Extras din document
Curs 1
FAMILIA - este un grup social realizat prin casatorie alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au o gospodarie casnica comuna, sunt legati prin anumite relatii natural biologice, psihologice, morale, juridice si care raspund unul fata de altul in fata societatii. In sens restrans familia cuprinde sotii si copii necasatoriti, in sens larg familia cuprinde si alte persone rude cu sotii si descendentii lor fiind o familie extinsa. Exista situatii cand familia poate fi incompleta: sotii nu au copii, exista doar un parinte si un copil, exista mai multi frati fara parinti.
Din punct de vedere juridic familia este un grup de persoane intre care exista drepturi si obligatii ce rezulta din casatorie, rudenie, infiere si din alte raporturi asimilate celor din familie. Potrivit noului Cod Civil familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora precum si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor lor. Familia are dreptul la ocrotirea din partea societatii si a statului. Statul este obligat sa sprijine prin masuri economice si sociale incheierea casatoriei precum si dezvoltarea si consolidarea familiei.
DREPTUL FAMILIEI este acea ramura a dreptului care reglementeaza relatii ce rezulta din casatorie, din rudenie si adoptie, din ocrotirea parinteasca, alte relatii asimilate celor de familie (obligatia de intretinere dintre fosti soti, obligatia de intretinere dintre copil vitreg, parinte vitreg)
LOGODNA, CONCUBINAJUL SI CONTRACTUL DE CURTAJ MARITAL
LOGODNA este reglementata de Codul Civil. Potrivit art. 266, logodna este definita ca fiind promisiunea reciproca de a incheia casatoria putandu-se incheia doar intre barbat si femeie. Logodna se incheie respectand conditiile de fond pentru incheierea casatoriei cu exceptia avizului medical si autorizarii instantei de tutela . Spre deosebire de incheierea casatoriei, incheierea logodnei nu este supusa nici unei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. Incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei.
- Ruperea logodnei
Codul Civil prevede ca logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria. Ruperea logodnei nu este supusa nici unei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba. In cazul ruperii logodnei, logodnicii trebuie sa restituie darurile pe care le-au primit in considerarea logodnei pe durata acesteia in vederea casatoriei. Darurile se restituie in natura sau daca acest lucru nu este cu putinta in masura imbogatirii. Obligatia de restituire nu exista daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici. Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. Partea in care in mod culpabil l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligata la despagubiri asa cum am mentionat anterior. Actiunea in cazul ruperii logodnei si restituirii darurilor se prescrie intr-un an de la ruperea logodnei
CONCUBINAJUL - este o uniune libera, o uniune de fapt dintre barbat si femeie care presupune convietuirea acestora si o anumita continuitate si comunitate de viata materiala si spirituala. Concubinajul mai este numit si casatorie nelegitima. Bunurile dobandite in timpul concubinajului sunt bunuri propri sau bunuri pe cote parti.
CONTRACTUL DE CURTAJ MATERIAL -este contractul pe care o persoana il incheie cu un agent matrimonial care se obliga sa faca oficiul de a media cunoasterea reciproca a viitorilor soti, in schimbul acestui serviciu solicitantul se obliga sa plateasca agentului matrimonial o anumita suma de bani fie sub forma unei sume fixe fie sub forma unui procent din dota viitoarei sotii.
Curs 2. Casatoria
Casatoria este un act juridic prin care un barbat si o femeie consimt public sa devina soti si sa li se aplice statutul legal de persoana casatorita.
Caractere:
1. casatoria are un caracter bilateral- se incheie prin acordul de vointa al sotilor ;
2. are o cauza limitata- este act juridic conditie care are un singur efect si anume face aplicabil un anumit statut legal ;
3. are caracter civil- in sensul ca are caracter laic (in opozitie cu caracterul religios) ;
4. casatoria este un act solemn, solemnitatea constand in prezenta personala si impreuna a viitorilor soti in fata delegatului de stare civila, in exprimarea personala a consimtamantului in fata acestuia , in constatarea consimtamantului de catre delegatul de stare civila si declararea de catre acesta a celor doi ca soti si sotie ;
5. este act public aceasta insemnand ca este permis accesul publicului la incheierea casatoriei dar casatoria este valabila numai daca s-a incheiat in prezenta delegatului de stare civila si a doi martori ;
Scopul casatoriei il constituie intemeierea unei familii (scop juridic) , ca scop social , vorbim despre comunitatea de viata dintre barbat si femeie care asigura procreerea , cresterea si educarea copiilor .
Uneori scopul social al casatoriei este realizat doar in parte , si vorbim despre soti fara copii sau casatoria incheiata in extremis vitae momentis (pe patul de moarte) .
-In literatura franceza si in legislatia franceza de fapt se prevede ca Presedintele Republicii poate pentru motive temeinice sa autorizeze celebrarea casatoriei daca unul dintre viitori soti decedeaza inainte de indeplinirea formalitatiilor oficiale care marcheaza fara echivoc consimtamantul sau. Efectele casatoriei se produc de la data zilei precedente aceleia a mortii unuia dintre soti, aceasta casatorie nu antreneaza nici un drept de succesiune in beneficiul sotului supravietuitor si se considera ca nu exista nici un regim matrimonial intre soti.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dreptul Familiei.docx