Extras din document
Noţiunea. Art. 209 Cod penal conţine unele elemente circumstanţiale, enumerate limitativ de legiuitor, care imprimă faptei un caracter agravant.
Prima variantă (art. 209 alin. 1 lit. a), presupune săvârşirea faptei de două sau mai multe persoane împreună, fie sub forma coautoratului, fie sub forma complicităţii concomitente. Agravanta intervine numai atunci când la locul săvârşirii faptei sunt prezente două sau mai multe persoane care concură obiectiv (simultan) la comiterea faptei. Dacă unii dintre făptuitori nu răspund penal, existând în raport cu ei o cauză care înlătură caracterul penal al faptei (eroare de fapt, iresponsabilitate, minor care este lipsit de discernământ etc.), celorlalţi făptuitori, care au responsabilitate penală, li se va aplica circumstanţa agravantă, deoarece ea are un caracter obiectiv.
Aplicarea acestei agravante exclude posibilitatea aplicării şi a circumstanţei agravante legale prevăzute în art. 75 lit.a) C.p., săvârşirea faptei de trei sau mai multe persoane împreună (altfel s-ar ajunge în situaţia de a se da de două ori relevanţă aceleiaşi împrejurări, ajungându-se astfel la o sporire nelegală a sancţiunii penale).
Aplicarea circumstanţei prevăzută în art. 209 lit. a) C.p. este compatibilă cu aplicarea şi a agravantei prevăzute în art.75 lit. e) C.p. atunci când unul dintre făptuitori este major şi un altul este minor.
Instigatorii şi complicii anteriori vor răspunde ca participanţi la furt calificat, săvârşit în această circumstanţă, dacă au cunoscut existenţa ei (respectiv s-a determinat sau s-a ajutat cu intenţie săvârşirea acestei forme mai grave a furtului).
Instigatorul care şi asistă la săvârşirea faptei comite o complicitate concomitentă prin asistenţă, fapta realizând condiţiile necesare încadrării în art. 209 lit.a) C.p.. Prezenţa sa la locul faptei devine un ajutor moral pentru făptuitor, care acţionează cu mai multă siguranţă.
Conform dispoziţiilor art. 323 alin.2 C.p. fapta de furt calificat săvârşită în forma prevăzută de art. 209 lit.a) C.p. va intra în concurs real cu art. 323 alin.1 (asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni) dacă făptuitorii, în vederea săvârşirii furtului, s-au asociat propunându-şi ca scop al asociaţiei furtul respectiv. Circumstanţa se aplică indiferent de gradul de contribuţie a celor care au săvârşit fapta împreună şi indiferent de câştigul realizat ori de comportamentul lor după săvârşirea faptei (spre exemplu bunurile au fost transportate numai de către unii făptuitori).
Conținut arhivă zip
- Furtul Calificat.ppt