Extras din document
1. Formulati si comentati definitia dreptului
Def. Dreptul este sistemul normelor stabilite sau recunoscute de stat, in scopul reglementarii relatiilor sociale conform vointei de stat, a caror respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva a statului.
Este singura definitie data dreptului care exprima caracterul sau volitional, exprimarea normativa si asigurarea respectarii sale prin posibilitatea aplicarii constrangerii de stat. De asemenea este o definitie logica si concisa.
2. Normele tehnice
Sunt reguli create in procesul de productie, ce au drept scop transformarea materiei prime in produs finit, si/sau utilizarea unui produs finit. Acestea apar sub forma unor retete tehnologice sau a unor intructiuni de folosinta; sunt scrise si contin cantitati precise; sanctiunile care apar: esecul sau neobtinerea rezultatului dorit, sanctiunea morala exterioara – dispretul si sanctiunea morala interioara, sanctiunea materiala – paguba si nu in ultimul rand sanctiunea legala – daca respectiva norma tehnica sau rezultatul acesteia este prevazut de lege.
3. Morala
Este diferenta dintre bine si rau, frumos si urat, drept si nedrept sau diferenta intre ceea ce trebuie sa faca o persoana si ceea ce face efectiv. Morala este alcatuita din reguli de buna cuviinta, reguli de convietuire in societate si reguli de estetica (moda). Ea este totodata dependenta de traditiile existente in sociatate si de educatie. Morala sarbatoreste evenimentele aparute in viata orasului sau in viata persoanei (nasterea, casatoria, moartea).
4. Normele organizatiilor sociale
Sunt reguli create pentru a reglementa activitatea persoanelor care fac parte sau intra in contact cu o organizatie sociala neguvernamentala in care membrii platesc taxe si participa la sedinte. Ele sunt cuprinse in statut sau in regulamente de ordine interna si se aplica la asociatii si fundatii non profit, asociatii sportive, culturale (opera, teatru), de invatamant, biserica, sindicate, partide, societati comerciale, asociatii de locatari sau de proprietari ale blocurilor.
5. Conceptul de norma juridica
Norma juridica este o regula de conduita cu caracter general si impersonal stabilita de stat pentru a reglementa relatiile sociale, a carei respectare este garantata de forta coercitiva astatului. Ca trasaturi definitorii ale normei juridice retinem:
- caracterul general al acesteia - deoarece norma juridica se refera la o fapta ipotetica, descriind o conduita tipica
- caracterul impersonal – norma juridica nu se refera la o persoana anume, ci la orice persoana care savarseste fapta prevazuta de ea, cu exceptia subiectelor calificate.
- caracter obligatoriu – norma juridica trebuie respectata deoareceorice incalcare a ei se sanctioneaza
Exista si norme juridice care nu descriu infractiuni si nu contin sanctiuni ci contin doar definitii si principii.
6. Structura interna a normei juridice
Este alcatuita din trei elemente: ipoteza, dispozitia si sanctiunea.
Ipoteza – descrie imprejurarile si conditiile in prezenta carora se aplica norma juridica precum si identitatea si calitatile subiectului normei juridice. Ea poate fi: simpla (cu o singura imprejurare ) si compusa/complexa (cu mai multe imprejurari). De asemenea ea mai poate fi si determinata (cand imprejurarile sau conditiile sunt precizate) sau relativ determinata (cand imprejurarile nu sunt precizate si sunt lasate la aprecierea subiectului).
Ipoteza poate aparea sub forma: < daca(in cazul in care) cineva…..>
Dispozitia – descrie conduita pe care teebuie sa o aiba subiectul prevazut in ipoteza cand se afla in conditiile precizate de ipoteza. Ea poate fi determinata (cand conduita este clar precizata) si relativ determinata (cand conduita nu este precizata si este lasata la aprecierea subiectului).
Dispozitia poate aparea sub forma: <….atunci trebuie sa (nu trebuie sa)….>
Sanctiunea – este consecinta nerespectarii conduitei. Ea poate fi determinata (cand este clar precizata) sau relativ determinata (cand nu este prevazuta si se afla intre un minim si un maxim). Mai poate fi alternativa (cand sunt mai multe sanctiuni si se aplica una singura) sau cumulativa (cand sunt mai multe sanctiuni si se aplica toate).
Sanctiunea se mai clasifica in:
- sanctiune de drept civil:
- in dreptul civil raspunderea juridica este delictuala (cand se incalca legea civila) si contractula (cand se incalca un contract)
- sanctiunea poate prevede anularea actului ilicit, recuperarea prejudiciului, plata despagubirilor.
- sanctiune de drept penal:
- apare in cazul unei infractiuni sub forma de inchisoare sau amenda penala.
- sanctiune de drept administrativ:
- cand se savarseste o contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala
- sanctiune de dreptul muncii:
- incalcari ale contractului de munca (mustrari, avertisment)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Lucrare Recapitulativa - Introducere in Drept.doc