Probleme Medico Legale

Curs
6.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 157 în total
Cuvinte : 104348
Mărime: 302.84KB (arhivat)
Publicat de: Radu-Leonid Coman
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof dr. scripcaru calin

Extras din curs

Justificare

Într o epocă a progreselor ştiinţifice ce cuprind toate domeniile vieţii sociale, distribuirea justiţiei nu se poate exonera de la un atare progres. Este incontestabil că probaţiunea ştiinţifică a constituit un factor de progres în administrarea justiţiei şi, implicit, un factor de progres social. Dacă justiţia se bazează, în mod imperativ, pe adevăr, atunci adevărul ştiinţific are aptitudinea cea mai mare de a forma convingerea juristului despre adevăr şi a garanta obiectivitatea ştiinţifică a deciziei judiciare.

Din cele mai vechi timpuri, medicina legală a fost pusă şi în slujba mesajelor de adevăr ale justiţiei. De aceea, nu există preocupare judiciară de anchetă, judecată, apărare etc. care să nu beneficieze de aportul probator al medicinei legale. Faptul obligă la adecvarea acestei specialităţi la nevoile instituţiilor judiciare şi ale practicii judiciare, motiv pentru care un curs de medicină legală pentru jurişti trebuie să îndeplinească, în mod particular, două condiţii:

– o permanentă adecvare a valorii şi limitelor probaţiunii medico legale la instituţiile dreptului, ca, de exemplu, la elementele infracţiunii (obiect, latură obiectivă, subiect, latură subiectivă);

– o subiectivare profesional judiciară cât mai veridică a aportului pe care medicina legală îl poate avea în rezolvarea fiecărei situaţii judiciare în parte.

De aici decurge nevoia de a cunoaşte problemele judiciare ce pot fi rezolvate cu ajutorul probelor medico legale.

Din acest motiv, după o experienţă pedagogică îndelungată privind predarea medicinei legale la facultăţile de drept, considerăm că structura didactică a acestui curs corespunde în modul cel mai fiabil însuşirii problemelor medico legale de către jurişti, problematică din care excludem insistenţa asupra detaliilor tehnologice medicale ce aparţin expertului medic legist şi pe care acesta le va reda în rapoartele sale de expertiză.

O astfel de abordare va fi în măsură s aib consecinţe pragmatice de creştere a fiabilităţii actului judiciar şi de evitare a riscului de eşec în soluţionarea unor speţe prin necunoaşterea problemelor medico legale specifice lor. Într un atare demers didactic, considerăm că puntea (filiaţia) dintre ştiinţa dreptului şi ştiinţa medicală o poate realiza numai un atare gen de abordare, fără însă a eluda, pe de o parte, probaţiunea ce decurge firesc din instituţiile judiciare şi, pe de altă parte, fără a medicaliza în exces aspectele tehnice ale expertizei medico legale pentru drept.

Conjuncţia ştiinţifică a acestor două nevoi trebuie să o facă, prin excelenţă, compe¬tenţa dublă, juridică şi medicală, a unui astfel de curs.

CAPITOLUL I

Medicina legală. Bazele istorice, epistemologice,

sociale şi juridice

Medicina legală este ştiinţa medicală ce îşi pune cunoştinţele în slujba dreptului şi, prin drept, în slujba ordinii sociale.

Medicina legală a evoluat, în decursul timpului, în raport cu două fenomene:

a) în raport cu evoluţia dreptului, reflectată prin trecerea, de exemplu, de la ordalii şi probe formale către probe ştiinţifice. Dacă în perioada probelor formale din Evul Mediu probele erau tarifate prin lege în ceea ce priveşte valoarea lor (de exemplu, recunoaşterea faptei era considerată regina probei şi pentru a o obţine se recurgea

la tortură, motiv pentru care E. Ferri aprecia că rezistenţa individului la recunoaş¬tere depindea de rezistenţa lui fizică), o dată cu principiile de drept elaborate de

C. Beccaria (de altfel, prevăzute încă în dreptul canonic, când Sf. Pavel spunea că „unde nu e lege, nu este nici încălcare de lege”, şi în dreptul roman, unde se stipula că acolo unde nu există lege, nu există nici pedeapsă), se dă juristului libertatea de a evalua valoarea probelor în raport cu forţa lor probantă, astfel că, astăzi, apelul la probe, inclusiv ştiinţifice, este neîngrădit prin lege, totul trebuind să concure la formarea convingerii intime în luarea unei decizii judiciare. În acest cadru juridic, proba medico legală a fost din ce în ce mai intens solicitată, `nc^t, `n prezent, s a ajuns la constatarea silogistică potrivit căreia:

– justiţia se bazează pe adevăr;

– proba cu coeficientul maxim de adevăr este proba ştiinţifică;

– deci justiţia se bazează pe probe ştiinţifice.

Probele ştiinţifice garantează a[adar la maximum adevărul judiciar, de unde şi apelul nelimitat la acest tip de probe, mai ales în probleme judiciare privind viaţa şi sănătatea omului, dar şi ori de câte ori omul devine subiect al unui raport juridic.

b) în raport cu evoluţia ştiinţelor medicale şi a descoperirilor din medicină care au mers, de exemplu, de la simpla constatare a unei plăgi ca fiind mortală (dintre cele 22 de plăgi de pe corpul lui Cezar s a spus că doar una era letală, cea dintre coastele 1 – 2a) până la identificarea absolută a unei persoane prin stabilirea codului său genetic (amprenta genetică).

În această evoluţie, prevederi medico legale găsim începând de la Codul lui Hammurabi, la Digestele lui Iustinian etc., până la legislaţiile moderne de astăzi.

Momente deosebite în această evoluţie sunt:

– culegerea de probe medico legale din China anilor 1200, intitulată Cum se spală nedreptatea;

– activitatea lui Paul Zachias şi a lui Ambroise Paré din epoca Renaşterii, care

au considerat bolnavul mintal stăpânit de o suferinţă biologică, şi nu de demoni şi prin care s a afirmat că „judecătorul judecă după ceea ce oferă probele medico¬ legale”;

– înfiinţarea `n timpurile moderne a Asociaţiei Internaţionale de Ştiinţe Forensice (ştiinţe juridice), care se ocupă de preluarea juridică, cu valoare de adevăr ştiinţific, a descoperirilor ştiinţifice şi, astfel, de aplicarea lor în administrarea justiţiei.

Ca o consecinţă a acestei evoluţii, medicina legală s a aliat justiţiei în lupta cu infracţiunea, cu obtuzitatea, viciul şi ignoranţa şi, alături de alte probe ştiinţifice, şi a adus contribuţia la promovarea şi realizarea ideii de dreptate şi, prin aceasta, la progresul social. Dreptatea este şi un sentiment specific uman încorporat în instituţii sociale şi de drept, precum şi prima virtute a acestor instituţii, virtute care, aşa cum spunea Hegel, se apropie de absolut şi devine astfel ceva sfânt.

Medicina legală a devenit un important factor de progres social ce a confirmat adevărul biblic conform cruia „nu este nimic acoperit care să nu fie descoperit, nimic tăinuit să nu poată fi cunoscut şi să nu vină la lumină” şi a înlăturat mitul crimei perfecte. Un exemplu este edificator: în Evul Mediu, crimele cu arsenic erau dintre cele mai frecvente, de unde şi denumirea de „pudră a succesiunii”, din cauza nesesizării substan]ei toxice în alimente, a confuziei simptomelor cu ale multor altor boli şi deci cu o moarte patologică, precum şi a lipsei metodelor de identificare a agen]ilor toxici în alimente sau cadavre. Odată cu descoperirea metodei de evidenţiere a arsenicului în organe de către Marsch în 1840, numrul crimelor cu arsenic a scăzut brusc, astfel că astăzi sunt o raritate. Ştiinţa a fost a[adar o cale eficace de luptă cu infracţiunea şi, astfel, de progres al ordinii sociale şi statului de drept.

Astăzi, medicina are următoarele tendinţe evolutive:

– de devansare permanentă a incriminărilor, dezincriminărilor şi de formulare cât mai ştiinţifică a instituţiilor judiciare, îndeosebi penale, fapt reliefat şi prin aceea că progresul ştiinţific trebuie făcut util pentru om (trebuie să i se dea semnificaţie umană şi prin intermediul normelor de drept, alături de cele etice). Rolul bioeticii în acest proces este din ce în ce mai mult afirmat astăzi. În acest sens, cultura bioetică şi medico legală a juristului este o condiţie sine qua non în administrarea justiţiei;

– de constituire a activităţii medico legale într un corp de probe cu valoare ştiinţifică, într o ştiinţă a expertizei (expertologie) ca activitate necesară a justiţiei, dintre cele mai importante şi utile şi cu aptitudinea de a evita riscul erorilor judiciare şi al căderii în nondrept. Prin expertologie, distribuirea justiţiei capătă valenţe ştiinţifice şi devine de neînlă¬turat. Expertologia este deci ştiinţa ce utilizează cele mai adecvate metode de rigoare ştiinţifică pentru a stabili adevărul, motiv pentru care cei ce lucrează în acest domeniu trebuie să fie specialişti şi cercetători cu cea mai amplă informare, cu o mare sensibilitate pentru adevăr şi cu o acută conştiinţă a gravităţii deciziilor pe care le elaborează;

– de hiperspecializare şi de activitate de echipă în expertologia medico legală, impusă fie de complexitatea situaţiilor probatorii (de exemplu, o evaluare corectă a unui comportament deviant la un minor cere participarea medicului legist, a sociologului şi pedagogului), fie de lege (expertiza psihiatrică, de filiaţie etc.).

Preview document

Probleme Medico Legale - Pagina 1
Probleme Medico Legale - Pagina 2
Probleme Medico Legale - Pagina 3
Probleme Medico Legale - Pagina 4
Probleme Medico Legale - Pagina 5
Probleme Medico Legale - Pagina 6
Probleme Medico Legale - Pagina 7
Probleme Medico Legale - Pagina 8
Probleme Medico Legale - Pagina 9
Probleme Medico Legale - Pagina 10
Probleme Medico Legale - Pagina 11
Probleme Medico Legale - Pagina 12
Probleme Medico Legale - Pagina 13
Probleme Medico Legale - Pagina 14
Probleme Medico Legale - Pagina 15
Probleme Medico Legale - Pagina 16
Probleme Medico Legale - Pagina 17
Probleme Medico Legale - Pagina 18
Probleme Medico Legale - Pagina 19
Probleme Medico Legale - Pagina 20
Probleme Medico Legale - Pagina 21
Probleme Medico Legale - Pagina 22
Probleme Medico Legale - Pagina 23
Probleme Medico Legale - Pagina 24
Probleme Medico Legale - Pagina 25
Probleme Medico Legale - Pagina 26
Probleme Medico Legale - Pagina 27
Probleme Medico Legale - Pagina 28
Probleme Medico Legale - Pagina 29
Probleme Medico Legale - Pagina 30
Probleme Medico Legale - Pagina 31
Probleme Medico Legale - Pagina 32
Probleme Medico Legale - Pagina 33
Probleme Medico Legale - Pagina 34
Probleme Medico Legale - Pagina 35
Probleme Medico Legale - Pagina 36
Probleme Medico Legale - Pagina 37
Probleme Medico Legale - Pagina 38
Probleme Medico Legale - Pagina 39
Probleme Medico Legale - Pagina 40
Probleme Medico Legale - Pagina 41
Probleme Medico Legale - Pagina 42
Probleme Medico Legale - Pagina 43
Probleme Medico Legale - Pagina 44
Probleme Medico Legale - Pagina 45
Probleme Medico Legale - Pagina 46
Probleme Medico Legale - Pagina 47
Probleme Medico Legale - Pagina 48
Probleme Medico Legale - Pagina 49
Probleme Medico Legale - Pagina 50
Probleme Medico Legale - Pagina 51
Probleme Medico Legale - Pagina 52
Probleme Medico Legale - Pagina 53
Probleme Medico Legale - Pagina 54
Probleme Medico Legale - Pagina 55
Probleme Medico Legale - Pagina 56
Probleme Medico Legale - Pagina 57
Probleme Medico Legale - Pagina 58
Probleme Medico Legale - Pagina 59
Probleme Medico Legale - Pagina 60
Probleme Medico Legale - Pagina 61
Probleme Medico Legale - Pagina 62
Probleme Medico Legale - Pagina 63
Probleme Medico Legale - Pagina 64
Probleme Medico Legale - Pagina 65
Probleme Medico Legale - Pagina 66
Probleme Medico Legale - Pagina 67
Probleme Medico Legale - Pagina 68
Probleme Medico Legale - Pagina 69
Probleme Medico Legale - Pagina 70
Probleme Medico Legale - Pagina 71
Probleme Medico Legale - Pagina 72
Probleme Medico Legale - Pagina 73
Probleme Medico Legale - Pagina 74
Probleme Medico Legale - Pagina 75
Probleme Medico Legale - Pagina 76
Probleme Medico Legale - Pagina 77
Probleme Medico Legale - Pagina 78
Probleme Medico Legale - Pagina 79
Probleme Medico Legale - Pagina 80
Probleme Medico Legale - Pagina 81
Probleme Medico Legale - Pagina 82
Probleme Medico Legale - Pagina 83
Probleme Medico Legale - Pagina 84
Probleme Medico Legale - Pagina 85
Probleme Medico Legale - Pagina 86
Probleme Medico Legale - Pagina 87
Probleme Medico Legale - Pagina 88
Probleme Medico Legale - Pagina 89
Probleme Medico Legale - Pagina 90
Probleme Medico Legale - Pagina 91
Probleme Medico Legale - Pagina 92
Probleme Medico Legale - Pagina 93
Probleme Medico Legale - Pagina 94
Probleme Medico Legale - Pagina 95
Probleme Medico Legale - Pagina 96
Probleme Medico Legale - Pagina 97
Probleme Medico Legale - Pagina 98
Probleme Medico Legale - Pagina 99
Probleme Medico Legale - Pagina 100
Probleme Medico Legale - Pagina 101
Probleme Medico Legale - Pagina 102
Probleme Medico Legale - Pagina 103
Probleme Medico Legale - Pagina 104
Probleme Medico Legale - Pagina 105
Probleme Medico Legale - Pagina 106
Probleme Medico Legale - Pagina 107
Probleme Medico Legale - Pagina 108
Probleme Medico Legale - Pagina 109
Probleme Medico Legale - Pagina 110
Probleme Medico Legale - Pagina 111
Probleme Medico Legale - Pagina 112
Probleme Medico Legale - Pagina 113
Probleme Medico Legale - Pagina 114
Probleme Medico Legale - Pagina 115
Probleme Medico Legale - Pagina 116
Probleme Medico Legale - Pagina 117
Probleme Medico Legale - Pagina 118
Probleme Medico Legale - Pagina 119
Probleme Medico Legale - Pagina 120
Probleme Medico Legale - Pagina 121
Probleme Medico Legale - Pagina 122
Probleme Medico Legale - Pagina 123
Probleme Medico Legale - Pagina 124
Probleme Medico Legale - Pagina 125
Probleme Medico Legale - Pagina 126
Probleme Medico Legale - Pagina 127
Probleme Medico Legale - Pagina 128
Probleme Medico Legale - Pagina 129
Probleme Medico Legale - Pagina 130
Probleme Medico Legale - Pagina 131
Probleme Medico Legale - Pagina 132
Probleme Medico Legale - Pagina 133
Probleme Medico Legale - Pagina 134
Probleme Medico Legale - Pagina 135
Probleme Medico Legale - Pagina 136
Probleme Medico Legale - Pagina 137
Probleme Medico Legale - Pagina 138
Probleme Medico Legale - Pagina 139
Probleme Medico Legale - Pagina 140
Probleme Medico Legale - Pagina 141
Probleme Medico Legale - Pagina 142
Probleme Medico Legale - Pagina 143
Probleme Medico Legale - Pagina 144
Probleme Medico Legale - Pagina 145
Probleme Medico Legale - Pagina 146
Probleme Medico Legale - Pagina 147
Probleme Medico Legale - Pagina 148
Probleme Medico Legale - Pagina 149
Probleme Medico Legale - Pagina 150
Probleme Medico Legale - Pagina 151
Probleme Medico Legale - Pagina 152
Probleme Medico Legale - Pagina 153
Probleme Medico Legale - Pagina 154
Probleme Medico Legale - Pagina 155
Probleme Medico Legale - Pagina 156
Probleme Medico Legale - Pagina 157

Conținut arhivă zip

  • Probleme Medico Legale.doc

Alții au mai descărcat și

Percheziția la domiciliu ridicarea de obiecte și înscrisuri

INTRODUCERE Ce ar trebui să ştim despre percheziţie Despre termenul percheziţie probabil am auzit cu toţii şi, cu aproximaţie, ştim despre ce...

Dispunerea și Valorificarea Expertizei Medico-Legale

Introducere Prin lucrarea de faţă “Dispunerea si valorificarea constatarii si expertizei medico-legale” am urmărit aprofundarea cunoştinţelor...

Discriminarea rasială în patria democrației

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie nu doar o realitate ci şi o finalitate a întregii activităţi umane,...

Protecția Penală a Minorului

PRELIMINARII Minoritatea, perioadă ce cuprinde atât copilăria cât și adolescența, este, în primul rând o perioadă în care ființa umană, încă în...

Traumatologia mecanică

CAPITOLUL I Parte generală de traumatologie mecanică Incercarea omului de a stăpâni natura prin folosirea formelor de energie în diferite...

Infracțiuni contra persoanei

INTRODUCERE Realitățile sociale ale vremurilor in care trăim, natura acestora precum și dinamismul pe care îl prezintă, impun societății...

Expertizele în Procesul Penal

1.Noţiune, obiect, scop şi importanţă Aflarea adevărului în unele cauze penale presupune cunoaşterea şi rezolvarea unor probleme de strictă...

Vătămarea Fătului

CAPITOLUL 1 AGRESIUNI ASUPRA FATULUI 1.CONSIDERAŢII PRELIMINARE Pe parcursul acestei expuneri se încearcă a se relata succint şi cât mai pe...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Medico-Legale

Cap. I Noţiuni introductive în medicina legală 1.Importanţa medicinei legale în cadrul ştiintelor juridice . Medicina legala -definiţie şi obiect...

Cercetarea la Fața Locului în Cazul Omuciderii

CAPITOLUL I DREPTUL LA VIAŢĂ - DREPT FUNDAMENTAL AL OMULUI SECŢIUNEA I ASPECTE ISTORICE PRIVIND DREPTUL LA VIAŢĂ Viaţa este bunul cel mai de...

Dispunerea și Valorificarea Expertizei Medico-Legale

Introducere Prin lucrarea de faţă “Dispunerea si valorificarea constatarii si expertizei medico-legale” am urmărit aprofundarea cunoştinţelor...

Contribuții la expertiza medico-legală și juridică a asfixiilor mecanice

OBIECTIVUL LUCRĂRII Imprimarea unui caracter modern activităţii judiciare a preocupat de-a lungul timpului mulţi specialişti în jurisprudenţă care...

Aspecte medico-legale Psihiatrice în Dizarmoniile Personalității

CAP. I: MOTIVAŢIA LUCRĂRII Lucrarea prezentă are ca scop evidenţierea unor date semnificative în ceea ce priveşte implicaţiile medico-legale...

Asfixia mecanică - modificări anatomo-patologice

CAPITOLUL 1 1.1 Introducere Întreaga viaţă ca în toată activitatea optimă celulară este dependentă de oxigen. Lipsa sau insuficienţa de aport a...

Traumatologia mecanică

CAPITOLUL I Parte generală de traumatologie mecanică Incercarea omului de a stăpâni natura prin folosirea formelor de energie în diferite...

Pruncuciderea

CAPITOLUL I I.Introducere Din cele mai vechi timpuri legile de pretutindeni au ocrotit persoana umană, socotind că toţi cei care atentau la...

Ai nevoie de altceva?