Extras din document
Nulitatea actului juridic al casatoriei
I. Definitie si notiune
Nulitatea actului juridic al casatoriei este actiunea civila care intervine ca urmare a nerespecatarii unora din cerintele de valabilitate stabilite de lege . Legiuitorul face cateva concesii importante, derogand in unele privinte de la regulile de drept comun in materie de nulitati in interesul mentinerii casatoriei sau cel putin a unora din efectele sale. Cauzele de nulitate ale casatoriei sunt cuprinse in art 19 si 21 codul familiei.
II. CAZURI DE NULITATE ABSOLUTA ALE CASATORIEI
Potrivit art.19 este nula casatoria incheiata cu incalcarea dispozitiilor privind varsta matrimoniala, starea de persoana casatorita, rudenia fireasca, rudenia adoptiva, insa numai casatoria intre persoanele aflate in relatie de rudenie civila in linir dreapta, starea de alienatie sau debilitate mintala, precum si lipsa vremelinica a facultatilor mintale, publicatia declaratiei de casatorie si consimtamantul viitorilor soti.
1.Impubertatea legala art 19 si art 4 codul familiei = este lovita de nulitate absoluta casatoria incheiata de barbatul care nu a implinit 18 ani si de femeia care nu a implinit 16 ani. Cu tot caracterul absolut al nulitatii, sanctiunea nu se va pronunta daca intre timp, adica pana la ramanerea definitiva a hotararii in desfiintarea casatoriei, survine una din urmatoarele imprejurari:
a) sotul care nu avea varsta legala, a implinit-o;
b) sotia a dat nastere unui copil sau a ramas insarcinata;
c)daca dispensa este obtinuta dupa incheierea casatoriei;
2. Starea de persoana casatorita art 19 si art5 codul familiei = nulitatea absoluta a casatoriei incheiata in dispretul principiului monogamiei, implica doua cerinte cumulative – a) exista o casatorie anterioara a cel putin unuia dintre soti, casatorie valabila din punct de vedere juridic in raport cu momentul inchieierii celei de-a doua
b) cea din urma casatorie s-a incheiat potrivit legii.
3. Relatiile de rudenie in grad interzis de lege art 19 si art 6 codul familiei = casatoria incheiata intre rudele de sange sau rudele adoptive in linie dreapta indiferent de grad, sau in linie colaterala pana la gradul 4 inclusiv, este nula absolut fara a deosebi dupa cum rudenia este din casatorie sau din afara ei. Totusi pentru motive temeinice, poate fi incuviintata casatoria intre verii primari (gradul4), dar in lipsa autorizarii prealabile, casatoria este nula.
4. Adoptia art 19 si art7 acodul familiei = in privinta adoptiei cu efecte restranse, este sanctionata cu nulitatea absoluta numai casatoria incheiata intre adoptatorul cu efecte restranse sau ascendentii sai pe de o parte si persoana adoptata cu efecte restranse ori descendentii acesteia pe de alta parte.
5.Starea de alienatie sau debilitate mintala precum si lipsa vremelnica a discernamantului art 19, 9 cod familiei = casatoria celui alienat sau debil mintal, e lovita de nulitate absoluta indiferent daca se afla sau nu sub interdictie judecatoreasca si chiar daca casatoria s-a incheiat intr-un moment de luciditate pasagera. Boala trebuie sa existe in momentul incheierii casatoriei, iar daca ea se instaleaza pe parcursul casatoriei, nu se justifica desfiintarea ei, dar se poate cere desfacerea casatoriei pe motiv de boala grava a unuia dintre soti. (art 38 alin 3 codul familiei). In privinta lipsei vremelnice a discernamantului, acesta trebuie sa lipseasca in momentul incheierii casatoriei, ceea ce echivaleaza cu lipsa consimtamantului.
6. Lipsa materiala a consimtamantului la casatorie art 16 codul familiei = aceasta inseamna ca persoana a refuzat sa consimta la incheierea casatoriei si ofiterul de stare civila a declarat totusi incheiata casatoria, ori aceasta s-a celebrat in lipsa unuia dintre soti sau a ambilor soti.
7. Lipsa publicitatii declaratiei de casatorie, art 19 si art 13 alin 1 codul familiei = este oarecum ciudat ca aceasta sanctiune sa fie aplicata casatoriei atata vreme cat sarcina afisarii declaratiei de casatorie in extras revine ofiterului de stare civila si nu sotilor. Aceasta dispozitie a fost introdusa prin legea 23/1999.
8. Nerespectarea cerintelor de forma privitoare la solemnitatea si publicitatea actului juridic al casatoriei art 19 si art 6 codul familie = solemnitatea vizeaza prezenta viitorilor soti la sediul primariei insotiti de doi martori pentru a-si da consimtamantul personal si in mod public in fata ofiterului de stare civila. In privinta publicitatii, este de precizat ca celebrarea este publica daca are loc in imprejurari care fac posibila participarea la ceremoniea oricarei persoane fara a avea importanta daca in fapt nu a fost prezenta nici o persoana, afara de cei doi martori. Asadar, casatoria nu poate fi facuta in mod clandestin.
9. Necompetenta materiala a delegatului de stare civila = desi nu e prevazuta expres printre cauzele de nulitate a casatoriei, necompetenta ofiterului care a oficiat casatoria, datorita consecintelor asupra validitatii actului juridic, aceasta nulitate este traditional admisa ca sursa de nulitate absoluta. Ca argument de text, indicam art 3 si art 11 potrivit carora numai casatoria incheiata in fata ofiterului de stare civila se bucra de protectia legii. O casatorie oficiata de o persoana lipsita de calitate, este deci lovita de nulitate absoluta. Totusi, in aplicarea principiului eror comunis facis jus, daca atributiile specifice ofiterului de stare civila, au fost exercitate in mod public astfel incat s-a creat o stare de eroare comuna si invincibila, casatoria nu va fi desfiintata (art7 legea 19/96)
10. Lipsa diferentierii sexuale = nici aceasta cauza de nulitate nu e prevazuta expres, dar este recunoscuta ca atare atat de practica cat si de literatura de specialitate. Casatoria incheiata intre persoane de acelasi sex este nula, ca de altfel si casatoria persoanei al carui sex nu este suficient precizat, ori care sufera de malformatii sub forma nediferentierii sexuale.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Nulitatea Actului Juridic al Casatoriei.doc