Dreptul Transporturilor

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Dreptul Transporturilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 72 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Drept, Transporturi

Extras din document

Notiunea si caracteristicile activitatii de transport

Desfasurarea ritmica a activitatii economice, accelerarea circulatiei marfurilor si îmbunatatirea calitativa a întregii activitati economico-sociale determina în mod logic sporirea rolului transporturilor, dezvoltarea si optimizarea lor, cresterea gradului de folosire a mijloacelor de transport si extinderea tehnologiilor moderne în aceasta importanta ramura a economiei nationale. Cu cât este mai ridicat nivelul transporturilor, cu atât economia nationala va progresa mai rapid, datorita faptului ca transportul contribuie la reducerea ciclului de productie, la cresterea volumului acestuia, la stabilirea si sustinerea legaturilor de productie între producator si beneficiar.

Notiunea de transport

Transportul este acea activitate economica prin intermediul careia se realizeaza deplasarea în spatiu a bunurilor si persoanelor în vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti.

Din definitia data rezulta ca transporturile constituie una din componentele principale ale vietii social-economice. Ele continua si finalizeaza procesul de productie al bunurilor materiale, deplasându-le în scopuri productive sau de consum. Având aceasta finalitate, activitatea de transport a fost considerata ca a patra ramura de sine statatoare a productiei materiale. În acest sens, Karl Marx, referindu-se la transporturi, preciza ca, în afara de industria extractiva, de agricultura si de industria prelucratoare, mai exista si a patra sfera a productiei materiale, si anume: industria transporturilor, indiferent ca este vorba despre transportul de marfuri sau de oameni.

Caracteristicile activitatii de transport

Ca ramura independenta a productiei materiale, transporturile de marfuri prezinta unele particularitati în raport cu celelalte ramuri de productie ale economiei nationale.

Conducerea, organizarea si functionarea activitatii de transporturi implica, printre altele, cunoasterea particularitatilor acestei ramuri de activitate, ce constau în faptul ca:

a) procesul de productie al transporturilor îl constituie deplasarea în spatiu a bunurilor si a persoanelor. Acest lucru presupune existenta mijloacelor de productie (mijlocul de transport si drumul pe care urmeaza sa se deplaseze în spatiu), a fortei de munca calificata pentru acest proces de productie si a bunurilor materiale sau a persoanelor, care constituie obiectul deplasarii în spatiu;

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Transporturilor.doc