Informatica Juridica

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Informatica Juridica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 122 de pagini .

Profesor: Viorel Pau

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

II.1. CONSIDERATII GENERALE

Incepem acest capitol cu cateva intrebari esentiale cu scopul de a lamuri definitiile si organizarea care urmeaza.

a) Cum se foloseste Internetul pentru afaceri ?

O multitudine de firme utilizeaza Internetul pentru publicitate. Marketingul prin Internet este o oportunitate pentru a crea imaginea unei firme si pentru a atrage clienti. Firmele furnizeaza informatii tehnice si utilizeaza pagina de web ca o platforma pentru lansarea noutatilor firmei. Folosind propriul web ca pe un magazin, ele ofera produse si preiau comenzi.

b) Este necesar ca propriul computer sa fie conectat în permanenta la retea?

Nu. Puteti stoca paginile de web ale afacerii dumneavoastra într-un computer-gazda. Acesta este cel care trebuie sa functioneze non-stop, nu al dumneavoastra. Este de mentionat si faptul ca nu exista nici un pericol pentru ca hackerii sa patrunda în computerul dumneavoastra.

c) Cine plateste convorbirile interurbane?

În sarcina dumneavostra este doar plata convorbirilor telefonice locale efectuate cu furnizorul dumneavoastra de servicii Internet. Mesajele dumeavoastra sunt apoi transmise catre alte computere-gazda mari, prin linii telefonice rapide, închiriate sau prin satelit. Costurile acestor transmisii sunt suportate din taxa lunara fixa, perceputa de furnizorul dumneavoastra de servicii Internet.

d) Ce grad de siguranta ofera comertul electronic clientilor si comerciantilor?

Atât clientii cât si firmele sunt foarte preocupati de diferitele incertitudini legate de comertul electronic. Se constata lipsa de încredere în ceea ce priveste securitatea datelor personale în timpul transferurilor în cadrul tranzactiilor electronice. Clientii sunt înca neîncrezatori, dar expertii sunt de parere ca tranzactiile în comertul electronic au un grad mai mare de siguranta decât banalele cumparaturi efectuate prin cardul de credit.

e) Ce dimensiune economica are comertul eletronic?

Tranzactionarea electronica a marfurilor si serviciilor constituie o extensie a comertului actual. Se obtine astfel o eficienta sporita, în sensul reducerii costurilor si în ceea ce priveste efectul marketingului si se îmbunatateste relatia beneficiar-client. Comertul electronic faciliteaza si cooperarea între firme. Reduce costurile de marketing si de livrare, sustine strategia de marketing a firmei si ofera acces pe noi piete. În viitorul apropiat, comertul elctronic va avea un impact puternic asupra competitivitatii firmelor.

f) Care sunt cele mai mari bariere în comertul electronic?

Comertul electronic se afla înca în faza incipienta. Clientii manifesta temeri în ceea ce priveste furtul cardurilor de credit, a confidentialitatii datelor personale etc. Multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru derularea comertului lor electronic sau întâmpina dificultati în integrarea comenzilor si a informatiilor culese online, în activitatea curenta a firmei. Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca numarul clientilor magazinelor electronice si a firmelor care adopta solutiile comertului electronic este în crestere. Multi furnizori de servicii Internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a induce un plus de încredere si consideratie.

g) Ce se poate cumpara prin Internet?

Aproape tot ce dorim: carti, computere, vin, dulciuri, software etc. Problema este ca, în aceasta explozie de oferte gen “de toate pentru toti”, este greu sa gasim ceea ce cautam de fapt.

h) Ce este comertul electronic?

Pentru unele firme, comertul electronic înseamna orice tranzactie financiara care utilizeaza tehnologia informatica. Pentru altele, notiunea de comert electronic acopera circuitul complet de vânzari – inclusiv marketingul si vânzarea propriu-zisa. Multi oameni considera comertul electronic ca fiind orice tranzactie comerciala condusa electronic pentru cumpararea unor produse cum ar fi carti, CD-uri, bilete de calatorie si altele. Dar comertul electronic are, în sens larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde în fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci si totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de marketing ale unei firme si care pot include, spre exemplu, publicitate, vânzari, plati, activitati post-vânzare, servicii catre clienti etc. Ca urmare, s-a largit gama de servicii care sprijina si acorda asistenta acestui nou domeniu al afacerilor. Aceste servicii se refera la furnizorii de Internet, la sistemele de securitate si semnaturile electronice, la tranzactiile online sau retelele de magazine, precum si la serviciile cu caracter general, cum ar fi consultanta, design-ul de pagini web, elaborarea site-urilor, s.a. Aceasta evolutie are un impact major asupra economiei, în ceea ce priveste crearea de noi intreprinderi, diversificarea celor existente si, în special asupra potentialului pietei fortei de munca si a gradului de ocupare a acesteia în viitor. Datorita acestei diversitati a conditiilor de piata ce cuprind un mare numar de furnizori de servicii si care este într-o permanenta schimbare, se impune punerea la dispozitia intreprinderilor a unei “surse” unde sa gaseasca sprijinul adecvat pentru aplicarea solutiilor comertului electronic în activitatea proprie.

Industria comertului electronic face, în general, distinctie între tranzactiile Business-to Business (B-2-B sau BTB), tranzactiile Business-to-Consumer (B-2-C sau BTC) si Business-to-Employee (B-2-E sau BTE):

- B-2-B cuprinde toate tranzactiile ce se efectueaza între doi sau mai multi parteneri de afaceri. Aceste tranzactii se bazeaza, de obicei, pe sisteme extranet, ceea ce înseamna ca partenerii de afaceri actioneza pe Internet prin utilizarea de nume si parole pentru paginile de web proprii.

- B-2-C se refera la relatiile dintre comerciant si consumatorul final, fiind considerat comert electronic cu amanuntul.

- B-2-E se refera la tranzactiile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei si efectuate prin sistemul intranet propriu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Informatica Juridica.doc