Dreptul Concurentei - Curs 3

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1929
Mărime: 9.45KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

CURS 3

De marfuri sau servicii reglementata de norma dreptului concurentei.

Se disting 2 tipuri de RJ

de autoritate: specific acestui tip de raport este faptul ca agentii economici sunt obligati prin norme imperative sa aiba o anumita conduita pe piata a.i sa nu restranga, sa nu impiedice si sa nu denatureze jocul normal al concurentei.

In caz de neconformare autoritatile adm au atributul de a aplica sanctiuni.

RJ de egalitate: partile unui RJ de concurenta pornesc cu sanse egale de la inceput putand alege mijloacele necesare castigarii competitiei. Ca si continut RJ de concurenta se particularizeeaza in raport cu RJ de dr civil atat prin calitatea subiectelor participante cat si prin dreturile specifice care apartin agentului economic.

In procesul economic al productiei, distributiei si consumuilui de marfuri si servicii RJ de concurenta se def prin analogie cu RJ de dr civil cuprinzand subiecte continut si obect, insa spre deosebire de acesta din urma fiecare dintre componentele mentionate prezinta particularitatii proprii.

Categorii de subiecte de dr

Sfera agentilor economici include orice pers fizica sau juridica care produce importa transporta depoziteaza sau comercializeaza produse ori parti din acestea, sau presteaza anumite servicii. Din randul persoanelor fizice principalele sub de dr sunt reprezentate de catre comerciantii individuali. Potrivit art 7 din Codul Comercial sunt comerciati aceia care fac acte de comert avand comertul ca o profesiune obisnuita.

Comerciantul pers fizica nu este def prin apartenenta sa la un anumit gr profesional, ci prin actele si operatiunile la care acesta participa, adica prin faptele de comert pe care le savarsete in mod profesional.

Persoana fizica are calitatea de comerciant atat in cazul in care savarsete fapte de comert cu caracter profesional in mod independent cat si in cazul in care realizeaza aceasta activitate in cadrul unei asociatii familiale, in conditiile lgii 300/04 sau in cadrul unei societati in participatiune.

Mesriasii, mestesugarii pot fii asimilati cu comerciantii in masura in care prelucreaza materiale de pe piata indeplinind totodata fapte de comert.

Potrivit lgi 26/90 privind registrul comertui acestia nu au obligatia inmatricularii si efectuarii de mentiuni in acest registru de evidenta specific comerciantilor. Lga 300/04

Se stipuleaza ca pers fizice si asociatiile fam pot fii atutorizate sa desfasoare activitatii economice in toate domeniile meseriile si ocupatiile cu exceptia acelora reglementate prin lgii speciale, iar pt acesta trebui sa detina autorizatia si certificatul de inregistrare.

In catergoria sub colective su personalitate jur din sectorul privat fac parte societatiile comerciale constituite in bz lgii 31/90 si care imbraca 5 forme: S.A; S.R.L; S.C(societate in comandita simpla); S.C.A(societate in comandita pe actiuni).; Societate in mune colectiv.

Socitetile comerciale constit in una din cele 5 forme pe terit RO sunt persoane jur de nationalitate RO.

Societate in nume colectiv este acea forma de societate ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.

Societatea in comandita simpla este societatea ale carei obligatii sociale sunt garantate cu partimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatiilor comanditati.

Asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aportului lor la capitalul societatii

Societatea pe actiuni este acea societate al carei capital social este impartit in actiuni iar oblig sociale sunt garantate cu patrimoniul social. Actionarii raspund numai in limita aportuli lor adica pana la valuarea actiunilor pe care le detin.

Societatea pe comandita pe actiuni este societatea al carei capital social este impartit in actiuni iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asocialtiilor comanditati.

Asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta aportului lor.

Societatea cu raspundere limitata este socitatea ale carei sunt garantate cu partimonul social iar asociatii raspund numai in limita aportuli lor.

Ceea ce deosebeste o forma de societate de alta este intinderea raspunderii asociatiilor pt obligatiile sociale.

Societatiile comerciale pot fii constituite cu capital provenit din tara sau prin investitii straine care pot reprezenta totoalitatea sau o parte din capitalul social.

Dr specifice comerciantului

Pot fii individualizate urmatoarele categorii de dr:

1. dr asura semenlor prin care se individualizeeaza comerciantul si intreprinderea sa

2. dr supra semnelor distinctive ale produselor sau serviciilor oferite pe piata

3. dr asupra inventiilor si altor procedee tehnice si de gestiune.

4. dr referitoare la clientela.

Mijloacele de aparare a acestor dr, prerogative puse la dispozitie de dr concurentei difera in fact de originea si natura prejudiciului, prejudiciul suferit de catre agentul economic vatamat.

Apararea este utilizata ca arma principala in cz unor fapte care afecteaza global fondul de comert sau clientela fapt pt care dr concurentei se margineste sa aiba un rol subsidiar at cand agentul economic dispune de o protectie preferentiala.

Preview document

Dreptul Concurentei - Curs 3 - Pagina 1
Dreptul Concurentei - Curs 3 - Pagina 2
Dreptul Concurentei - Curs 3 - Pagina 3
Dreptul Concurentei - Curs 3 - Pagina 4
Dreptul Concurentei - Curs 3 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Dreptul Concurentei - Curs 3.doc

Alții au mai descărcat și

Dreptul de Autor pe Internet

1. Introducere Modalitatea în care Internetul a devenit fenomenul pe care astăzi îl considerăm un element omniprezent în existenţa umana pare a fi...

Dreptul Concurenței în Spațiul European

Dreptul concurenţei în spaţiul european Internationalizarea („mondializarea“) vieţii afacerilor este o puternică realitate care impun confruntarea...

Infractiuni Savarsite de Functionarii Publici

Infracţiuni care aduc atingere unor activităţi de interes public au altor activităţi reglementate de lege Viata sociala a pus dintotdeauna...

Dreptul Concurenței Comerciale în România

Noţiuni introductive în domeniul dreptului concurenţei comerciale Concurenţa reprezintă un factor esenţial pentru bunăstarea consumatorului...

Contractul de Franciză

Aprecieri istorice. Franciza îsi face aparitia prima dată în Era Medievala unde francizele erau acordate unor orase prin acte oferite de duci sau...

Drepturile Conexe

Drepturile conexe drepturilor de autor Potrivit art. 123 alin. (1) din Legea nr. 8/1996, titularii drepturilor patrinoniale de autor si ai...

Conspect dreptul muncii

1. Dreptul muncii. Noțiune și obiect - munca și forța de muncă - munca prestată în afara (A) și în cadrul (B) unor raporturi juridice de muncă...

Suport curs criminalistică

Capitolul I :Tehnica criminalistică 1.Noțiuni introductive 1.1. Definiția criminalisticii Scopul procesului penal este cel al constatării la...

Ai nevoie de altceva?