Garantii Procedurale Curs

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1504
Mărime: 11.92KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mona Maria Pivniceru
Cursul 3

Extras din document

Acestea se impun statelor contractante datorita obligatiilor generale a statelor de a garanta oricarei persoane drepturile recunoscute de Conventie.

Curtea a statuat ca este sufficient ca reclamantul sa demonstreze ca autoritatile nu au facut ceea ce in mod rezonabil era de asteptat sa faca pentru a impiedica materializarea unui risc real si imediat pentru integritatea fizica a persoanei interesate, un risc de care acestea aveau sau trebuiau sa aiba cunostinta.

Au fost vizati in categoriile acestea copiii si alte persoane considerate vulnerabile si a existat o cauza contra M Brit in care reclamantii erau copii abuzati de parinti si care au invocat pasivitatea statelor in raport cu situatiile de care autoritatile aveau cunostinta. Curtea a apreciat ca autoritatile nationale nu si-au indeplinit obligatia de a proteja copiii impotriva neglijentei si abuzurilor la care au fost supusi de parintii lor.

O alta obligatie pozitiva importanta o reprezinta incriminarea torturii si a celorlalte tratamente prevazute de art.3. in legislatia nationala a astatelor contractante.

Obligatia statelor de a efectua anchete oficiale si effective in cazul in care se reclama practice contrare art.3:

Categorii detratamente contrare art. 3.

Pentru a intra sub incidenta art.3. relele tratamente trebuie sa atinga un minim de gravitate.

Poate intra sub incidenta art.3. si riscul de a fi supus unor astfel de tratamente daca riscul este real si imediat.

De asemenea, poate constitui tratament inuman amenintarea unei persoane cu tortura in functie de circumstantele care se refera la varsta si starea psihica a victimei.

Nivelul minim de gravitate ce trebuie atins de o masura sau un tratament pretins a fi contrar art. 3. este relative deoarece depinde de ansamblul circumstantelor cauzelor: durata tratamentului, efectele psihice asupra victimei, sexul, varsta, starea de sanatate a victimei.

Elementele prezinta importanta atat pentru stabilirea limitei inferioare a sferei de aplicare a art.3. cat si pentru calificarea tipurilor de tratamente.

Incadrarea diferitelor tipuri de tratamente prezinta importanta in ceea ce priveste acordarea satisf.echitabile victimei in baza art.41 din Conventie.

Tortura

Este definite in jurisprudenta Curtii si fostei Comisii prin raportare la tratamentul inuman de care se distinge prin intensitatea suferintelor victimei.

Este o notiune care a avut o interpretare evolutiva :

Intr-o ptima etapa au fost considerate ca acte de tortura acele tratamente care erau insotite de un puternic character inhumant si au fost definite ca tratamente inhumane exercitate deliberat, premeditat caracterizandu-se prin cruzime si provocand suferinte extreme de puternice.

Tortura era considerate ca fiind o incalcare flagranta a principiilor fundamentale ale unei societati democratice.

Au fost considerate acte de tortura:

- supunerea victimei in timp ce se afla in stare de retinere la tratamentul numit spanzuratoarea palestiniana, tratament de natura sa provoace paralizia ambelor brate fiind considerat un tratament de o cruzime si gravitate deosebita

- violarea unei tinere de catre mai multi politisti

- aplicarea de socuri electrice, dusuri reci si fierbinti, lovituri in cap si expunerea amenintarii aplicarii de rele tratamente asupra copiilor.

Dupa aceasta etapa a avut loc un process de reconsiderare a notiunii de Tortura datorita caracterului de instrument viu al Conventiei.

Curtea foloseste ca reper definitia data de art.1 din Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente crude, inhumane sau degradante.

DEF; Reprezinta orice act prin care se provoaca unei persoane, cu intentie o durere sau suferinte puternice de natura fizica sau psihica, in special cu scopul de a obtine de la aceasta persoana sau de la o terta persoana informatii, marturisiri sau cu scopul de a o pedepsi pentru un act pe care l-a comis,de a intimida sae de a face presiuni asupra sa sau asupra unei terte persoane, ori pentru orice alt motiv bazat pe o forma de discriminare oricare ar fi ea, atunci cand o asemenea durere sau suferinte sunt provocate de catre un agent al autoritatii publice sau oricare alta persoana care actioneaza cu titlu official sau instigarea sau cu consimtamantul express au tacit, al unor asemenea persoane.

Preview document

Garantii Procedurale Curs - Pagina 1
Garantii Procedurale Curs - Pagina 2
Garantii Procedurale Curs - Pagina 3
Garantii Procedurale Curs - Pagina 4
Garantii Procedurale Curs - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Garantii Procedurale Curs .doc

Alții au mai descărcat și

Tortură

ÎNTRODUCERE Lucrarea de faţă cuprinde o serie de studii, analize, materiale, fiind expresia unui efort de cercetare şi sinteză a fenomenului...

Comitetul European Pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane

CAPITOLUL 1 Aspecte generale privind Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT)...

Drepturile Omului - Studiu de Caz Consiliul Europei

1.DREPTURILE OMULUI-CADRU GENERAL a) Dreptul internaţional al drepturilor omului Noţiunea de drept internaţional al drepturilor omului sau...

Metodologia Juridică

METODOLOGIA JURIDICA 1. Notiunea metodologiei juridice Stiinta dreptului, chemata sa cerceteze realitatea juridica extrem de dinamica si...

Interzicerea Torturii și Supunerea la Rele Tratamente

1. INTRODUCERE Art. 3 al CEDO enunţă cu valoare imperativă: Interzicerea torturii Nimeni nu poate fi supus nici torturii, nici pedepselor sau...

Tratamente Inumane

Introducere Tratamente inumane Supunerea, prin orice metode, la tortură sau tratamente inumane pentru a cauza în mod intenţionat mari suferinţe...

Convenția Europeană pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante

INTRODUCERE Drepturile omului reprezintă o realitate şi o finalitate a întregii activităţi umane numai în statul de drept. Scopul statului de...

Organizarea Magistraturii, Avocaturii, Notariatului Public si Activitatii Executorilor

Secţiunea 1. Noţiunea de justiţie. Noţiunea de justiţie are mai multe sensuri, două dintre acestea fiind legate în mod direct de studiul...

Ai nevoie de altceva?