Procedura Penala

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3046
Mărime: 21.60KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Conform art.224 Cod proced penala, in vederea inceperii urmaririi penale, organul de urmarire penala poate efectua acte premergatoare. Ele au menirea de a completa informatiile pe care le au organele de urmarire penala cu privire la savarsirea unei infractiuni si de a verifica aceste informatii.

Sunt competenti sa efectueze astfel de acte si lucratorii operativi din M.A.I. precum si din celelalte organe de stat u atributii in domeniul sigurantei nationale. Procesul-verbal prin care se constata efectuarea unor astfel de acte poate constitui mijloc de proba.

Actele premergatoare urmaririi penale efectuate de investigatorii sub acoperire

In conformitate cu art 224 Cod proc penala, cand exista indicii temeinice si concrete ca s-a savarsit sau ca se pregateste savarsirea unor infractiuni contra sigurantei nationale prevazute in Codul penal si in legi speciale, investigarea sub acoperire poate fi folosita in vederea strangerii datelor privind existenta infracatiunilor si identificarea persoanelor.

Investigatorii sub acoperire = sunt lucratori operativi din politia judiciara si pot fi folositi o perioada determinata; ei culeg date si informatii conform autorizatiei emise in acest scop; pot efectua investigatii numai cu autorizarea motivata a procurorului care efectueaza urmarirea. Autorizatia se elibereaza prin ordonanta motivata pt cel mult 60 zile care poate fi prelungita pt motive temeinic justificate, fiecare prelungire nu poate depasi 30 zile. Durata totala a autorizarii in aceeasi cauza nu poate depasi 1 an.

In cererea de autorizare adresata procurorului se vor mentiona datele si indiciile privind fapta si persoana fata de care exista presupunerea ca a savarsit o infractiune si perioada pt care se cere autorizarea.

In autorizatia emisa de procuror aprobata prin O.G. pe langa mentiunile de mai sus, se mai prevad urmatoarele:

- indiciile temeinice si concrete care justifica masura si motivele pt care masura este necesara;

- activitatile pe care le desfasoara investigatorii sub acoperire;

- persoana fata de care exista presupunerea ca a savarsit o infractiune;

- identitatea sub care investigatia sub acoperire urmeaza sa efectueze actiunea autorizata;

- perioada pt care se da autorizatia.

In cazuri temeinic justificate se poate solicita autorizarea altor activitati decat cele pt care exista autorizatie, procurorul urmand sa se pronunte.

Datele si informatiile obtinute de investigatori pot fi folosite in cauza penala si in legatura cu persoana la care se refera autorizatia emisa de procuror.

Aceste date vor fi folosite si la alte cauze sau in legatura cu alte persoane daca sunt concludente si utile.

Identificarea reala a investigatorilor nu poate fi dezvaluita in timpul sau dupa terminarea activitatii acestora. Procurorul competent sa autorizeze folosirea unui investigator sub acoperire are dreptul sa-i cunoasca adevarata identitate cu respectarea secretului profesional.

Desfasurarea urmaririi penale

1. Incepere urmaririi penale – art.228 –organul de urmarire penala sesizat in vreunul din modurile prevazute de art.221 dispune inceperea urmaririi penale cand din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute de art.10 Cod proced penala.

Actul prin care organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale e rezolutia, iar cand se sesizeaza din oficiu, incheie un proces verbal care constituie actul de incepere a urmaririi penale.

Art.228, alin3, Cod proced penala – atat rezolutia cat si procesul verbal emise de organul de cercetare penala se supun confirmarii motivate a procurorului care exercita supravegherea activitatii de cercetare penala in 48 ore de la data inceperii urmaririi penale.

Daca in cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate dupa primirea plangerii sau denuntului→ vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute de art.10 Cod proced penala, organul de urmarire penala inainteaza procurorului actele incheiate cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala.

Cand procurorul consta ca nu sunt intrunite conditiile, legile restituie actele organului de urmarire penala pt completarea actelor premergatoare sau pt inceperea urmaririi penale.

Organul de urmarire penala e obligat sa respecte dispozitiile date de procuror. Cand el e de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata si instiinteaza despre ea persoanei care a facut sesizarea.

Impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale se poate face plangere la instanta conform art.278 Cod proc penala.

Art.229 Cod proc pen – persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala = invinuit cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.

Preview document

Procedura Penala - Pagina 1
Procedura Penala - Pagina 2
Procedura Penala - Pagina 3
Procedura Penala - Pagina 4
Procedura Penala - Pagina 5
Procedura Penala - Pagina 6
Procedura Penala - Pagina 7
Procedura Penala - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Procedura Penala
    • Procedura penala6.doc
    • Procedura penala7.doc
    • Procedura penala9.doc

Alții au mai descărcat și

Urmarirea Penala - Prima Faza a Procesului Penal

CAPITOLUL I NOȚIUNEA, OBIECTUL ȘI PRINCIPIILE URMĂRIRII PENALE. ACTELE DE CERCETARE PENALĂ.ACTE DE URMĂRIRE PENALĂ 1.1. NOȚIUNEA, OBIECTUL ȘI...

Procurorul

Introducere Orice organizare statală presupune existenţa unor reguli de conduită, care alcătuiesc ordnea de drept în acel stat şi în baza cărora...

Prezumția de Nevinovăție

INTRODUCERE Statul arbitrar vs. statul de drept Statul de drept desemnează, în general, acel regim democratic în care statul însuşi este garantul...

Sinteză a Jurisprudenței CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil

1 INTRODUCERE Notiunea de „proces echitabil” este una aproape imposibil de definit datorita conditiilor speciale în care a aparut între...

Dreptul Procesual Penal

INTRODUCERE Dreptul procesual penal constă în totalitatea normelor juridice care reglementează activitatea organelor judiciare şi a părţilor,...

Darea în Urmărire

CAPITOLUL I Aspecte generale privind darea în urmărire,cadru normativ Orice infractor ,după săvârşirea unei infracţiuni încearcă prin metodele pe...

Cheltuielile Judiciare

Cheltuielile judiciare in procesul penal Procesul penal este compus dintr-o serie de activitati care presupun efectuarea unor cheltuieli. Aceste...

Elemente de Procedura Penala

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND PROCESUL PENAL 1. Definiţia procesului penal: „Proc pen e activitatea reglementată de lg, deşfăşurată de organele...

Ai nevoie de altceva?