Extras din document
Principii de realizare a ordinii si sigurantei publice
Principiul legalitatii. Actiunea fortelor de ordine si siguranta publica se desfasoara in spiritul si cu respectarea legilor, iar cetatenii - in exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale - nu sunt supusi decat ingradirilor stabilite prin lege si cerintelor firesti ale moralei.
Principiul teritorial si al mobilitatii fortelor. Fortele de ordine si siguranta publica sunt organizate la nivel central si teritorial, cu structuri si competente corespunzatoare dispunerii si organizarii unitatilor administrativ-teritoriale si evolutiei fenomenului infractional.
Principiul prevenirii actiunilor de tulburare a ordinii publice reflecta capacitatea organismelor de conducere si a fortelor de ordine de a lua la timp masurile necesare pentru evitarea producerii oricaror acte sau fapte prin care se aduce atingere ordinii publice, pentru evitarea amplificarii acestora si degenerarii lor in actiuni violente sau care afecteaza grav ordinea publica.
Principiul operabilitatii si interoperabilitatii reflecta capacitatea si disponibilitatea fortelor de ordine de a executa actiuni in spatiul national, de a conlucra cu forte similare din alte state si de a indeplini misiuni specifice de mentinere a pacii si inlaturare a efectelor unor dezastre, in compunerea organismelor internationale, pe teritoriul altor state.
Principiul nediscriminarii impune fortelor de ordine si siguranta publica adoptarea unui comportament corect, impartial si nediscriminatoriu, fara deosebire de rasa, sex, religie, nationalitate, apartenenta politica, avere sau origine sociala, fata de toti cetatenii.
Principiul evitarii surprinderii presupune obligatia factorilor de decizie din domeniul ordinii si sigurantei publice de a atentiona si de a soma cu privire la folosirea mijloacelor din dotare, indeosebi a armelor de foc, si, dupa caz, acordarea timpului necesar pentru incetarea actiunilor si/sau parasirea zonei de catre cei implicati.
Principiul suficientei, gradualitatii si proportionalitatii presupune folosirea fortei proportional cu tipul si gradul de tulburare a ordinii publice, numai atat cat este strict necesar si pe o perioada limitata, suficienta pentru atingerea obiectivului propus. Procedeele si mijloacele de actiune care implica masuri de constrangere vor fi utilizate in mod progresiv si numai daca este absolut necesar.
Principiul colaborarii permanente cu comunitatea. In indeplinirea atributiilor ce le revin, fortele de ordine isi sprijina intreaga activitate pe concursul larg al cetatenilor si actioneaza cu respect pentru public.
Principiul inviolabilitatii persoanei stabileste ca orice persoana are dreptul de a i se respecta viata, integritatea fizica si morala, precum si atributele inseparabile personalitatii sale. Acest principiu include interzicerea torturii sau a relelor tratamente precum si dreptul persoanei la un proces echitabil, public si corect, in fata unei instante competente, independente si impartiale, conform legii.
Principiul interventiei specializate si cooperarii. Folosirea fortelor de ordine si siguranta publica principale si de sprijin, complementare si de exceptie in mentinerea si restabilirea ordinii publice se realizeaza in raport de atributiile legale, pregatirea si dotarea specifica fiecarei categorii de forte.
Principiul conducerii unitare - optimizarea structural- relationala, armonizarea si sincronizarea actiunilor in vederea atingerii scopurilor propuse, cu eforturi minime si rezultate superioare.
Structura fortelor de ordine si siguranta publica
Fortele de ordine si siguranta publica se compun din: forte principale, forte de sprijin, forte complementare si forte de exceptie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Politia Comunitara.doc