venituri cat mai mari;

c) telul final al oricarui concurent trebuie sa fie prepararea unor segmente cat mai mari din piata si implicit din clientela.

Felurile concurentei

1. Concurenta pura sau perfecta si concurenta imperfecta

Concurenta pura si perfecta presupune un asemenea raport pe piata,incat,pe de o parte,toti vanzatorii sa-si vanda produsele la pretul pietei,fara ca vreunul dintre ei sa-l poata influenta,iar pe de alta parte,cumparatorii sa poata achizitiona ceea ce au nevoie si cat doresc din fiecare bun la acelasi pret al pietei,de asemenea fara a-l putea modifica dupa vointa lor.

Conceptul teoretic de concurenta pura si perfecta este imposibil de realizat in conditiile economice si comerciale actuale.

La polul opus se afla concurenta imperfecta cu formele sale : monopolul si oligopolul.

Expresia de monopol sau monopolizare desemneaza activitati ale unei firme dominante ori ale unui grup de firme destul de mari,folosindu-se de practici anticompetitive precum:preturi sczute,bararea accesului pe piata.

Expesia de oligopol deriva din cuvintele grecesti care inseamna cativa vanzatori.

Monopolul se caracterizeaza prin unicitatea agentului eeconomic sau prin unicitatea cumparatorului pe piata.

In cazul ag ec unic pe piata,acesta este singurul prod de bunuri dintr-o anumita ramura si nici o alta intreprindere nu va avea posibilitatea de a patrunde pe piata produselor respective.Agentului unic i se spune agent economic monopolist.

Fiind unic producator si vanzator al bunului respectiv se fixeaza astfel in mod unilateral si pretul.In conditiile lipsei mai multor concurenti,clientela ete constransa la cumpararea produselor agentului economic monopolist.

Piata dominata sub aspectul cererii si achizitiilor (poate cumpara intreaga gama de produse intr-un singur sector) de un singur cumparator se numeste piata de monopson.Concurenta imperfecta care se manifesta sub aceasta forma da nastere la lupte acerbe intre clientii care sunt nevoiti sa suporte preturi excesiv de mari.

Oligopolul a inlocuit monopolul pe masura trecerii timpului.

Sta

TITLUL IV

Pornindu-se de la semnificatia si functiile generice ale concurentei s-au stabilit conceptele de practici monopoliste si de practice anticompetitive. In doctrina de specialitate s-a impus insa conceptual de practici anticoncurentiale.

Practicile anticoncurentiale sunt acele fapte prin care se urmareste acapararea pietei sau a unui segment determinant al acesteia de catre agentii economici cei mai puternici intr-un anumit domeniu al productiei si distributiei de marfuri sau al prestatiilor de servicii.

Practicile anticoncurentiale sunt prevazute in Titlul II art 5-12 din Legea nr 21/1996 si sunt clasificate in 2 grupe distincte : intelegerile monopoliste si abuzul de putere economica pe o anumita piata economica.

Analiza continutului juridic va fi efectuata in ordinea cronologica a elementelor continutului constitutiv.

A.Elementele preexistente : obiectul,subiectul activ si persoana prejudiciata in interesele sale patrimoniale sau nepatrimoniale.

Prin savarsirea unor asemenea fapte de concurenta neloiala sunt lezate,pe de o parte, relatiile sociale care privesc activitatea concurentiala la nivelul statului,iar pe de alta parte, sunt atinse si relatiile sociale care privesc buna desfasurare a activitatii economice si comerciale a agentilor economici.

In legatura cu subiectii activi=> subiectii raportului juridic.

In general subiectii activi care realizeaza practici anticoncurentiale sunt agenti economici sau asociatiile de agenti economici-pers fizice sau juridice,de cetatenie/nationalitate romana sau straina care savarsesc asemenea acte sau fapte pe teritoriul Romaniei sau in afara teritoriului,atunci cand produc efecte si in interiorul tarii.

In jurisprudenta autoritatii de concurenta din tara noastra s-a statuat ca ag economic de nationalitate straina este subiect de drept al rap de concurenta,chiar daca nu are sediul principal sau nici o filiala sucursala sau alt sediu secundar in Romania,dar savarseste fapt de conc neloiala care aduc atingere mediului concurential din tara noastra.

In calitate de subiect activ,se presupune cel putin 2 participanti.

-pers fizice care au calitatea de agenti economici

-se savarsesc numai sub forma coautoratului ca forma a participatiei penale

Preview document

Dreptul Concurentei - Pagina 1
Dreptul Concurentei - Pagina 2
Dreptul Concurentei - Pagina 3
Dreptul Concurentei - Pagina 4
Dreptul Concurentei - Pagina 5
Dreptul Concurentei - Pagina 6
Dreptul Concurentei - Pagina 7
Dreptul Concurentei - Pagina 8
Dreptul Concurentei - Pagina 9
Dreptul Concurentei - Pagina 10
Dreptul Concurentei - Pagina 11
Dreptul Concurentei - Pagina 12
Dreptul Concurentei - Pagina 13
Dreptul Concurentei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Dreptul Concurentei.doc

Alții au mai descărcat și

Concurența neloială în comerțul internațional

INTRODUCERE Lumea s-a shimbat considerabil în ultimele decenii. Transformările ei au generat consecinţe foarte importante pentru întreaga evoluţie...

Concurență Neloială

ARGUMENT Concurenţa e factorul determinant, esenţial în succesul sau eşecul firmelor. Concurenţa determină oportunitatea acelor activităţi ale...

Actele de Concurență Neloială

INTRODUCERE Concurenţa este un element definitoriu al economiei de piaţă şi reprezintă motorul dezvoltării economico-sociale. În general, prin...

Desfacerea Căsătoriei prin Divorț

Introducere Familia reprezintă “grupul social fundamental, care asigură menţinerea continuităţii biologice a societăţii prin procreare, îngrijirea...

Dreptul Concurenței Comerciale - Ramură Distinctă a Sistemului de Drept Românesc

I.DREPTUL CONCURENŢEI COMERCIALE – RAMURĂ DISTINCTĂ A SISTEMULUI DE DREPT ROMÂNESC I.1. CONSIDERAŢII GENERALE Dreptul concurenţei are două...

Concurenta Neloiala

I.Notiune: Potrivit art.2 din Legea nr. 11/1991 concurenta neloiala consta in orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea...

Concurența Neloială pe Piața Internă

1.Consideraţii introductive Concurenta a primit numeroase definiţii de-a lungul timpului si în diferite legislaţii, de la „o lupta dură, fără...

Conspect dreptul muncii

1. Dreptul muncii. Noțiune și obiect - munca și forța de muncă - munca prestată în afara (A) și în cadrul (B) unor raporturi juridice de muncă...

Ai nevoie de altceva?