Introducere în Istoria Dreptului

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 9709
Mărime: 77.53KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. Regele Menes a unificat Egiptul de Jos si Egiptul de Sus. În ce s-a transformat statul egiptean in cele patru secole care au urmat -

a. despotie orientala, in care conducerea era asigurata de faraon, ajutat de Consiliul de guvernare ;

b. democratie in care aristocratia funciara si cea oraseneasca a fost adusa la ascultare de catre puterea centrala

c. teocratie in care puterea sacerdotala detinea puterea

ANS: A

2. Care era instanta suprema de judecata in Egiptul Antic?

a. Curtea Suprema, alcatuita din 31 de judecatori

b. colegiile sacerdotale de la Memphis si Theba

c. tribunalele de noma

ANS: A

3. Cui a apartinut conducerea statului babilonian-

a. administratorilor speciali numiti nubanda

b. functionarilor speciali desemnati numiti radianum

c. despotului asemanator faraonului egiptean numit Patesi-Lugal

ANS: C

4. Cui acorda regele bunurile Ilku in Babilon ?

a. preotilor;

b. nobililor ;

c. soldatilor sau ofiterilor, ca rasplata pentru serviciile militare prestate.

ANS: C

5. Potrivit Codului lui Hamurabi, in ce conditii era valabila casatoria -

a. acordul preotilor

b. acordul faraonului

c. in baza unui contract incheiat expres intre parti

ANS: C

6. Prin ce s-a distins Codul lui Hamurabi in materia dreptului penal ?

a. eliminarea pedepsei talionului si introducerea sistemului despagubirii

b. introducerea pedepsei cu moartea

c. introducerea juramantului in fata judecatii

ANS: A

7. Carei scoli apartin vechile norme de drept indian ?

a. scolii de drept din Bengal si scolii de drept din Benares

b. Codului lui Manu

c. brahmanilor

ANS: A

8. Cum reglementa Codul lui Manu a reglementat impedimentele la casatorie -

a. amestecul dintre caste era pedepsit cu severitate

b. casatoria in linie directa era acceptata, indiferent de gradul de rudenie

c. nu era admis abandonul femeii pentru motiv de boala incurabila si nici desfacerea casatoriei facute prin inselaciune sau datorita sterilitatii

ANS: A

9. Dreptul penal a primit o ampla reglementare in Codul Manu, care indica o multitudine de pedepse. Cum era pedepsit adulterul , fie cel comis de o femeie brahmana sau cel comis de un Ksatryas ori Vasyas cu o brahmana ?

a. prin strivirea sub picioarele elefantului

b. prin ardere

c. prin decapitare

ANS: B

10. Conform confucianismului, doctrina aparuta in China antica spre sfarsitul perioadei Cen, pe ce trebuia sa se bazeze activitatea statala ?

a. pe lege

b. pe dorinta vechii nobilimi

c. pe obiceiuri si traditii

ANS: C

11. Prima sistematizare a dreptului chinez s-a produs in secolele V-IV i. Chr. Care a fost cea mai cuprinzatoare culegere de legi -

a. Culegerea Fatin (Cartea legilor), intocmita de demnitarul Li-Cue

b. Codul Mu, alcatuit de catre Mu-van

c. Culegerea de legi alcatuita de Tin-Si-Huandi

ANS: A

12. Prin ce s-a facut, in Grecia antica, trecerea de la regimul de dominatie al aristocratiei la cel al democratiei ?

a. prin intermediul tiraniei

b. prin intermediul Adunarii Poporului (Agora)

c. prin intermediul magistratilor

ANS: A

13. Din cine era formata “comunitatea egalilor” (patura conducatoare) in statul spartan-

a. de agricultori si comercianti

b. de populatia cucerita si iloti

c. de spartani, care erau cetateni cu drepturi depline si proprietari ai pamanturilor

ANS: C

14. Cine a fost, in statul spartan, intemeietorul “organizatiei de stat”, a unei noi constitutii, a unei mari reforme agrare si a multor legi spartane -

a. Licurg

b. Gerusia

c. Adunarea poporului

ANS: A

15. În statul athenian, Colegiul arhontilor era alcatuit din 9 membri, dintre care primii 3 aveau cele mai importante atributii. Cine era cel care se ocupa cu problemele de culte ?

a. arhontele eponim

b. arhontele polemarh

c. arhontele bazileu

ANS: C

16. Cine a fost, in statul athenian, cel care a extins atributiile areopagului asupra intregii administratii a statului, asupra deliberarilor adunarilor si asupra controlului educatiei ?

Preview document

Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 1
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 2
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 3
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 4
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 5
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 6
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 7
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 8
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 9
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 10
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 11
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 12
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 13
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 14
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 15
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 16
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 17
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 18
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 19
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 20
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 21
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 22
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 23
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 24
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 25
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 26
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 27
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 28
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 29
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 30
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 31
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 32
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 33
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 34
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 35
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 36
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 37
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 38
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 39
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 40
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 41
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 42
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 43
Introducere în Istoria Dreptului - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Istoria Dreptului.doc

Alții au mai descărcat și

Drept Administrativ Comparat

Consideraţii introductive. Bazele dreptului administrativ comparat. Dreptul administrativ comparat- caracteristici. Conceptul de administraţie în...

Libera Circulație a Mărfurilor

Ca urmare a activităţilor politico – diplomatice iniţiate de Franţa şi Germania, au fost realizate procese importante în direcţia unificării...

Drept Administrativ

CURS 1 Recapitulare: Ce este actul adm? Anulare, nulitate, inexistenta actelor administrative? Consideratii introductive privind Administratia...

Teoria Deciziei Administrative

Noţiune Acţiunea socială eficientă trebuie să ţină seama de complexitatea sistemului ştiinţelor şi de caracterul exhaustiv al domeniilor de...

Protecția Internațională a Drepturilor Omului

PRECIZĂRI INTRODUCTIVE SCOPUL CURSULUI Cursul îşi propune prezentarea cadrului teoretic necesar înţelegerii conceptului de drepturi ale omuluiîn...

Subiecte Dreptul Muncii

1. Izvoarele interne ale Dreptului Muncii: Izvoarele dreptului muncii: scrise si nescrise; generale (const. Rom.; legea si jurisprudenta) si...

Psihologie Juridică

Cursul 1 CULTURA SI DREPTUL 1.1 NORMELE SOCIALE SI NORMA JURIDICA. 1.2 VALORILE. Sociologia acorda o importanta aparte normelor , adica...

Comerciantul Persoana Fizica si Asociatiile Familiale

Intreprinzatorul este o persoana fizica care organizeaza o intreprindere economica in cadrul careia activitatea economica se desfasoara in mod...

Ai nevoie de altceva?

''