Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală

Curs
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 27229
Mărime: 97.90KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jean Andrei
Curs ISDR

Extras din curs

Geto-dacii fac parte din marele neam etnic al tracilor, care, dupa cum spunea Herodot este cel mai numeros dupa cel al inzilor.

Tracii au patruns pe teritoriul tarii noastre la sfarsitul neoliticului tarziu, cam intre anii 3000-2000 i.Hr. cand s-a petrecut procesul de indoeuropenizare a spatiului carpatic.

Tracii au creat o stralucita civilizatie situata pe un intins areal geografic cuprins intre zona Pripetului la N., Marea Egee la S., in V. Dunarea Panonica si in E. valea Bugului.

Dintre neamurile tracice se disting geto-dacii ca fiind cei care au creat o civilizatie naturala si spirituala de exceptie si organizat o politica aparte.

Triburile geto-dace au trait in spatiul geografic cuprins intre Carpatii Padurosi la N., Muntii Hemus la S., Tisa la V. si Nistru la E. Ei au fost purtatorii civilizatiei fierului si autohtoni pe pamantul tarii noastre.

Istoriografia greaca si latina care a lasat insemnari cu privire la viata geto-dacilor. Erau numtiti diferit: grecii ii numeau geti pe cei din exteriorul arcului carpatic iar latinii ii numeau daci pe cei din interiorul arcului carpatic. Cu toate acestea izvoarele arata clar ca getii si dacii sunt acelasi popor, vorbind aceeasi limba si avand aceleasi obiceiuri.

Istoricii greci si latini au consemnat fapte cu privire la geto-daci doar in acele momente cand ele se legau de istoria grecilor sau a romanilor si prin urmare intrau in sfera de interes a cronicarilor,de aceea izvoarele nu sunt numeroase, ele fiind completate, insa cu rezultatele cercetarilor arheologice.

Prima stire despre geto-daci este transmisa de catre Herodot, parintele istoriei, care consemneaza in 514 i.Hr. atacul pe care regele persan Darius l-a intreprins in N-ul Dunarii impotriva scitilor. Istoricul arata ca toate neamurile s-au plecat in afara de geto-daci care au fost supusi desi erau cei mai viteji si mai drepti dintre traci.

Istoricul Tucidide, in cartea sa “razboiul Peloponesiac” mentioneaza o uniune de triburi a odrizilor, neam geto-dacic, uniune situata in Dobrogea si aflata sub conducerea lui Sitalkes si apoi a lui Seuthes. Acelasi istoric mentioneaza ca getii si scitii si celalate popoare invecinate au aceleasi arme si aceleasi obiceiuri.

Istoricii Strabon si Adrian relateaza campania lui Alexandru Macedon la N-ul Dunarii intreprinsa in anul 335 i.Hr.

Izvoarele arata ca Alexandru Macedon a trecut Dunarea cu armata sa folosind barcile scobite in trunchiuri de copaci (monoxile) pe care localnicii le foloseau pentru pescuit si pentru a trece de la unii la altii.

Pe malul stang al Dunarii armata macedoneana a intalnit intinse lanuri de grau pe care pedestrasii le-au culcat cu lancea inclinata la ordinul lui Alexandru Macedon.

Dupa ce au ajuns pe un teren neculltivat macedoneeni au intalnit oastea geto-daca care insa n-a putut opune rezistenta. Geto-dacii au intentionat mai intai sa se retraga intr-un oras apropiat, intentie pe care au abandonat-o insa, probabil datorita faptului ca orasul nu era destul de bine intarit. De aceea, luand pe cal femeile si copiii au fugit in locuri pustii.

Alexandru Macedon a ocupat cetatea si dupa ce a luat o prada considerabila s-a intors in S-ul Dunarii in aceeiasi zi.

Istoricii Diodor din Sicilia si Polialinos, precum si geograful Paosanias relateaza conflictul dintre Lisimah, un urmas al lui Macedon, si Dromihete, regele geto-dacilor din Campia Munteana. Conflictul este situat intre anii 300 si 292 i.Hr. Desi nu au trecut nici 4 decenii de la infrangerea suferita de la Alexandru Macedon, geto-dacii sunt mai bine organizati si,nu numai ca se opun macedonenilor, dar ii si infrang, a.i. Lisimah impreuna cu oastea lui sunt luati prizonieri.

Adunarea poporului cere moartea generaluilui macedonean insa Dromihete reuseste sa-i convinga ca e mai bine ca Lisimah sa le devina aliat decat ca in locul lui sa se ridice o alta capetenie ostila.

Istoricul Iustinus vorbeste despre conflictul dintre Oroles, regele unei uniuni a geto-dacilor situata in S-E Transilvaniei si S Moldovei, si bastarnii (neam germanic razboinic). Deoarece geto-dacii fusesera infranti, Oroles ii pedepseste pe soldatii sai sa doarma cu picioarele pe capatai si sa faca muncile femeilor lor pana cand ii vor infrange pe bastarni.

Doua inscriptii de la Histria mentioneaza numele altor doi regi geto-daci: Rhemaxos si Zalmodegicos, probabil urmasi ai lui Dromihete in Campia Munteana care exercitau autoritatea asupra cetatilor grecesti de pe malul Pontului Euxin.

Stirea aceasta ca si cea anterioara se situeaza in jurul anului 200 i.Hr.

Tot in sec. III i.Hr. istoricul Pompeius Trogus mentioneaza o crestere a puterii geto-dacilor din iteriorul arcului carpatic sub conducerea lui Rubobostes.

Din aceste izvoare putem deduce date cu privire la organizarea economica si conducerea sociala a geto-dacilor. Desprindem deci ca geto-dacii erau o populatie sedentara, care se ocupa cu agricultura, apoi faptul ca in cea de-a doua varsta a fierului au dezvoltat mestesugurile, dovada fiind prada bogata capturata de Alexandru Macedon.

In ceea ce priveste forma de organizare sociala, geto-dacii se aflau in perioada de destramare a organizarii gentilice si anume in faza democratiei militare a triburilor si uniunilor de triburi.

Organele de conducere sociala erau: 1. adunarea poporului

2. regele.

1.Adunarea poporului era constituita din barbati inarmati. Era cea care decidea in cele mai importante chestiuni ale societatii si in special in cele privitoare la starea de razboi si de pace. Soldatii considerau ca intrucat ei isi risca viata in lupta, tot ei trebuie sa si hotarasca.

2. Regele nu era un veritabil sef de stat, ci doar un sef militar ales si revocat de adunarea poporului, care ii stabilea si atributiile. Acesti sefi militari, insa incearca sa-si consolideze si sa-si permanentizeze conditia si sa prevaleze in fata adunarii poporului, cum vedem in ex lui Dromihete asa incat ei vor fi sprijiniti si de artisocratia tribala, viitori sefi politici.

Normele de conduita

In epoca prestatala nu putem vorbi de norme juridice pentru ca nu exista stat care sa sanctioneze, ci doar de norme de conduita, obiceiuri nejuridice respectate de multe ori de buna-voie. Astfel Herodot ne arata ca fiii de familie puteau cere de la parintele lor partea de proprietate care li se cuvenea, situatie in care putem observa inceputul formarii proprietatii private.

In acelasi sens trebuie interpretata si informatia potrivit cu care furtul era considerat ca aducand o grava atingere raporturilor sociale.

Preview document

Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 1
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 2
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 3
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 4
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 5
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 6
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 7
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 8
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 9
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 10
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 11
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 12
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 13
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 14
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 15
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 16
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 17
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 18
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 19
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 20
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 21
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 22
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 23
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 24
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 25
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 26
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 27
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 28
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 29
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 30
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 31
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 32
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 33
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 34
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 35
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 36
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 37
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 38
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 39
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 40
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 41
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 42
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 43
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 44
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 45
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 46
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 47
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 48
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 49
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 50
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 51
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 52
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 53
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 54
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 55
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 56
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 57
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 58
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 59
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 60
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 61
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 62
Organizarea socială și normele de conduită ale geto - dacilor în epoca prestatală - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Sociala si Normele de Conduita ale Geto - Dacilor in Epoca Prestatala.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiunile contra proprietății în dreptul medieval românesc - furtul, talhăria, încălcarea hotarelor, punerea pe foc

Notiuni introductive Evul mediu românesc a cunoscut în devenirea sa istorică următoarele subperioade: - Perioada obştei săteşti şi a normelor...

Consiliile locale și rolul lor în guvernările locale

Consiliile locale si rolul lor in guvernarile locale I.Introducere Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala...

Introducere în Istoria Dreptului

Romanizarea a fost: un proces etno-lingvistic. Care sunt principiile Legii Tarii privind legitimitatea domniei? sistemul electivo-ereditar...

Organizarea magistraturii, avocaturii, notariatului public și activității executorilor

Secţiunea 1. Noţiunea de justiţie. Noţiunea de justiţie are mai multe sensuri, două dintre acestea fiind legate în mod direct de studiul...

Drept Penal

DEF. PROCEDURA PENALA: Activitatea reglementata de lege desfasurata de organele compentente cu participarea partilor si altor persoane in scopul...

Drept internațional contemporan

Dreptul internaţional public este acea ramura a dreptului, acel ansamblu de norme juridice, scrise sau nescrise, create în principal de către...

Istoria Statului și Dreptului Român

TITLUL I RADACINILE DACO-ROMANE ALE STATULUI SI DREPTULUI ROMÂNESC Capitolul I. Organizarea sociala a geto-dacilor în epoca prestatala...

Istoria Administrației Publice

INTRODUCERE Istoria administraţiei publice constituie o direcţie de studiu relativ recentă, individualizată în calitate de disciplină autonomă...

Te-ar putea interesa și

Tripticele

CAPITOLUL I. INTRODUCERE Strămoşii poporului roman - dacii şi romanii - care au determinat etnogeneza sa, i-au transmis totodată şi anumite...

Istoria dreptului românesc

Geto-dacii fac parte din neamul etnic al tracilor, despre care Herodot spunea că este „cel mai numeros după acela al inzilor”. Tracii au pătruns pe...

Istoria Statului și Dreptului Român

TITLUL I RADACINILE DACO-ROMANE ALE STATULUI SI DREPTULUI ROMÂNESC Capitolul I. Organizarea sociala a geto-dacilor în epoca prestatala...

Istoria statului și dreptului românesc

Notiuni introductive. 1. Obiectul istoriei dreptului romanesc. 2. Periodizarea istoriei dreptului romanesc. 3. Alte opinii privind periodizarea...

Istoria Dreptului

DREPTUL IN PRIMA PERIOADA A REGIMULI TURCO- FANARIOT. REFORMELE LUI C-TIN MAVROCORDAT. In prima faza a regimului turco- fanariot, nu s-au intocmit...

Introducere în Istoria Dreptului

Disciplina îsi propune: sa contribuie la cunoasterea si însusirea de catre studenti a evolutiei dreptului autohton si a interdependentei acestuia...

Istoria statului și dreptului românesc

I. Geto-dacii in faza democratiei militare 1. Organizarea sociala a Geto-dacilor in epoca prestatala si normele de conduita ale acestora GD fac...

Istoria dreptului românesc

Curs 1 ORGANIZAREA SOCIALA A GETO-DACILOR IN EPOCA PRESTATALA Geto-dacii fac parte din cadrul neamului tracilor despre care Herodot zicea ca...

Ai nevoie de altceva?