Oraganizarea Sistemului Judiciar - Parchetele de pe langa Curtile de Apel, Tribunale si Tribunale Specializate

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Oraganizarea Sistemului Judiciar - Parchetele de pe langa Curtile de Apel, Tribunale si Tribunale Specializate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Parchetele de pe lângă Curţile de Apel,Tribunale,Tribunalele pentru minori şi familie şi Judecătorii

Pe lângă fiecare Curte de Apel,Tribunal,Tribunale pentru minori şi familie şi Judecătorii funcţionează câte un Parchet,însă,numai Parchetele de pe lângă Curţile de Apel şi cele de lângă Tribunale au personalitate juridică.

Parchetele de pe lângă Curţile de Apel şi Tribunale au în structură secţii în cadrul cărora pot funcţiona servicii şi birouri,iar cele de pe lângă Curţile de Apel au în structură şi câte o secţie pentru minori şi familie.

Parchetele de pe lângă Curţile de Apel sunt conduse de procurori generali,iar cele de pe lângă Tribunale,Tribunale pentru minori şi familie şi Judecătorii sunt conduse de prim procurori. În funcţie de volumul de activitate legea permite ca procurorul general să fie ajutat 1-3 adjuncţi,după caz.

Procurorii generali ai Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel şi prim procurorii Parchetelor de pe lângă Tribunale exercită şi atribuţii de coordonare şi control a administrării Parchetului unde funcţionează,precum şi a Parchetelor din subordine şi din circumscripţie.

Prim procurorii Parchetelor de pe lângă Tribunalele pentru minori şi familie şi prim procurorii Parchetelor de pe lângă Judecătorii exercită atribuţii de administrare a Parchetului.

Secţiile,serviciile şi birourile Parchetelor de pe lângă Instanţe sunt conduse de procurori şefi. Conducătorul fiecărui Parchet repartizează procurorii pe secţii,servicii şi birouri în funcţie de pregătirea,specializarea şi aptitudinea acestora.

În cadrul Parchetelor funcţionează colegii de conducere care avizează problemele generale de conducere a Parchetului.

Organizarea Parchetului Militar

Parchetul Militar funcţionează pe lângă fiecare Instanţă militară,respectiv:

- Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară Bucureşti

- Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti

- Parchetele Militare de pe lângă Tribunalele Militare.

Parchetele Militare sunt conduse de un prim procuror militar ajutat de un prim procuror militar adjunct,iar Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militara Bucureşti e condus de un procuror general militar ajutat de un procuror general militar adjunct.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Conducerea Parchetului

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie coordonează activitatea Parchetelor din subordine,îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege,are personalitate juridică şi gestionează bugetul Ministerului Public,fiind condus de către un procurori general care este ajutat de către un procuror prim adjunct, un procuror adjunct şi de 3 consilieri.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are un colegiu de conducere ce hotărăşte asupra problemelor generale de conducere a Ministerului Public fiind constituite din:procuror general,procuror prim adjunct şi 5 procurori aleşi în Adunarea Generala a Procurorilor.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură secţii conduse procurori şefi care pot fi ajutaţi de către adjuncţi. În cadrul secţiilor pot functiona servicii şi birouri conduse de procurori şefi.

Structura

În cadrul Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie funcţioneză:

- Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA)

- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism (DIICOT)

- Secţia de Urmărire penală şi criminalistică

- Secţia Judiciară

- Secţia de Resurse umane şi documente

- Secţia Parchet Militare

- Serviciul de cooperare judiciară internaţională,relaţii internaţionale şi programe

- Direcţia de exploatare a tehnologiei informaţiei

- Biroul de informare publică şi relaţii cu presa

- Departamentul economico-financiar şi administrativ

- Serviciul de audit public intern

- Biroul juridic

- Compartimentul Documentelor clasificate.

Direcţia Naţională Anticorupţie

Direcţia Naţională Anticorupţie este organizată ca structură cu personalitate juridică în cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie exercitându-şi atribuţiile pe întregul teritoriu al României,prin procurorii specializaţi în combaterea corupţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie este aşadar o structură specializată în combaterea infracţiunilor de corupţie care îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi este independentă în raport cu Instanţele Judecătoreşti şi cu Parchetele de pe lângă acestea precum şi in relaţiile cu celelalte autorităţi publice.

Direcţia Naţională Anticorupţie este condusă de un procuror şef ajutat de 2 procurori şefi adjuncţi şi de 2 consilieri şi este organizată în secţii conduse de procurori şefi de secţie ajutaţi de procurori şefi adjuncţi de secţie.

Conform legii,Direcţia Naţională Anticorupţie se încadrează cu:

- procurori

- ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară

- specialişti în domeniul economic,financiar,bancar,vamal,informatic sau în alte domenii

- personal auxiliar de specialitate

- personal economic şi administrativ.

Fisiere in arhiva (1):

  • Oraganizarea Sistemului Judiciar - Parchetele de pe langa Curtile de Apel, Tribunale si Tribunale Specializate.doc