Introducere în Drept

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 8 fișiere: doc, rar
Pagini : 258 în total
Cuvinte : 220556
Mărime: 1.71MB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. Terminologie. Denumirea de «teorie generala a dreptului» data disciplinei ce formeaza obiectul acestei lucrari este relativ recenta. înainte de cel de-al doilea razboi mondial denumirea disciplinei în planurile de învatamânt era «enciclopedie juridica» sau «enciclopedia dreptului». Aceasta denumire poate fi derutanta. Cuvântul «enciclopedie» vine din greaca veche din expresia « ** ****** », însemnând «învatamânt în cerc» , "educatie circulara, îmbratisând un cerc de cunostinte, închizând o totalitate, realizând un periplu, îndeplinind o circumscriere. Dar pâna unde si în ce masura, daca nu în lungime cel putin în largime? Ce spatiu trebuie cuprins în aceasta circumferinta, care este dimensiunea domeniului sau? Este vorba de a circumscrie aici Dreptul în integralitatea sa?" ... Evident nu; nu este vorba de a face o enciclopedie universala. Ceea ce trebuie sa cuprinda aceasta «enciclopedie» sunt «permanentele dreptului», «ansamblul permanentelor abstracte ale dreptului» . Or, cum dreptul este schimbator de la o societate la alta, ceea ce este permanent în realitatea juridica este de natura formala. Iata de ce enciclopedia de care este vorba este una formala, una ce studiaza forma necesara a oricarei societati juridice .

Desi sugestiva, aceasta denumire a fost parasita astazi. Denumirea actuala de «teoria generala a dreptului» nu este nici ea lipsita de ambiguitati. Ea poate induce în eroare asupra naturii reale a acestei discipline. Nu este vorba, cum s-ar putea crede, "de o reflectie speculativa asupra generalitatilor dreptului" . "Teoria generala a dreptului trateaza notiunile elementare ale ordinii juridice si principiile fundamentale care o caracterizeaza în ansamblu" . Este vorba asadar de o introducere de principiu în drept. Este si motivul pentru care unii autori, mai ales francezi, îsi intituleaza cursurile «Introducere generala în drept» sau «Introducere în stiinta dreptului».

2. Obiectul teoriei generale a dreptului. "Enciclopedia dreptului, arata Djuvara , are un obiect formal, nu material, ... ea studiaza numai forma, indiferent de continutul însasi al relatiunei juridice". Spre deosebire de celelalte stiinte juridice, ea nu se ocupa de continutul dreptului pozitiv dintr-un moment, ci de forma necesara acestui continut. Structura dreptului este cea vizata de aceasta stiinta juridica. Principiile vizate de ea nu sunt ultimele principii; ea nu este o filozofie a dreptului; este vorba nu de finalitatea ultima a sistemului de drept, ci de organizarea formala elementara a acestuia; ceea ce studiaza teoria generala a dreptului sunt articulatiile sistemului, nu scopul sau; ea arata cum acesta merge, nu unde merge. în acest sens ea este o teorie elementara, ce trebuie cu necesitate completata, pentru a întelege cu adevarat dreptul, cu o filozofie a acestuia. Desigur, consideratiile filozofice nu-i sunt cu totul straine, dar ele sunt incidentale. Metoda teoriei generale este generalizarea bazata pe studiul fenomenului juridic, ea fiind în acest sens o sinteza a ramurilor, în timp ce o filozofie a dreptului ar trebui sa porneasca invers, de la principiile ratiunii pentru a construi un drept pozitiv mai aproape de acestea. Teoria generala a dreptului este astfel o stiinta a dreptului pozitiv, caruia îi cauta si explica elementele si principiile. Ea este "în parte descriptiva si în parte normativa. Descriptiva prin aceea ca are ca obiect explicarea notiunilor elementare utilizate de drept; normativa prin aceea ca expune anumite reguli fundamentale ale ordinii juridice" . Este motivul pentru care pe parcursul acestei lucrari consideratiile tehnice si formale vor prevala. Este motivul pentru care aceasta lucrare va fi completata ulterior cu o filozofie a dreptului. Fara aceasta din urma am ramâne, cel putin partial, ancorati în sfera lui «cum este dreptul», fara a putea cu adevarat trece în sfera a «ceea ce este dreptul».

3. Importanta teoriei generale a dreptului. Importanta didactica, deci formativa, a acestei discipline a fost pusa în evidenta într-o formulare fericita de Victor Cousin înca în 1840, cu ocazia introducerii în Franta a cursului de Enciclopedia dreptului.

"Când tinerii studenti, spunea el, se prezinta în scolile noastre, jurisprudenta este pentru ei o tara careia îi ignora complet si harta si limba. Ei studiaza mai întâi Dreptul civil si Dreptul roman, fara sa cunoasca bine locul acestei parti a Dreptului în ansamblul stiintei juridice si ajun fie sa fie dezgustati de ariditatea acestui studiu special, fie sa dobândeasca obisnuinta detaliilor si antipatie fata de punctele de vedere generale. O astfel de metoda de învatamânt este putin favorabila unor studii de anvergura si profunzime. De mult timp toate spiritele întelepte cer un curs preliminar care ar avea ca obiect sa orienteze studentii în labirintul jurisprudentei, care ar oferi o vedere generala a tuturor partilor stiintei juridice, marcând obiectul distinct si special al fiecareia dintre ele si în acelasi timp dependenta lor reciproca si legatura intima care le uneste; care ar stabili metoda generala de urmat în studiul dreptului, cu modificarile particulare pe care fiecare ramura le reclama; care ar face cunoscute lucrarile importante care au marcat progresele stiintei. Un astfel de curs ar releva stiinta dreptului în ochii tineretului prin caracterul de unitate pe care i l-ar imprima si ar exercita o fericita influenta asupra muncii elevilor si asupra dezvoltarii lor intelectuale si morale... Este important, adauga Cousin, sa prezentam ansamblul întregii stiinte si de a sesiza în aceasta si spiritul si unitatea ei" .

într-adevar, astazi, ca si în secolul trecut, tehnicizarea excesiva a procesului de învatamânt în domeniul juridic face necesara o teorie generala, o vedere unitara si esentiala asupra permanentelor dreptului, a formei sale necesare, caci fara aceasta abordare principiala orientativa ceea ce se obtine prin învatamântul juridic sunt tehnicieni, cu o buna cunoastere a cutarui sau cutarui mecanism juridic concret, dar nu juristi, adica oameni care sa caute natura lucrurilor prin intermediul justitiei. Ca orice stiinta, si cea juridica trebuie sa aiba ca prim tel adevarul, indiferent de rezultatele la care cercetarile ar duce, caci aceasta este metoda stiintifica. Fara întelegerea structurii ansamblului dreptului în pura sa esentialitate orice jurist în devenire risca sa nu mai vada padurea din cauza copacilor. Este rolul teoriei generale sa creeze aceasta «mentalitate», caci doar o orientare a mintii catre esenta si adevar poate aduce o reala întelegere a ceea ce este dreptul si un real progres jurisprudentei, atât în sensul de tehnica cât si de stiinta.

4. Structura expunerii. "Când rasfoiesti cartile care au fost publicate în aceasta materie - scria E. Picard - ne permitem sa afirmam ca, fara distinctie în raport de nationalitate sau epoca, sunt niste amestecuri de elemente heteroclite, cu un caracter nelamurit si empiric, mai degraba compuse din explicatii aproximative decât din adevaruri structurate metodic sub imperiul unei definitii exact elaborate". Am încercat sa evitam capcana practicizarii excesive a disciplinei si am abordat toate problemele tratate din unghiul de vedere al unei filozofii juridice, care nu va fi poate deocamdata foarte evidenta, dar care va fi completata curând într-un volum dedicat acestei discipline. Am încercat, pe de alta parte, sa oferim o structura logica cât mai coerenta ansamblului disciplinei.

Lucrarea debuteaza cu o parte generala ce priveste notiunile de drept, de stat si raporturile dintre cele doua realitati. Ea trateaza apoi dreptul în calitatea sa de ordine generala, dreptul obiectiv, dreptul în sens normativ, abordând problemele teoriei generale a surselor dreptului, regimul acestora în ordinea juridica pozitiva si tehnica juridica. în urmatoarea parte a lucrarii am analizat dreptul în sensul sau de drept subiectiv, pentru ca în final sa analizam problemele realizarii dreptului, abordând notiunea generala de realizare si aplicare a dreptului, domeniul aplicarii acestuia, interpretarea dreptului, contenciosul, sanctiunea si constrângerea.

Preview document

Introducere în Drept - Pagina 1
Introducere în Drept - Pagina 2
Introducere în Drept - Pagina 3
Introducere în Drept - Pagina 4
Introducere în Drept - Pagina 5
Introducere în Drept - Pagina 6
Introducere în Drept - Pagina 7
Introducere în Drept - Pagina 8
Introducere în Drept - Pagina 9
Introducere în Drept - Pagina 10
Introducere în Drept - Pagina 11
Introducere în Drept - Pagina 12
Introducere în Drept - Pagina 13
Introducere în Drept - Pagina 14
Introducere în Drept - Pagina 15
Introducere în Drept - Pagina 16
Introducere în Drept - Pagina 17
Introducere în Drept - Pagina 18
Introducere în Drept - Pagina 19
Introducere în Drept - Pagina 20
Introducere în Drept - Pagina 21
Introducere în Drept - Pagina 22
Introducere în Drept - Pagina 23
Introducere în Drept - Pagina 24
Introducere în Drept - Pagina 25
Introducere în Drept - Pagina 26
Introducere în Drept - Pagina 27
Introducere în Drept - Pagina 28
Introducere în Drept - Pagina 29
Introducere în Drept - Pagina 30
Introducere în Drept - Pagina 31
Introducere în Drept - Pagina 32
Introducere în Drept - Pagina 33
Introducere în Drept - Pagina 34
Introducere în Drept - Pagina 35
Introducere în Drept - Pagina 36
Introducere în Drept - Pagina 37
Introducere în Drept - Pagina 38
Introducere în Drept - Pagina 39
Introducere în Drept - Pagina 40
Introducere în Drept - Pagina 41
Introducere în Drept - Pagina 42
Introducere în Drept - Pagina 43
Introducere în Drept - Pagina 44
Introducere în Drept - Pagina 45
Introducere în Drept - Pagina 46
Introducere în Drept - Pagina 47
Introducere în Drept - Pagina 48
Introducere în Drept - Pagina 49
Introducere în Drept - Pagina 50
Introducere în Drept - Pagina 51
Introducere în Drept - Pagina 52
Introducere în Drept - Pagina 53
Introducere în Drept - Pagina 54
Introducere în Drept - Pagina 55
Introducere în Drept - Pagina 56
Introducere în Drept - Pagina 57
Introducere în Drept - Pagina 58
Introducere în Drept - Pagina 59
Introducere în Drept - Pagina 60
Introducere în Drept - Pagina 61
Introducere în Drept - Pagina 62
Introducere în Drept - Pagina 63
Introducere în Drept - Pagina 64
Introducere în Drept - Pagina 65
Introducere în Drept - Pagina 66
Introducere în Drept - Pagina 67
Introducere în Drept - Pagina 68
Introducere în Drept - Pagina 69
Introducere în Drept - Pagina 70
Introducere în Drept - Pagina 71
Introducere în Drept - Pagina 72
Introducere în Drept - Pagina 73
Introducere în Drept - Pagina 74
Introducere în Drept - Pagina 75
Introducere în Drept - Pagina 76
Introducere în Drept - Pagina 77
Introducere în Drept - Pagina 78
Introducere în Drept - Pagina 79
Introducere în Drept - Pagina 80
Introducere în Drept - Pagina 81
Introducere în Drept - Pagina 82
Introducere în Drept - Pagina 83
Introducere în Drept - Pagina 84
Introducere în Drept - Pagina 85
Introducere în Drept - Pagina 86
Introducere în Drept - Pagina 87
Introducere în Drept - Pagina 88
Introducere în Drept - Pagina 89
Introducere în Drept - Pagina 90
Introducere în Drept - Pagina 91
Introducere în Drept - Pagina 92
Introducere în Drept - Pagina 93
Introducere în Drept - Pagina 94
Introducere în Drept - Pagina 95
Introducere în Drept - Pagina 96
Introducere în Drept - Pagina 97
Introducere în Drept - Pagina 98
Introducere în Drept - Pagina 99
Introducere în Drept - Pagina 100
Introducere în Drept - Pagina 101
Introducere în Drept - Pagina 102
Introducere în Drept - Pagina 103
Introducere în Drept - Pagina 104
Introducere în Drept - Pagina 105
Introducere în Drept - Pagina 106
Introducere în Drept - Pagina 107
Introducere în Drept - Pagina 108
Introducere în Drept - Pagina 109
Introducere în Drept - Pagina 110
Introducere în Drept - Pagina 111
Introducere în Drept - Pagina 112
Introducere în Drept - Pagina 113
Introducere în Drept - Pagina 114
Introducere în Drept - Pagina 115
Introducere în Drept - Pagina 116
Introducere în Drept - Pagina 117
Introducere în Drept - Pagina 118
Introducere în Drept - Pagina 119
Introducere în Drept - Pagina 120
Introducere în Drept - Pagina 121
Introducere în Drept - Pagina 122
Introducere în Drept - Pagina 123
Introducere în Drept - Pagina 124
Introducere în Drept - Pagina 125
Introducere în Drept - Pagina 126
Introducere în Drept - Pagina 127
Introducere în Drept - Pagina 128
Introducere în Drept - Pagina 129
Introducere în Drept - Pagina 130
Introducere în Drept - Pagina 131
Introducere în Drept - Pagina 132
Introducere în Drept - Pagina 133
Introducere în Drept - Pagina 134
Introducere în Drept - Pagina 135
Introducere în Drept - Pagina 136
Introducere în Drept - Pagina 137
Introducere în Drept - Pagina 138
Introducere în Drept - Pagina 139
Introducere în Drept - Pagina 140
Introducere în Drept - Pagina 141
Introducere în Drept - Pagina 142
Introducere în Drept - Pagina 143
Introducere în Drept - Pagina 144
Introducere în Drept - Pagina 145
Introducere în Drept - Pagina 146
Introducere în Drept - Pagina 147
Introducere în Drept - Pagina 148
Introducere în Drept - Pagina 149
Introducere în Drept - Pagina 150
Introducere în Drept - Pagina 151
Introducere în Drept - Pagina 152
Introducere în Drept - Pagina 153
Introducere în Drept - Pagina 154
Introducere în Drept - Pagina 155
Introducere în Drept - Pagina 156
Introducere în Drept - Pagina 157
Introducere în Drept - Pagina 158
Introducere în Drept - Pagina 159
Introducere în Drept - Pagina 160
Introducere în Drept - Pagina 161
Introducere în Drept - Pagina 162
Introducere în Drept - Pagina 163
Introducere în Drept - Pagina 164
Introducere în Drept - Pagina 165
Introducere în Drept - Pagina 166
Introducere în Drept - Pagina 167
Introducere în Drept - Pagina 168
Introducere în Drept - Pagina 169
Introducere în Drept - Pagina 170
Introducere în Drept - Pagina 171
Introducere în Drept - Pagina 172
Introducere în Drept - Pagina 173
Introducere în Drept - Pagina 174
Introducere în Drept - Pagina 175
Introducere în Drept - Pagina 176
Introducere în Drept - Pagina 177
Introducere în Drept - Pagina 178
Introducere în Drept - Pagina 179
Introducere în Drept - Pagina 180
Introducere în Drept - Pagina 181
Introducere în Drept - Pagina 182
Introducere în Drept - Pagina 183
Introducere în Drept - Pagina 184
Introducere în Drept - Pagina 185
Introducere în Drept - Pagina 186
Introducere în Drept - Pagina 187
Introducere în Drept - Pagina 188
Introducere în Drept - Pagina 189
Introducere în Drept - Pagina 190
Introducere în Drept - Pagina 191
Introducere în Drept - Pagina 192
Introducere în Drept - Pagina 193
Introducere în Drept - Pagina 194
Introducere în Drept - Pagina 195
Introducere în Drept - Pagina 196
Introducere în Drept - Pagina 197
Introducere în Drept - Pagina 198
Introducere în Drept - Pagina 199
Introducere în Drept - Pagina 200
Introducere în Drept - Pagina 201
Introducere în Drept - Pagina 202
Introducere în Drept - Pagina 203
Introducere în Drept - Pagina 204
Introducere în Drept - Pagina 205
Introducere în Drept - Pagina 206
Introducere în Drept - Pagina 207
Introducere în Drept - Pagina 208
Introducere în Drept - Pagina 209
Introducere în Drept - Pagina 210
Introducere în Drept - Pagina 211
Introducere în Drept - Pagina 212
Introducere în Drept - Pagina 213
Introducere în Drept - Pagina 214
Introducere în Drept - Pagina 215
Introducere în Drept - Pagina 216
Introducere în Drept - Pagina 217
Introducere în Drept - Pagina 218
Introducere în Drept - Pagina 219
Introducere în Drept - Pagina 220
Introducere în Drept - Pagina 221
Introducere în Drept - Pagina 222
Introducere în Drept - Pagina 223
Introducere în Drept - Pagina 224
Introducere în Drept - Pagina 225
Introducere în Drept - Pagina 226
Introducere în Drept - Pagina 227
Introducere în Drept - Pagina 228
Introducere în Drept - Pagina 229
Introducere în Drept - Pagina 230
Introducere în Drept - Pagina 231
Introducere în Drept - Pagina 232
Introducere în Drept - Pagina 233
Introducere în Drept - Pagina 234
Introducere în Drept - Pagina 235
Introducere în Drept - Pagina 236
Introducere în Drept - Pagina 237
Introducere în Drept - Pagina 238
Introducere în Drept - Pagina 239
Introducere în Drept - Pagina 240
Introducere în Drept - Pagina 241
Introducere în Drept - Pagina 242
Introducere în Drept - Pagina 243
Introducere în Drept - Pagina 244
Introducere în Drept - Pagina 245
Introducere în Drept - Pagina 246
Introducere în Drept - Pagina 247
Introducere în Drept - Pagina 248
Introducere în Drept - Pagina 249
Introducere în Drept - Pagina 250
Introducere în Drept - Pagina 251
Introducere în Drept - Pagina 252
Introducere în Drept - Pagina 253
Introducere în Drept - Pagina 254
Introducere în Drept - Pagina 255
Introducere în Drept - Pagina 256

Conținut arhivă zip

 • DREPT
  • Introducere in drept
   • T7.DOC
   • T1.doc
   • T2.DOC
   • T3.DOC
   • T4.DOC
   • T5.DOC
   • T6.DOC
  • Introducere in drept.rar

Alții au mai descărcat și

Principiile Dreptului Comerțului Internațional

CAP. 1 NOTIUNI GENERALE DE DREPT COMERCIAL INTERNAŢIONAL 1. NOŢIUNEA DE DREPT COMERCIAL INTERNAŢIONAL Analiza relaţiilor comerciale...

Acțiunea Normei Juridice în Timp

ACTIUNEA NORMEI JURIDICE ÎN TIMP Norma juridica se raporteaza în ceea ce priveste validitatea si eficacitatea sa la trei elemente exterioare:...

Dreptul de Autor pe Internet

1. Introducere Modalitatea în care Internetul a devenit fenomenul pe care astăzi îl considerăm un element omniprezent în existenţa umana pare a fi...

Principiile Dreptului Procesual Penal

INTRODUCERE Actualitatea temei În vederea apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor...

Conținutul Raportului Juridic

RAPORTUL JURIDIC – consideratii introductive Sistemul juridic constituie un ansamblu compus din elemente variate, dar care prin specificul, prin...

Principiile Dreptului - Aspecte Teoretico - Practice

Argumente privind actualitatea temei investigate si gradul de studiere a acesteia. Principiile dreptului reprezinta un domeniu de interes...

Ramurile Dreptului

CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN TEORIA GENERALĂ A DREPTULUI Secţiunea 1 Definiţia şi obiectul „Teoriei generale a dreptului” În rândul disciplinelor...

Jurisprudență

Constitutie, dispozitiile acestora urmând a se aplica numai cu privire la bunurile prevazute în art. 135 alin. (4) din Constitutie, bunuri ce fac...

Ai nevoie de altceva?