Extras din document
CURSUL NR. 1
ISTORICUL ŞI EVOLUŢIA UNIUNII EUROPENE. IDEEA DE UNIUNE EUROPEANĂ
OBIECTIVELE CURSULUI NR. 1
- Prezentarea etapelor istorice de apariţie a Uniunii Europene;
- Prezentarea celor mai importante idei legate de ideea de unificare a statelor europene.
CONCEPTELE-CHEIE TRATATE:
Dante Alighieri în „Divina comedie” îşi imagina o Europă unificată, aflată sub conducerea unui suveran aflat deasupra celorlalţi suverani.
În secolul al XVII-lea, Ducele de Sully în „Grand Dessin” a lansat ideea unui „corp politic al tuturor statelor Europei” care să poată produce între membrii săi o pace inalterabilă şi un comerţ perpetuu.
Immanuel Kant, în 1795 a elaborat un „Proiect de pace eternă” bazat pe o federaţie de state libere, având o constituţie de tip republican.
Ideea de uniune europeană
Ideea este foarte veche. Dante Alighieri în „Divina comedie” îşi imagina o Europă unificată, aflată sub conducerea unui suveran aflat deasupra celorlalţi suverani. Limba comună urma să fie latina, iar moneda comună florinul care avea o circulaţie largă în Europa ca urmare a activităţii negustorilor din Florenţa.
În secolul al XVII-lea, Ducele de Sully în „Grand Dessin” a lansat ideea unui „corp politic al tuturor statelor Europei” care să poată produce între membrii săi o pace inalterabilă şi un comerţ perpetuu.
Immanuel Kant, în 1795 a elaborat un „Proiect de pace eternă” bazat pe o federaţie de state libere, având o constituţie de tip republican.
Victor Hugo, în discursul rostit la al treilea Congres Internaţional de Pace de la Paris din 1849 spunea că „va veni o zi când vom vedea aceste două grupuri imense, Statele Unite ale Americii şi Statele Unite ale Europei, unul în faţa celuilalt, întinzându-şi mâinile unul celuilalt peste mări, schimbând produse, comerţ, industrie, arte, genii…”.
Napoleon a încercat unificarea Europei sub autoritatea Franţei, dar împotriva voinţei popoarelor, ceea ce a provocat explozia naţionalismelor europene.
Saint Simon (1814) prevedea construcţia Europei în jurul unei alianţe Franţa-Anglia, condusă de un monarh „lider ştiinţific şi politic”. (v. Adrian Năstase, Europa quo vadis?, Ed. Monitorul Oficial, Bucureşti, 2003, p.21-29). Acestei alianţe i se puteau alătura şi alte state care se eliberau şi îşi creau instituţii reprezentative.
Şi alţi vizionari au formulat proiecte de unificare a Europei. După primul război mondial, Aristide Briand în 1929, în Adunarea Generală a Societăţilor Naţiunilor a propus să se constituie „un fel de legătură federală” între naţiunile europene.
În 1944, reprezentanţii mişcărilor europene de rezistenţă europene, reuniţi în Elveţia, au elaborat un program european care statua că realizarea unei Europe prospere, democratice şi pacifice sub forma unei reuniuni de state suverane, separate prin frontiere politice şi vamale este imposibilă, afirmând că doar o federaţie europeană ar putea înlătura cauzele celor două războaie mondiale.
În 1946, Winston Churchill, la Universitatea din Zürich, a susţinut ideea unor „State Unite ale Europei”, construite în jurul Franţei şi Germaniei, sub auspiciile Marii Britanii şi ale SUA.
În 1947, mai multe mişcări care militau pentru unitate europeană au format „Comitetul Internaţional de coordonare a mişcărilor pentru unificarea Europei”. Primul Congres European ţinut la Haga în 1948, care a reunit peste 800 delegaţi din 19 ţări, a formulat ideea unei zone europene de comerţ liber şi a necesităţii de creare a unor instituţii europene – un Parlament European şi o Curte de Justiţie. Richard Caudenhove-Kalergi a creat mişcarea „Pan Europa” .
SUBIECTE PENTRU PREGĂTIREA ÎN VEDEREA EVALUĂRII FINALE:
1. Cum vedea Dante Europa în Divina Comedie?
2. Pe ce se baza „Proiectul de pace eternă” al lui Immanuel Kant?
PRECIZĂRI PRIVIND CURSUL URMĂTOR:
Cursul nr. 2 tratează Etapele realizării Uniunii Europene.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Introducere in Drept European.doc