Medicina Legala

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 30988
Mărime: 102.37KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. DEFINITIA, PREOCUPARILE, ISTORICUL SI

ORGANIZAREA MEDICINEI LEGALE IN ROMANIA

1.1. Definitie si preocupari

Medicina legala se poate defini ca o disciplina medicala care isi pune cunostiintele sale in slujba justitiei, ori de cate ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sunt necesare anumite precizari cu caracter medico-biologic. In acest context se poate afirma ca medicina legala este o specialitate medicala indispensabila justitiei. Pentru medicina legala se foloseste si o alta denumire si anume medicina judiciara, deosebirile de termen neducand la controverse deoarece continutul care il exprima ambele denumiri este acelasi. Denumirile specialitatii difera in diferite zone geografice: in tarile de limba germana se utilizeaza denumirea de medicina judiciara, in tarile de limba engleza se folosesc ambele denumiri, iar in tarile latine (Franta, Italia, Spania) se foloseste in mod preponderent denumirea de medicina legala. In Franta unii autori adopta o denumire compusa si anume aceea de medicina legala judiciara. In tara noastra pana in anul 1953 s-a utilizat denumirea de medicina legala atat pe linie didactica cat si in reteaua de specialitate. Din anul 1953 prin transformarea vechiului Institut medico-legal in Institutul de cercetari stiintifice medico-judiciare, a fost adoptata denumirea de medicina judiciara, considerandu-se ca acest termen este mai adecvat preocuparilor si rolului specialitatii. Incepand insa din anul 1965 s-a revenit la denumirea de medicina legala pe linie didactica, iar pe linie de retea Decretul 446/1966 introduce aceasta denumire.

1.2. Istoricul medicinei legale

Una din cele mai vechi dovezi care atesta colaborarea medicilor cu justitia il gasim in codul lui Hammurabi (rege al Babilonului intre 1728-1686 i.H.). Acesta contine o serie de articole referitoare la raspunderea medicilor prevazand si sanctiuni pentru greseli in interventiile terapeutice.

La vechii evrei, in cartile biblice se gasesc o serie de referiri la unele aspecte medico-legale cum ar fi: ranirile, omuciderile, sinuciderile, sarcina, constatarea mortii, perversiunile sexuale, semnele virginitatii, violul, etc.

La vechii egipteni, era prevazuta necesitatea examinarii de catre moase a femeilor condamnate la moarte, amanandu-se executia pana dupa nastere in caz de graviditate.

Prima scoala medicala importanta a antichitatii a fost cea din Kos, avand ca reprezentant de frunte pe Hipocrate. In "Corpus Hipocraticum" desi nu gasim preocupari medico-legale in sensul actual sunt tratate totusi unele aspecte care fac parte din problematica medico-legala cum ar fi: descrierea leziunilor craniene, semnele agoniei, descrierea fracturilor, observatii privind sterilitatea, etc.

Medicina greaca post hipocratica reprezentata de scoala empirica a lui Heracleidos din Tarent, inlatura orice element speculativ din gandirea medicala considerand ca numai practica poate contribui la dezvoltarea medicinei si ca aceasta trebuie sa se sprijine pe obsevatie proprie, inclusiv pe autopsie.

In Roma antica a existat o categorie profesionala a medicilor. Unul dintre reprezentantii de seama este Galenus, care a formulat principiul conform careia oricarei alterari functionale ii corespunde o leziune organica si invers. Din punct de vedere medico-legal sunt interesante conceptiile lui despre simulare precum si descrierea caracteristicilor plamanului respirat fata de cel al nou-nascutului mort. Atat medicina greaca cat si cea romana fac referiri la bolile psihice, aratand felul

in care pot fi trasi la raspundere bolnavii psihici.

Documente din istoria medicinei chineze indica existenta in Extremul Orient a unor preocupari sistematice de medicina legala. Tratatul lui Sun-Ti (1248) cuprinde unele notiuni referitoare la: simulare, leziuni traumatice, avort, identificare, moarte prin strangulare si inec, intoxicatii.

In vechile legi germanice era tratata problema responsabilitatii in stabilirea ei tinandu-se cont de bolile psihice si de minoritate.

Universitatiile italiene din Evul Mediu, precum si vechea scoala de la Salerno, au contribuit la formarea medicinei legale; unul din reprezentantii universitatii din Bologna era autorizat sa dea referinte medico-legale asupra activitatii medicilor municipali. De asemenea, in Franta medievala existau chirurgi de a caror parere tinea cont justitia. Medicina legala a cunoscut o ampla dezvoltare in secolele al XIV-lea - al XV-lea. In aceasta perioada au aparut primele tratate de toxicologie. De mare interes medico-legal este lucrarea lui Barzizio aparuta la Pavia in 1434 care contine norme de deontologie medicala.

Primele elemente de organizare practica a expertizei medico-legale au aparut in Constitutiile din Bamberg si in Legile Caroline precum si in perioada renasterii italiene. "Constitutio criminalis Carolinae" din 1532 acorda o mare importanta medicinei legale precizand atributiile sale. Erau tratate probleme referitoare la: infanticid, rani, otraviri, avort, precum si mijloacele de constatare a acestor infractiuni, inclusiv reguli privind redactarea rapoartelor medico-legale.

In secolul al XVI-lea Ambroise Pare a publicat unele din primele tratate de medicina legala care trateaza aspecte legate de ranile mortale, asfixii, morti subite, intoxicatii.

In secolul al XVII-lea medicina legala a cunoscut o dezvoltare deosebita datorita operei lui Paulo Zacchia ce cuprind 10 volume.

O alta opera remarcabila a fost cea a lui Roderico Da Castro, care se ocupa pe

larg de functiile medicului expert.

In Germania, Bohn a aratat felul in care trebuie examinate ranile mortale si a descris tehnica autopsiilor medico-legale.

In Rusia in 1700 apar primele legiferari privind efectuarea expertizelor medico-legale si responsabilitatea medicilor, fiind legiferata totodata obligativitatea necropsiilor in mortile prin lovire si raniri.

In secolul al XVIII-lea pregresele anatomiei patologice au impulsionat dezvoltarea medicinei legale, dezvoltare concretizata in numeroase lucrari cu caracter medico-legal.

In secolul al XIX-lea au aparut ample tratate de medicina legala cum sunt cele ale lui Tardieu si Bronardel in Franta si Vensovici si Gromov in Rusia.In secolul al XX-lea in medicina legala au fost incluse noi domenii, in special ereditatea la om si serologia. Apar numeroase lucrari dintre care amintim tratatele lui Mueller, Prokop in Germania, Simonin in Franta, Popov si Raiski in Rusia, tratatul lui Mina Minovici in Romania.

Incepand cu secolul al XX-lea au aparut noi si importante Institute de medicina legala in intreaga lume si a crescut autoritatea stiintifica a probelor medico-legale administrate justitiei.

Preview document

Medicina Legala - Pagina 1
Medicina Legala - Pagina 2
Medicina Legala - Pagina 3
Medicina Legala - Pagina 4
Medicina Legala - Pagina 5
Medicina Legala - Pagina 6
Medicina Legala - Pagina 7
Medicina Legala - Pagina 8
Medicina Legala - Pagina 9
Medicina Legala - Pagina 10
Medicina Legala - Pagina 11
Medicina Legala - Pagina 12
Medicina Legala - Pagina 13
Medicina Legala - Pagina 14
Medicina Legala - Pagina 15
Medicina Legala - Pagina 16
Medicina Legala - Pagina 17
Medicina Legala - Pagina 18
Medicina Legala - Pagina 19
Medicina Legala - Pagina 20
Medicina Legala - Pagina 21
Medicina Legala - Pagina 22
Medicina Legala - Pagina 23
Medicina Legala - Pagina 24
Medicina Legala - Pagina 25
Medicina Legala - Pagina 26
Medicina Legala - Pagina 27
Medicina Legala - Pagina 28
Medicina Legala - Pagina 29
Medicina Legala - Pagina 30
Medicina Legala - Pagina 31
Medicina Legala - Pagina 32
Medicina Legala - Pagina 33
Medicina Legala - Pagina 34
Medicina Legala - Pagina 35
Medicina Legala - Pagina 36
Medicina Legala - Pagina 37
Medicina Legala - Pagina 38
Medicina Legala - Pagina 39
Medicina Legala - Pagina 40
Medicina Legala - Pagina 41
Medicina Legala - Pagina 42
Medicina Legala - Pagina 43
Medicina Legala - Pagina 44
Medicina Legala - Pagina 45
Medicina Legala - Pagina 46
Medicina Legala - Pagina 47
Medicina Legala - Pagina 48
Medicina Legala - Pagina 49
Medicina Legala - Pagina 50
Medicina Legala - Pagina 51
Medicina Legala - Pagina 52
Medicina Legala - Pagina 53
Medicina Legala - Pagina 54
Medicina Legala - Pagina 55
Medicina Legala - Pagina 56
Medicina Legala - Pagina 57
Medicina Legala - Pagina 58
Medicina Legala - Pagina 59
Medicina Legala - Pagina 60
Medicina Legala - Pagina 61
Medicina Legala - Pagina 62
Medicina Legala - Pagina 63
Medicina Legala - Pagina 64
Medicina Legala - Pagina 65
Medicina Legala - Pagina 66
Medicina Legala - Pagina 67
Medicina Legala - Pagina 68
Medicina Legala - Pagina 69
Medicina Legala - Pagina 70
Medicina Legala - Pagina 71
Medicina Legala - Pagina 72
Medicina Legala - Pagina 73
Medicina Legala - Pagina 74
Medicina Legala - Pagina 75
Medicina Legala - Pagina 76
Medicina Legala - Pagina 77
Medicina Legala - Pagina 78
Medicina Legala - Pagina 79
Medicina Legala - Pagina 80
Medicina Legala - Pagina 81
Medicina Legala - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Medicina Legala.DOC

Alții au mai descărcat și

Perchezitia la Domiciliu Ridicarea de Obiecte si Inscrisuri

INTRODUCERE Ce ar trebui să ştim despre percheziţie Despre termenul percheziţie probabil am auzit cu toţii şi, cu aproximaţie, ştim despre ce...

Cercetarea Criminalistica a Infractiunii de Omor

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE Secţiunea 1 Consideraţii preliminare. 1.1. Noţiuni generale Infracţiunile contra vieţii, reprezintă cele mai...

Încheierea Contractelor Comerciale Internaționale

PREZENTARE Lucrarea mea cuprinde o parte introductivă – conţinând cuvântul înainte şi introducerea generală- conţinutul propriu-zis împărţit în...

Formarea contractului de comerț internațional

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE SECŢIUNEA I CONTRACTUL DE COMERŢ INTERNAŢIONAL – PRIVIRE DE ANSAMBLU Indiscutabil contractul de comerţ...

Traumatologia Mecanica

CAPITOLUL I Parte generală de traumatologie mecanică Incercarea omului de a stăpâni natura prin folosirea formelor de energie în diferite...

Infracțiunile comise prin violență

Introducere Dreptul penal este o ramură de drept şi reprezintă ansamblul normelor juridice edictate de stat prin care se stabilesc faptele care...

Contractul de Comerț Internațional

1. NOŢIUNE Schimburile sau prestările de lucrări sau servicii se concretizează sub forma unui contract comercial internaţional, care generează...

Avantaje si Dezavantaje ale Contractelor Dreptului Comertului International

1. AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE AFACERII IN SISTEM DE FRANCIZE PENTRU FRANCIZOR Avantajele afacerii in sistem de francize pentru francizor a)...

Te-ar putea interesa și

Traumatologia Medico - Legala

I N T R O D U C E R E Capitolul I. Traumatologia medico-legală generală, sistemică şi topografică I.1. Traumatologia medico-legală generală...

Aspecte Medico-Legale

Cap. I Noţiuni introductive în medicina legală 1.Importanţa medicinei legale în cadrul ştiintelor juridice . Medicina legala -definiţie şi obiect...

Dispunerea și Valorificarea Expertizei Medico-Legale

Introducere Prin lucrarea de faţă “Dispunerea si valorificarea constatarii si expertizei medico-legale” am urmărit aprofundarea cunoştinţelor...

Înecul

I. ELEMENTE DIN EVOLUŢIA MEDICINEI LEGALE Disciplină de graniţă prin excelenţă, medicina legală, în decursul timpurilor, a avut o evoluţie legată...

Cadrul Legislativ al Activității și Structura Rețelei de Medicină Legală din România

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Definiţia medicinei legale Pornind de la necesitatea respectării conceptului de dreptate, având in vedere...

Monografie sănătate Spital Ioan Lascăr Comănești

Scurt istoric Pe teritoriul oraşului Comăneşti s-a organizat prima unitate spitalicească în 1948, sub denumirea de Spitalul Unificat, având în...

Impuscarea Crima sau Sinucidere

CAP I. OBIECTUL ŞI SARCINILE MEDICINII LEGALE, LOCUL, ŞI DIMENSIUNILE SALE ÎN MEDICINA CONTEMPORANĂ I.1 Prefaţă la studiul medicinei legale...

Medicina Legala

1 1_DREPT_4_ML DREPT Medicina legala 1 MULTIPLE CHOICE 1) Medicina legală este: 1. o disciplină socio-juridică; 2. o stiintă medicală de...

Ai nevoie de altceva?