Infractiunea

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4305
Mărime: 27.75KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Infractiunea – este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.

Trasaturi

– fapta care prezinta pericol social – (se aduce atingere unor valori sociale importante; ptr sanctionarea ei, e necesara aplicarea unei pedepse) ; are 2 forme : generic si concret .

– fapta savarsita prin vinovatie – (reflecta aspectul subiectiv al infractiunii si cuprinde atitudinea psihica a faptuitorului fata de fapta savarsita si de urmarile acesteia).

Formele vinovatiei :

Intentia – atitudinea psihica a faptuitorului rezultand din prevederea rezultatului faptei sale si urmarirea acelui rezultat prin savarsirea faptei, ori numai acceptarea acelui rezultat.

a)intentia directa – prevederea rezultatului faptei si urmarirea acelui rezultat prin savarsirea faptei

b)intentia indirecta – prevederea rezultatului, rezultat care nu mai este urmarit, ci acceptata eventualitatea producerii lui.

Culpa – atitudinea psihica a fapt. care prevede rezultatul faptei sale, nu il accepta, socotind fara temei ca acesta nu se va produce, ori nu prevede rezultatul faptei sale desi putea si trebuia sa il prevada.

a)culpa cu prevedere – prevede rezultatul faptei, rezultat pe care nu il urmareste, nu il accepta si considera fara temei ca acesta nu se va produce.

b)culpa simpla – nu prevede rezultatul faptei, desi trebuia si putea sa il prevada.

Preteintentia – prin savarsirea unei fapte cu intentie si rpoducerea unui rezultat mai grav decat cel urmarit ori accepatt de faptuitor prin savarsirea faptei, rezultat ce se imputa acestuia sub forma culpei, deoarece nu l-a prevazut, desi putea si trebuia sa il prevada; e forma mixta de vinovatie.

Continutul infractiunii – e prevazut in norma incriminatoare si e definit ca o totalitate de conditii prevazute de lege ptr caracterizarea unei fapte ca infractiune.

Structura continutului infractiunii – obiectul si subiectul nu fac parte din ea.

Obiectul infractiunii – fapta care prezinta pericol social e orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere valorilor sociale si ptr sanctionarea careia e necesara aplicarea unei pedepse.

Obiect juridic general – e format din totalitatea relat soc ocrotite prin normele dreptului penal.

Obiect juridic generic – e format din grupul de valori soc de aceeasi natura; e comun ptr un grup de infractiuni.

Obiect juridic specific – e valoarea sociala concreta careia i se aduce atingere prin infractiune; serveste la determinarea individualitatii unei infractiuni in cadrul unui grup.

Obiect juridic conplex – e format din ob jur principal + ob jur secundar (relatia sociala secundara careia i se aduce atingere).

Subiectii - pers fizica si juridica.

I. Subiectul activ – pers fizica ce a savarsit fapta direct si nemijlocit (in calitate de autor) ori a participat la savarsirea infractiunii (instigator ori complice).

Conditii generale ale subiectului activ

a) varsta – dupa 14 ani;

- sub 14 ani minorul nu are discernamant

- intre 14 si 16 raspunde penal numai daca se dovedeste ca a avut discernamant (prezumptia ca nu are discernamant e relativa, si se admite proba contrara).

- dupa 16 ani are capacitate penala.

b)responsabilitatea – aptitudinea persoanei de a-si da seama de faptele sale, de rezonanta sociala a acestora, precum si de a-si putea determina in mod constient vointa in raport cu aceste fapte. (e valabila dupa 16 ani).

c)libertatea de voina si actiune – subiectul activ a decis in mod liber asupra faptei si a avut libertatea de hotarare si de actiune potrivit propriei sale vointe.

II. Subiectul pasiv – pers fiz si jur titulara a valorii sociale ocrotite care e vatamata prin infractiune.

Conditii: tre sa fie titulara valorii sociale ocrotite penal.

Conditii speciale: ptr ultraj, subiectul pasiv tre sa fie un functionar ce are o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.

Locul si timpul savarsirii infractiunii – pot aparea in continutul unie infractiuni, infuentand existenta acesteia; poate sa fie conditie esentiala sau element circumstantial.

Formele infractiunii:

Actele preparatorii – constau in anumite acte, activitati de procurare de date, informatiiori adaptare a mijloacelor sau instrumentelor ce vor fi folosite la comiterea infractiunii ca si de crearea conditiilor favorabile savarsirii acesteia.

- sunt posibile numai la infractiunile intentionate.

Conditii acte preparatorii:

- sa rezulte neandoielnic ca este efectuata pentru savarsirea infractiunii;

- actul preparator sa se concretizeze intr-o activitate obiectiva de creare a conditiilor pentru savarsirea infractiunii;

- activitatea de pregatire sa nu cuprinda acte ce intra in continutul elementului material al laturii obiective, sa nu faca parte din actele de executare;

- actele de pregatire sa fie intentionate.

Tentativa – forma a infractiunii ce consta in punerea in executare a hotararii de a savarsi infractiunea, executare care a fost intrerupta ori nu si-a produs efectul, desi executarea a fost efectuata in intregime.

Conditii:

- existenta hotararii de a savarsi o infractiune

- rezolutia infractuinala sa fie pusa in executare

- executarea sa fie intrerupta ori sa nu-si produca rezultatul.

Felurile tentativei

a) dupa gradul de realizare a actiunii ce constituie elementul material al laturii obiective al infractiunii (intrerupta, terminata).

Preview document

Infractiunea - Pagina 1
Infractiunea - Pagina 2
Infractiunea - Pagina 3
Infractiunea - Pagina 4
Infractiunea - Pagina 5
Infractiunea - Pagina 6
Infractiunea - Pagina 7
Infractiunea - Pagina 8
Infractiunea - Pagina 9
Infractiunea - Pagina 10
Infractiunea - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Infractiunea.doc

Alții au mai descărcat și

Cauzele de Inlaturare a Raspunderii Penale

SCURT ISTORIC AL RASPUNDERII JURIDICE Ca si multe alte notiuni juridice, raspunderea penala în evolutia sa conceptuala a fost precedata de alte...

Infracțiunea

INTRODUCERE Problematica dreptului poate fi abordata sub mai multe aspecte, întrucât dreptul este privit, în primul rând, ca un fenomen...

Principiile Raspunderii Penale in Dreptul Roman

INTRODUCERE Raspunderea penala este o institutie juridica fundamentala a dreptului penal, care alaturi si împreuna cu celelalte doua institutii...

Judecata Cetelor de Batrani - Etnologie Juridica

Judecata cetelor de batrani Comunitatea satului si legislatia ei Este firesc ca intr-o comunitate, oricare ar fi ea, sa existe legaturi strânse...

Concursul de Infractiuni

CONCURSUL DE INFRACTIUNI 1.Consideratii generale privind “concursul de infractiuni” Potrivit teoriei dreptului penal, preluata si consacrata in...

Infracțiuni Contra Autorității

Secţiunea I - Caracterizarea generală a infracţiunilor contra autorităţii 1.1.Aspecte comune infracţiunilor contra autorităţii. În sistemul de...

Cauzele care Înlătură Răspunderea Penală - Teoria Generală a Răspunderii Penale

1. AMNISTIA Art. 119 din Codul Penal prevede expres efectele amnistiei : “Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă...

Aspecte Teoretice privind Legitima Aparare

I.GENERALITATI Potrivit art.17 din Codul Penal Roman, infractiunea e definita ca fiind fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie...

Ai nevoie de altceva?