Dreptul Mediului - Cursuri

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 16597
Mărime: 54.76KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Stanescu

Extras din document

Curs 1

Notiuni introductive

OUG 195/2005 pr protectia M aprobata cu modificari prin L 265/2006 cu modificarile ulterioare.

Def.: Dr.med.inconjurator cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaza raporturile sociale privind atitudinea oamenilor fata de M.I. in principal relatiile sociale legate de protectia, conservarea si ameliorarea M in scopul dezvoltarii rurale.

Este necesar sa raspundem la 2 intrebari: De ce este nevoie de protectia M? Care sunt mijloacele de protectia M?

1. Dr. med a aparut cara ramura de dr dupa 1970. Actul de nastere il reprezinta Declaratia de la Stockholm din 1972. Apoi alte acte care sedimenteaza crearea dr med: Declaratia de la Rio din 1992 si Declaratia de la Johannesburg din 2002.

Protectia M ar fi trebuit sa apara ca reactie la Revolutia Industriala. Dupa al II lea Razboi Mondial au aparut evenimente care au schimbat perceptia cu privire la relatia dintre om siM: ex. efectul primelor explozii nucleare, impactul asupra med dar si asupra opiniei publice ale primelor accidente ale marilor nave care transportau petrol (dezastrele de la Marea Neagra) , cresterea ritmului in care dispar numeroase specii de plante si animale, dezvoltarea cercetarilor stiintifice, mai ales in domeniul biologiei, fizicii si chimiei care a permis evaluarea impactului real al activitatii umane asupra M, degradarea solului si amplificarea deseurilor, afirmarea dr. omului ( factor subiectiv). Protectia M nu e doar un scop in sine, ci produce consecinte. Presupune protejarea calitatii vietii.

In anii '70 miscarea ecologista dar si unii ecologisti au sustinut ca solutia pentru salvarea planetei ar fi stoparea cresterii economice.

Ulterior s-a dovedit ca o asemenea solutie nu e nici viabila si nici posibila pentru ca omul nu poate renunta la beneficiile dezvoltarii si civilizatiei industriale. Astfel, s-a ajuns la un compromis: trebuie realizata o dezvoltare durabila deoarece nu exista o contradictie intre cresterea economiei si protectia M. Cauza principala a deteriorarii M este modul neadecvat de consum si de productie. Acest consum trebuie stopat si nu cresterea economica in sine. Trebuie sa fie dezvoltata modalitatea de productie si consum care sa tina seama si de protectia M.

2. Mijloacele de protectie a M = educatia pt M si Normele de protectie a M joaca un rol foarte important, ca si adoptarea si aplicarea lor.

Obligatiile juridice au o caracteristica speciala: daca nu sunt indeplinite de buna voie se apeleaza la forta de constrangere a statului => caracterul sanctionator al normei.

Adoptarea de n.j. – atat la nivel national, comunitar cat si international :

- Rolul societatii civile de ONG – M.I. nu se poate apara singur; poate fi aparat de ONG sau de autoritati;

- Gasirea unor noi tehnologii nepoluante si de noi surse de energie;

- Adoptarea de politici de M si de planificarea protectiei M;

- Gasirea unor parghii economice care sa permita ca in costurile individuale de productie sa fie incluse si costurile de M.

CURS 2

Eficienta mijloacelor de protectie a M

Din documentele de la nivelul UE rezulta ca starea M la nivelul UE nu poate fi caracterizata ca fiind satisfacatoare ( cresterile emisiilor de gaze duc la efectul de sera si rezulta cresterea temperaturii -> 49% din speciile de mamifere si 51% din pestii din rauri sunt in pericol).

In Europa celor 15 erau generate ~ 3,5 t de deseuri/cap de locuitor (dar e f greu de stabilit cifra reala).

Tb. imbunatatita aplicarea legislatiei M.

Tb. imbunatatita integrarea politicii de M in celelalte politici.

Actorii privati (ag econ, consumatori) tb sa contribuie intr-o mai mare masura la realizarea dezvoltarii.

Cetatenii titulari ai dr la un M sanatos tb sa fie implicati in luarea deciziilor cu privire la M, ceea ce presupune ca in prealabil sa fie informati de catre autoritati.

Obiectul dr. M il reprezinta relatiile sociale referitoare la protectia, conservarea si dezvoltarea med. inconjurator in scopul dezvoltarii durabile.

Med inconjurator (O.G 195/2005) = totalitatea factorilor naturali si a celor creati de om in interactiunea si interdependenta lor.

Noutatea = introducerea factorilor construiti de om si factorul antropic (tb sa fie luat in considerare, e f mportant).

In ceea ce ii priveste pe juristi , fata de diversitatea intelesurilor notiunii de M, tb. aratat ca definitia M ca obiect de protectie pt reglementarile de M tb subordonata in primul rand scopului actelor normative respective.

De asemenea trebuie analizat asa cum il determina si definesc actele normative aplicabile in domeniu (legi nationale, reglementari internationale si comunitare; generale si speciale).

Tot in ceea ce priveste obiectul dr M, tb sa analizam protectia, dezvoltarea si conservarea M.

Protectia M presupune stabilirea de obligatii privind utilizarea rationala a resurselor nationale si combaterea poluarii M.

Indiferent cum ar fi def M.I., normele de protectie a M au ca obiect : utilizarea rationala a resurselor naturale si combaterea poluarii M.

Preview document

Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 1
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 2
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 3
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 4
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 5
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 6
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 7
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 8
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 9
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 10
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 11
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 12
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 13
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 14
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 15
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 16
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 17
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 18
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 19
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 20
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 21
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 22
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 23
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 24
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 25
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 26
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 27
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 28
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 29
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 30
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 31
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 32
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 33
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 34
Dreptul Mediului - Cursuri - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Dreptul Mediului - Cursuri.doc

Alții au mai descărcat și

Regimul Juridic al Avizelor de Mediu

CAPITOLUL I 1.1. Introducere Protecţia mediului a devenit una din principalele preocupări ale secolului XX şi reprezintă o provocare pentru...

Răspunderea Contravenționala în Dreptul Mediului

Răspunderea juridica in dreptul mediului Din punctul de vedere al importanţei dreptului mediului, în literatura juridicã internaţionalã de...

Dreptul Mediului - Protectia Atmosferei in Dreptul International

I. Consideraţii generale privind protecţia atmosferei Ca element important al mediului, calitatea atmoferei prezintă o importanţă deosebită pentru...

Poluarea Mediului Ambiant

1. Noţiunea, trăsăturile definitorii şi definiţia dreptului mediului Evoluţiile generale înregistrate în ultimele decenii au determinat un proces...

Răspunderea Civilă pentru Prejudiciile Cauzate Mediului Înconjurător

I. Introducere Răspunderea civilă este una din formele de manifestare clasice ale răspunderii juridice, care apare ca o instituţie deosebit de...

Acordul si Autorizatia de Mediu

Motto: “Dacă noi nu putem dovedi că o societate modernă poate prospera în armonie cu locul unde ea trăieste, fragmentele de natura salbatică pe...

Summitul Natiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabila - Johannesburg din 2002

INTRODUCERE Cresterea economica alaturi de problema economica si sociala: Dezvoltarea durabila necesita o modificare fundamentala a modului de...

Auxiliarii Comercianților

1. Noţiuni generale Precizări prealabile. În realizarea activităţii lor, comercianţii colaborează cu anumite persoane care, fie le reprezintă...

Ai nevoie de altceva?