Dreptul mediului

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1546
Mărime: 20.21KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Desfasurarea activitatilor existente precum si inceperea unor activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra calitatii aerului, se realizeaza numai in baza autorizatiei de mediu conform legii. In zonele in care sunt depasite valorile limita privind calitatea aerului, pentru 1 sau mai multi poluanti, pe baza studiilor de evaluare a impactului asupra mediului, agentiile de mediu stabilesc dupa caz, valori limita mai restrictive decat cele prevazute de legislatia in vigoare.

OBLIGATIILE ROMANIEI care decurg din documentele internationale referitoare la schimbarile climatice.

Aceste obligatii sunt prevazute in strategia nationala si in planul national privind schimbarile climatice. Prin semnarea de catre Romania a Conventiei Cadru a ONU asupra schimbarilor climatice de la Rio din 1992, Romaniei i-au revenit printre altele, urmatoarele obligatii:

1) sa elaboreze si sa actualizeze periodic inventariile nationale ale emisiilor antropice si a surselor acestora.

2) Sa incurajeze sis a sustina punerea la punct aplicarea si transferul de tehnologii care permit controlul, reducerea emisiilor antropice de gaze cu effect de sera.

3) Sa faciliteze si sa dezvolte programe de educatie si sensibilizare a publicului. S.a.

Potrivit protocolului de la Kyoto, Romania s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu effect de sera pana in anul 2030 cu circa 80%.

Protectia atmosferei pe plan international

A facut obiectul pentru prima data jurisprudentei prima hotarare pronuntat de un tribunal international in materia poluarii atmosferei atunci cand Canada a fost obligata sa repare prejudiciul cauzat SUA prin poluarea atmosferica datorata unor emisii de fum provenite de la o topitorie a Canadei situate la granita cu SUA. Mai tarziu, unul dintre cele mai complete teste privind aceasta forma de poluare este Declaratia de Principiu asupra luptei impotriva poluarii aerului adoptata in 1968 de Consiliul de Ministri al Consiliului Europei. Declaratia cuprinde reglementari fundamentale, care dau o viziune de ansamblu asupra poluarii atmosferice si recomanda statelor sa prevada in legislatia nationala sanctiuni severe impotriva oricarei persoane care ar polua intr-o maniera nociva aerul. In scopul reducerii poluarii actuale, declaratia preconizeaza 3 metode care deja au fost implementate in legislatiile nationale ale statelor si anume:

1) Instalatiile fixe susceptibile a cauza cresteri sensibile ale poluarii aerului sa nu poata functiona fara obtinerea in prealabil a unei autorizatii emise de organul de stat competent in care sa se specifice conditiile de instalare, constructie si exploatare.

2) Instalatiile care sunt caracterizate in mod izolat nu sunt susceptibile a cauza cresteri massive ale poluarii aerului dar care, fie din cauza densitatii lor sau din alte motive pot provoca acest lucru, sa fie obligate sa instaleze filtre de depoluare a aerului si sa functioneze dupa un program redus.

3) Vehiculele cu motor si aparatele fabricate in serie care utilizeaza combustibil prin a caror ardere rezulta emisii poluante, sa fie supuse periodic unor revizii tehnice.

Conventia de la Geneva din 1979 privind poluarea atmosferica transfrontaliera pe distante lungi are la baza urmatoarele principii:

1) Protejarea omului si a mediului inconjurator contra poluarii atmosferice ( partile sa limiteze sis a reduca treptat poluarea atmosferica transfrontaliera pe distante lungi).

2) Combaterea introducerii de substante poluante pentru aer prin organizarea de consultari, schimb de experienta si actiuni de supraveghere.

3) Acordarea la cerere a unor consultatii la intervale scurte de timp, de catre partea pe al carui teritoriu se afla sursa poluanta statului parte care a suferit prejudicii de pe urma acestei poluari.

Preview document

Dreptul mediului - Pagina 1
Dreptul mediului - Pagina 2
Dreptul mediului - Pagina 3
Dreptul mediului - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Dreptul mediului.docx

Alții au mai descărcat și

Dreptul transporturilor - Contractul de expeditie

1. Sediul materiei 1.1 Acte normative reglementând regimul juridic al contractelor de expediție încheiate înainte și după data de 1 octombrie...

Drept Procesual Penal

1.Dispozitii generale privind urmarirea penala Urmărirea penală are ca obiect colectarea probelor necesare cu privire la existența infracțiunii,...

Drept Procesual Civil

Notiuni introductive in studiul dreptului procesual civil Dreptul procesual civil este acea ramură de drept care include totalitatea normelor...

Suport curs criminalistică

Capitolul I :Tehnica criminalistică 1.Noțiuni introductive 1.1. Definiția criminalisticii Scopul procesului penal este cel al constatării la...

Drept Administrativ II

Principala forma de activitate a autoritatilor administratiei publice se concretizeaza in adoptarea de acte administrative producatoare de efecte...

Drept internațional public

DREPT INTERNAȚIONAL PUBLIC - CURS 1 PARTICULARITĂȚILE DREPTULUI INTERNAȚIONAL PUBLIC 1. Ordinea juridica internațională 2. Trăsăturile...

Drept Procesual Civil I

Principiile fundamentale ale procesului civil Forma procesului civil Sesizarea instantei Este de principiu, facuta de partea interesata. Ca...

Dreptul proprietații intelectuale

~Cursul 1 Doua pixuri de firme diferite = o inventie cu 2 modele tehnice industriale diferite => 2 drepturi de proprietate intelectuala. Toate...

Ai nevoie de altceva?