Extras din document
Partidele politice
In societatea moderna partidele politice s- au impus ca incontestabil necesare. Procesul aparitiei lor fiind in stransa legatura cu ideea de parlamentalism si cu notiunea de reprezentare in viata publica.In categoria drepturilor vom regasi ca fiind la baza constitutirii partidelor politice libertatea de asociere .
In societate se intalnesc doua mari categorii de asociatii cu vocatie de reprezenatare :
- in prima regasim partidele politice create in baza dreptului de asociere ca drept cetatenesc;
- in a doua categorie intalnim asociatiile, fundatiile, societatile, regiile, create pe baze contractuale.
Exista in legislatia romana si o categorie de asociatii pe care legea electorala a simtit nevoia sa o particularizeze si astfel se arata ca organizatiile minoritatilor nationale se considera similare formatiunilor politice, daca propun liste de candidati in alegeri din partea minoritatilor respective.
Definitie.
Partidele politice sunt asociatii libere ale cetatenilor prin care se urmareste in baza unei platforme program definirea si exprimarea vointei politice a cetatenilor si care isi exprima deschis si foarte clar, vointa de-a guverna, vocatia si aptitudinea guvernarii.
Principalul scop al oricarui partid politic este sa ajunga la putere.
Dintre caracteristicile partidelor politice enumeram :
- sunt rezultatul asocierii libere al cetatenilor ;
- asocierea in partide politice este un drept cetatenesc ;
- prin asociere cetatenii devin membri de partid ;
- o persoana nu poate fi in acelasi timp decat membru unui singur partid politic ;
- scopurile partidului reprezinta vointa politica a celor care il constituie .
Motivele generale si scopurile asocierii in partide politice sunt :
- asigurarea binelui general ;
- contributia la dezvoltarea societatii ;
- medierea dintre electorat si parlament .
Constitutia Romaniei stabileste pentru partidele politice anumite reguli. Una dintre principalele reguli se refera la scopul pt care se pot infiinta partidele politice sau care pot conduce la declararea lor ca neconstitutionale si dizolvarea acestora, deasemenea constitutia se refera la categ de persoane care nu se pot asocia in partide politice, cum sunt magistratii, politistii, membri activi ai armatei, etc.
Tot conform Constitutiei numai partidele politice au anumite drepturi, nu mai ele pot fi consultate de catre presedinte in anumite situatii, deasemenea numai partidele politice pot depune liste de candidati.
Numai acestea pot face coalitii electorale , numai ele isi desemnaeza reprezentantii in birourile electorale si deasemenea numai partidele politice si celelalte formatiuni politice care participa in campania electorala pot primii sucventii de la bugetul de stat.
Categorii si variante de partide politice :
1) partide confesionale , regionale , nationale , de clasa si etnice ;
Partidele confesionale - Au drept criteriu de asociere credintele religioase si ele nu sunt reale partide politice in viata publica .
Partidele regionale - Reprezinta interesele locale ale diferitelor regiuni ale unui stat unitar sau ale diferitelor parti ale unui teritoriu national care nu au ajuns inca la unificare.
Partidele nationale - Au aparut in sec 19 prin ele exprimndu-se nationalitatiile.
Partidele etnice - Sunt specifice continentului African unde natiunile nu s-au format inaintea formarii statelor independente.
2) partidele democratice, liberale, conservatoare , social-democrate, de stanga, de centru sau de dreapta ;
3) partide de cadre si partide de mase ;
Partidele de cadre - Unesc notabilitatile , adica reprezentantii elitelor, deobicei ale patronilor si altor persoane cunoscute. Acestea de regula sunt partide de centru.
Partidele de mase - Reprezinta introducerea votului universal, cuprinde un mare numar de persoane, au de regula o organizare interna mai rigida si o centralizare mai mare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- INPOL - Curs 1.doc
- INPOL - Curs 2.doc
- INPOL - Curs 3.doc
- INPOL - Curs 4.doc