Elemente de Balistica Judiciara

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Elemente de Balistica Judiciara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Aparitia acestui domeniu al tehnicii criminalisticii denumit “balistica judiciara” s-a impus datorita frecventei folosirii armelor de foc in savarsirea de infractiuni si datorita particularitatilor referitoare la cercetarea la fata locului si la examinarile specifice de laborator.

Balistica judiciara reprezinta o ramura distincta a tehnicii criminalisticii, destinata examinarii armelor de foc si urmelor acestora prin metode si mijloace tehnico-stiintifice specializate in scopul determinarii imprejurarilor in care a fost folosita o arma la comiterea unei infractiuni si al identificarii sale.

Balistica judiciara se diferentiaza de balistica exterioara sau balistica tintei avand in vedere obiectivele urmarite si metodele la care apeleaza. Ea isi propune sa identifice o arma dupa urmele lasate pe tub, sa determine distanta de la care s-a tras dupa urmele secundare, sa stabileasca vechimea aproximativa a impuscaturii, etc.

NOTIUNI TEHNICE DESPRE ARMELE DE FOC

Elementele de constructie ale armelor de foc sunt: teava, mecanismul de inchidere, mecanismul de percutie (de dare a focului), si de scoatere a tubului tras, patul sau crosa armei si sistemul de ochire.

Din punctul de vedere al examinarii criminalistice intereseaza in special teava si mecanismul de tragere.

Teava armei – este formata din camera cartusului sau camera de detonare, conul de fortare sau racordare care asigura patrunderea glontului in ultima zona a tevii, zona ghintuita. Tevile ghintuite imprima o miscare de rotatie proiectilului, necesara stabilitatii traiectoriei proiectilului. Ele se diferentiaza dupa calibru, numarul, sensul de rotatie a ghinturilor, latimea si pasul acestora.

Ansamblul mecanismelor – de inchidere, percutie si scoatere a tubului tras serveste procesului de identificare datorita particularitatilor de constructie si de prelucrare a pieselor componente ce vin in contact nemijlocit cu tubul cartusului. De ex. percutorul, pragul aruncator, etc lasa urme specifice apte sa serveasca la identificare armei.

CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC

Criteriile de clasificare urmaresc in principal stabilirea celor mai adecvate repere care pot facilita identificare de grup sic ea individuala. Astfel avem:

Dupa destinatie – armele se impart in arme militare, arme de aparare apropiata ( pistoale, revolvere), arme de vanatoare, arme sportive sau de tir si arme cu diverse destinatii speciale si anume pistoale de semnalizare, de alarme, cu gaze lacrimogene etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de Balistica Judiciara.doc