Dreptul Finantelor Publice

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Dreptul Finantelor Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 95 de pagini .

Profesor: Aurelian, Andrei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

PARTEA I

CONSIDERATII GENERALE PRIVIND DREPTUL FINANTELOR PUBLICE

CAPITOLUL I

Notiuni generale privind dreptul finantelor publice.

I.1. Notiunea si obiectul de studiu al dreptului finantelor publice.

Dupa cum bine se stie, cea mai impotanta diviziune a dreptului pe care o cunoaste doctrina juridica distinge între dreptul public si dreptul privat. Dreptul financiar public sau dreptul finantelor publice este o ramura distincta si autonoma a dreptului public, având un obiect propriu si specific de reglementare.

Obiectul reglementarii juridice financiare nu reprezinta altceva decât continutul dreptului finantelor publice, iar acesta se circumscrie, în principiu, componentelor structurale ale finantelor publice cu respectarea delimitarii acestora fata de finantele private.

Tinând cont de faptul ca o definitie trebuie sa aiba un caracter de maxima generalitate, dar sa si retina acele aspecte ce caracterizeaza esential institutia definita, consideram ca dreptul financiar public reprezinta ansamblul normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale ce iau nastere în legatura cu formarea, administrarea, întrebuintarea si controlul resurselor financiare ale statului sau ale unitatilor administrativ-teritoriale.

În cele ce urmeaza, consideram necesar a face unele precizari terminologice. Referindu-se la ramura juridica definita mai sus, unii autori o denumesc “drept financiar” , altii “drept financiar si fiscal ” ori “drept fiscal si financiar” , iar altii pur si simplu “drept fiscal” sau “drept fiscal al afacerilor”.

Consideram ca nici una dintre aceste formulari nu este tocmai exacta. Astfel, fara a confunda notiunea de “bani” cu aceea de “finante”, dorim totusi sa aratam ca analizând totalitatea finantelor ce se realizeaza la nivelul unei economii, putem constata faptul ca avem de-a face cu aceeasi distinctie înregistrata si în ceea ce priveste ramurile de drept, si pe care am subliniat-o anterior. Asadar, în functie de forma de proprietate asupra banilor (fapt ce decurge din modul de formare, iar apoi, de administrare si de întrebuintare a banilor respectivi), avem de-a face cu finante publice sau finante private, dupa caz.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Finantelor Publice.doc

Alte informatii

Cursuri Dreptul finantelor publice