Extras din document
Cursul 1
Relatiile internationale
O organizatie internationala este o asociere statala care reuneste mai multe state , ori nestatala care reuneste persoanele fizice si juridice avind cetatenie , respectiv nationalitate diferita .
Categorii de organizatii :
a) Statala – poarta denumirea de organizatii internationale , interguvernamentale .
b) Nestatale – poarta denumirea de organizatii internationale , non-guvernamentale .
Aceste organizatii , prin activitatea lor acopera intreaga arie a preocuparilor umane . Numarul organizatiilor internationale interguvernamentale este mult mai mic decit cel al organizatiilor non-guvernamentale intrucit statele in calitate de membre , dobindesc drepturile si obligatiile si raspund in plan international .
Constituirea acestor organizatii este explicata prin necesitatea organizarii societatii internationale ca o reactie la anarhia rezultata din conflictele internationale . Asocieri de state au existat inca din antichitate si se bazau pe egalitatea in membrii si libertatea de adeziune . Amintim ca „Liga elena” , care grupa orasele din jurul Atenei si „Liga peloposiaca” , care grupa orasele din jurul Spartei . Erau incheiate conventii de cooperare in domeniul politic , economic si militar .Cooperarea continua si in Evul Mediu intre orasele state fiind incheiate conventii militare si economice cu preponderenta .
In toate aceasta activitate internationala despre constituirea unor organizatii internationale interguvernamentale putem vorbi abia in sec. al XIX-lea cind este fondata Uniunea telegrafica internationala (1865) . Pina la Primul Razboi Mondial , organizatiile internationale au vizat cu prioritate domeniul tehnico-economic . Abia in 1919 este constituita prima organizatie internationala cu vocatie de universalitate care dadea dreptul tuturo statelor lumii de a deveni membre si anume Societatea Natiunilor . Aceasta a avut o activitate importanta in mentinerea pacii si securitatii internationale in cele doua razboaie mondiale , insa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial a dovedit esecul organizatiei . Cu toate acestea efortul de cooperare al statelor nu a cedat , insa in 1945 este constituita Organizatia Natiunior Unite .
Cea mia importanta organizatie internationala cu vocatie constituita vreodata este ONU . Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial , numarul organizatiilor interguvernamentale si non-guvernamentale au crescut vertiginos ca urmare a cooperarii in domeniul politic , economic , tehnic , militar si in domeniul protectiei juridice a drepturilor omului .
Factorii care au determinat aparitia organizatiilor internationale :
a) Constituirea organizatiilor internationale a fost determinata de necesitatea prevenirii razboiului cit si necesitatea reglementarii unor reguli de conduita a acestora .
b) Pregresul tehnic a potentat cooperarea tehnica si economica intre state .
Problemele noi cu care s-a confruntat omenirea dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au facut necesara cooperarea intre state fiind incheiate conventii internationale care priveau gasirea unor solutii :
- Cresterea populatiei si gasirea resurselor de hrana
- Necesitatea de a gasi tratamente pentru boli
- Degradarea mediului si necesitatea gasirii de solutii pentru protectia acestuia
- Necesitatea stabilirii unor reguli pentru folosirea spatiului cosmic
Rolul organizatiilor internationale
Actorii principali in cadrul relatiilor internationale sunt statele si organizatiile internationale interguvernamentale . Alaturi de acestia isi desfasoara activitatea organizatiile internationale negurnamentale , popoarele si gruparile de miscare internatioanla (ex.: Organizatia pentru eliberarea Palestinei ) , corporatiile transnationale (ex.: Societati Multinationale) si persoanele fizice , in masura in care regulile internationale permit participarea acestora la activitatea internationala .
Principala functie a organizatiilor internationale este aceea de a asigura mijloacele de cooperare intre state in domenii de interes comun . Rolul acestora este acela de a constitui un for de promovare a cooperarii internationale voluntare .
Definitia si caracteristicile organizatiilor internationale
Nu exista o definitie unanim acceptata in literatura de specialitate insa putem enunta definitia data in cadrul Comisiei de Drept international a ONU . Organizatiile internationale sunt asocieri de state constituite prin tratat avind Constitutie si organe proprii , precum si o personalitate juridica proprie distincta de cea a statelor membre . Din aceasta definitie desprindem urmatoarele caracteristici :
- Sunt asocieri de state suverane
- Sunt constituite prin tratat care poate purta diferite denumiri : conventie , pact , articole de intelegere , Constitutie , tratat .
- Au Constitutie si organe proprii : Documente prin care s-a constituit organizatia ce cuprinde reguli privitoare la drepturile si obligatiile membrelor , functionarea organizatiei , bugetul acesteia , raspunderea membrilor . de asemenea sunt reglementate aspecte privitoare la organele organizaţiei spre ex : Carta Organizaţiei Naşiunilor Unite prevede că organele principale ONU sunt Adunarea Generală, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic şi Social, Consiluil de tutelă, Curtea Internaţională de Justiţie şi Secretariatul
- Au o personalitate juridică proprie distinctă de ceea a statelor membre, adică au drepturi şi obligaţii în raport cu statele membre şi cu terţii
- Au scopuri comune
- Se supun regurilor dreptului internaţional public
Preview document
Conținut arhivă zip
- Organizatii Internationale.docx