Mediere

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 13668
Mărime: 57.44KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Capitolul I

Istoria medierii

1.1 Scurte consideratii istorice

1.2 Aplicatii

1.3 Rezumat

1.4 Bibliografie

Obiective

- Intelegerea necesitatii medierii de-a lungul istoriei si aplicarea acesteia.

- Cunoasterea specificului medierii.

- Cunoasterea aprofundata a unor modele de aplicare a medierii; modelul francez si modelul american.

- Intelegerea functionarii acestor modele.

1.1 Activitatea de mediere exista din cele mai vechi timpuri. Istoricii prezuma ca, cele mai timpurii cazuri de mediere au avut loc pe timpul fenicienilor.

Practica medierii s-a dezvoltat in Grecia Antica, apoi in timpul civilizatiei romane

(Digestele lui Justinian recunosteau medierea). Romanii denumeau mediatorii folosind o varietate de nume si anume: Internuncius, Medium, Intercessor, Philantropus, Interpolator, Conciliator, Interlocutor, Interpres, Mediator.

In cursul Evului Mediu medierea a fost privita diferit. Uneori era interzisa practicarea medierii in relatiile cu autoritatile centrale.

Multe civilizatii au privit mediatorul ca fiind o persoana sacra, demna de un anumit respect.

Medierea si arbitrajul sunt metode traditionale de rezolvare a disputelor intre indivizi, corporatii si tari. Partile pot fi de acord sa utilizeze o metoda alternativa de solutionare a conflictului dupa ce acesta a aparut, sau pot solicita utilizarea unei astfel de metode in viitor, prin introducerea unei clauze obligatorii de mediere/arbitraj in contractul lor.

In mediere, o a treia parte neutra se intalneste cu protagonistii conflictului, fie ca acestia sunt persoane fizice sau juridice si le face sugestii neobligatorii referitor la modalitatea in care isi pot rezolva controversa.

Din timpuri indepartate, istoria si medierea au fost folosite pentru solutionarea diferitelor tipuri de dispute. Aceste dispute au fost fie dispute internationale, fie comerciale, fie de dreptul muncii. Un exemplu recent de mediere internationala este cel condus de presedintele Jimmy Carter in Bosnia.

In plus sunt numeroase exemple de conflicte internationale care au fost solutionate prin metode alternative (papii catolici care actionau ca arbitri in cadrul conflictelor dintre tarile europene in timpul Renasterii).

In afara de domeniul politic, arbitrajul si medierea au fost folosite de oamenii de afaceri din toata lumea pentru rezolvarea disputelor lor comerciale.

In S.U.A. arbitrajul si medierea sunt adesea folosite pentru rezolvarea disputelor de dreptul muncii rezultate din interpretarea conflictuala a clauzelor contractelor de munca, dispute in domeniul constructiilor in general intre contractori si subcontractori referitor la clauzele de plata a despagubirilor sau intre constructori si proprietari referitor la clauzele de plata a contractelor, dispute in domeniul dreptului comercial si al societatilor comerciale referitor la evaluarea activelor, a partilor sociale in cadrul corporatiilor inchise.

Introducerea unei dispute comerciale pentru a fi solutionata pe calea medierii si/sau arbitrajului poate fi facuta in mod voluntar de catre parti sau la initiativa unei agentii guvernamentale.

In S.U.A. Guvernul federal a promovat arbitrajul comercial inca din 1887, cand a fost adoptata o lege in acest sens. Acest document stipula un mecanism de prezentare voluntara a disputelor din cadrul dreptului muncii din domeniul cailor ferate catre arbitraj.

In timp ce in cele mai multe cazuri decizia de a se angaja sau nu o mediere/arbitraj este o problema ce este decisa de parti. Exista cateva ocazii in care Guvernul a intervenit in a solicita medierea/arbitrajul unei dispute comerciale atunci cand s-a simtit ca disputa ameninta nevoile nationale. De exemplu in 1926 Guvernul S.U.A. a emis RAILWAY LABOUR ACT pentru a monitoriza relatiile de management al muncii atat in domeniul cailor ferate, cat si in domeniul cailor aeriene.

Sub incidenta acestui document Bordul National de Mediere (National Mediation Bord ) poate interveni intr-o disputa si poate solicita medierea.

In 1994, pornind de la violentele etnice din Balcani, Centrul Carter a fost un mediator neutru care a determinat o incetare a focului timp de patru luni. Fostul presedinte al S.U.A. si sotia sa s-au deplasat in Iugoslavia, in decembrie 1994 pentru a sustine eforturile de a pune capat luptelor de acolo.

Preview document

Mediere - Pagina 1
Mediere - Pagina 2
Mediere - Pagina 3
Mediere - Pagina 4
Mediere - Pagina 5
Mediere - Pagina 6
Mediere - Pagina 7
Mediere - Pagina 8
Mediere - Pagina 9
Mediere - Pagina 10
Mediere - Pagina 11
Mediere - Pagina 12
Mediere - Pagina 13
Mediere - Pagina 14
Mediere - Pagina 15
Mediere - Pagina 16
Mediere - Pagina 17
Mediere - Pagina 18
Mediere - Pagina 19
Mediere - Pagina 20
Mediere - Pagina 21
Mediere - Pagina 22
Mediere - Pagina 23
Mediere - Pagina 24
Mediere - Pagina 25
Mediere - Pagina 26
Mediere - Pagina 27
Mediere - Pagina 28
Mediere - Pagina 29
Mediere - Pagina 30
Mediere - Pagina 31
Mediere - Pagina 32
Mediere - Pagina 33
Mediere - Pagina 34
Mediere - Pagina 35
Mediere - Pagina 36
Mediere - Pagina 37
Mediere - Pagina 38
Mediere - Pagina 39
Mediere - Pagina 40
Mediere - Pagina 41
Mediere - Pagina 42
Mediere - Pagina 43
Mediere - Pagina 44
Mediere - Pagina 45
Mediere - Pagina 46
Mediere - Pagina 47
Mediere - Pagina 48
Mediere - Pagina 49
Mediere - Pagina 50
Mediere - Pagina 51
Mediere - Pagina 52
Mediere - Pagina 53
Mediere - Pagina 54
Mediere - Pagina 55
Mediere - Pagina 56
Mediere - Pagina 57
Mediere - Pagina 58
Mediere - Pagina 59
Mediere - Pagina 60
Mediere - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Mediere.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Mediere în Comerțul Internațional

Introducere privind Comertul Internațional Comerțul internațional și cooperarea economica și tenhico-științifică internațională constituie, fără...

Proceduri Judiciare si Profesii Liberale - Studierea Conflictelor si Solutionarea Acestora prin Mediere

CONŢINUTUL TEORETIC CAPITOLUL I Medierea în România 1. Definiţia, reglementare, scurtă prezentare Medierea este o formă alternativă de...

Organizarea Sistemului Judiciar al SUA vs Organizarea Sistemului Judiciar Roman

Influenţat de-a lungul istoriei de dominaţia colonială britanică, chiar şi după unirea statelor în federaţie, cele trei puteri legislativă,...

Solutionarea Conflictelor de Interese - Concilierea, Medierea, Arbitrajul

ARGUMENT Considerentul pentru care am ales această tema este destul de simplu. Dintr-o privire aruncată asupra societăţii noastre am constatat o...

Profesia de Mediator

Introducere Tema referatului este profesia de mediator. Inainte ca sa putem trata acest subiect trebuie sa definim cateva concept de baza, iar...

Asigurarea de Raspundere Civila pentru Malpraxis in Domeniulo Sanatatii

1. Introducere Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu...

Medierea - Modalitate de Solutionare a Conflictelor de Interese

Voi incepe cu o scurtă definiție a noțiunii de conflicte de interse. Atât Legea 169/1999, precum și Codul Muncii ,in art.248 alin.(2), definesc...

Deontologia Mediatorului

B. Introducere Tema lucrării este Deontologia mediatorului. Ca să putem trata acest subiect delicat trebuie să clarificăm câteva noţiuni legate de...

Ai nevoie de altceva?