Procedură penală

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 14031
Mărime: 49.47KB (arhivat)
Publicat de: Dinu-Robert Dumitru
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Omisiunea sesizarii organelor judiciare

Potrivit articolului 263 aliniatul 1, infractiunea consta in fapta functionarului public care luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, emite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de urmarire penala potrivit legii de procedura penala.

Forma agravata din aliniatul 2 consta in fapta prevazuta in aliniatul 1, daca e savarsita de catre un functionar public cu atributii de conducere sau de control.

Obiectul material lipseste de regula, insa atunci cand s-a facut o sesizare intentionat inexacta/incompleta, care echivaleaza cu o omisiune de a sesiza, actul de sesizare ar putea constitui obiectul material.

Subiectul activ nu poate fi decat un functionar public, aceasta calitate trebuind sa existe in momentul comiterii faptei, respectiv in momentul in care acesta, desi avea posibilitatea sa sesizeze organul abilitat, nu a facut acest lucru.

In cazul formei agravante, subiectul activ e circumstantiat si poate fi numai un functionar public cu atributii de control/de conducere. Nu este subiect activ al acestei infractiuni functionarul public care a comis/a participat la savarsirea unei infractiuni deoarece legea nu impune ca norma autodenuntarea.

Subiectul pasiv al infractiunii este statul ca titular al valorilor sociale protejate.

Latura obiectiva. Elementul material se realizeaza printr-o inactiune, respectiv omisiunea de a sesiza organul de cercetare penala sau pe procuror prin comiterea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia subiectul activ isi indeplineste sarcinile.

Textul incriminator nu cere ca faptuitorul sa fi cunoscut pe acela care a comis infractiunea, fiind vorba numai de sesizarea organelor juridiciare cu referire la infractiunea savarsita, nu si cu privire la autorul acesteia. Sesizarea trebuie facuta organelor judiciare pentru ca daca o face altui organ, inseamna ca nu si-a indeplinit obligatia impusa de lege si va raspunde penal. De asemenea, sesizarea trebuie facuta de indata, pentru ca sesizarea tardiv facuta nu inlatura raspunderea penala.

In cazul in care fapta penala despre a carei comitere a avut cunostinta , functionarul nu e in legatura cu serviciul, omisiunea sa nu constituie infractiunea despre care am discutat, ci eventual alte infractiuni, cum ar fi: nedenuntarea unei infractiuni.

Latura subiectiva consta in vinovatie care se manifesta sub forma intentiei care poate fi directa/indirecta, dar si a culpei care poate fi simpla sau cu previziune.

Curs 2 28.02.2008

Infractiuni privitoare la regimul stabilit pentru unele activitati reglementate de lege

Nerespectarea regimului armelor si muntiilor

Potrivit articolului 279 din Codul Penal aliniatul 1, infractiunea consta in detinerea, portul, confectionarea, transportul precum si orice operatie privind circulatia armelor si munitiilor sau functionarea atelierelor de reparat arme fara drept.

In aliniatul 2 se arata ca nedepunerea armei sau a munitiei in termenul fixat de lege la organul competent de catre cel careia i s-a respins cererea pentru prelungirea valabilitatii permisului constituie de asemenea sanctiune.

Obiectul material. Fapta are ca obiect material arme sau munitie. Nu constituie insa obiect material al acestei infractiuni piese sau parti dintr-o arma care nu sunt intr-o stare de functionare, iar ca exemplu o arma careia ii lipseste inchizatorul.

Prin munitie se intelege cartusul, proiectilul si incarcatura de orice fel care poate fi intrebuintata la armele de foc.

Constituie obiect material si un pistol cu gaze iritant lacrimogene sau o arma care foloseste capsele genofil sau o pusca sau un pistol de productie artizanala.

Subiectul activ. Infractiunea poate fi comisa de orice persoana insa in situatia prezentata in aliniatul 2, subiectul activ este numai persoana care a avut permis dar caruia nu i-a mai fost prelungita valabilitatea.

Subiectul pasiv este in general statul ca titular al valorilor sociale ocrotite, dar avem si un subiect pasiv special si anume persoana fizica sau juridica asupra careia se rasfrange activitatea delictuoasa a infractorului.

Latura obiectiva. In varianta prevazuta in aliniatul 1, infractiunea se savarseste prin comiterea uneia din urmatoarele actiuni:

- Detinerea reprezinta o anumita pozitie a bunului de a se afla la dispozitia persoanei care detine arma, ceea ce presupune primirea sau pastrarea acesteia sau munitiei indiferent daca detinatorul a dobandit armele sau munitiile si le detine pentru el sau pentru altul. Ele pot fi imprumutate, cumparate sau furate.

- Purtarea de arme sau munitie presupune ca faptuitorul sa aibe asupra sa arme sau munitii neavand relevanta perioada de timp cat dureaza purtarea lor. Pentru a fi considerat port de arma, trebuie ca arma purtata sa fie incarcata, sau daca nu este incarcata persoana sa aiba asupra sa si munitie, spre deosebire de detinere care se refera si la armele neincarcate.

- Confectionarea presupune producerea, crearea sau realizarea in orice mod prin ansamblarea de componente ale unor arme neinteresand daca confectionarea este efectuata de o singura persoana sau de mai multe.

- Transportul presupune deplasarea, ducerea dintr-un loc intr-altul a armelor sau munitilor, cum ar fi de exemplu scoaterea unor arme dintr-o cladire si depunerea lor in alta cladire sau transportul dintr-o localitate in alta.

- Prin orice operatie intelegem orice activitate prin care armele sau munitiile sunt transmise de la o persoana la alta din tara in strainatate sau invers, activitati care se desfasoara fara o autorizatie prealabila emisa de organele competente.

- Functionarea atelierelor de reparat arme fara drept, ceea ce presupune functionarea unor astfel de ateliere fara autorizatie.

Preview document

Procedură penală - Pagina 1
Procedură penală - Pagina 2
Procedură penală - Pagina 3
Procedură penală - Pagina 4
Procedură penală - Pagina 5
Procedură penală - Pagina 6
Procedură penală - Pagina 7
Procedură penală - Pagina 8
Procedură penală - Pagina 9
Procedură penală - Pagina 10
Procedură penală - Pagina 11
Procedură penală - Pagina 12
Procedură penală - Pagina 13
Procedură penală - Pagina 14
Procedură penală - Pagina 15
Procedură penală - Pagina 16
Procedură penală - Pagina 17
Procedură penală - Pagina 18
Procedură penală - Pagina 19
Procedură penală - Pagina 20
Procedură penală - Pagina 21
Procedură penală - Pagina 22
Procedură penală - Pagina 23
Procedură penală - Pagina 24
Procedură penală - Pagina 25
Procedură penală - Pagina 26
Procedură penală - Pagina 27
Procedură penală - Pagina 28
Procedură penală - Pagina 29
Procedură penală - Pagina 30
Procedură penală - Pagina 31
Procedură penală - Pagina 32
Procedură penală - Pagina 33
Procedură penală - Pagina 34
Procedură penală - Pagina 35
Procedură penală - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Procedura Penala.doc

Alții au mai descărcat și

Procedura în Cazul unor Infracțiuni Flagrante

Apropierea maximă a sancţiunii faţă de momentul comiterii faptei social-periculoase, este unul din principalele avantaje ale acestei...

Drept civil - partea generală - noțiuni esențiale

Definitia dreptului civil: acea ramura care reglementeaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si juridice...

Răspunderea civilă, contravențională și răspunderea penală

Raspunderea penala: reprezinta chiar consecinta nerespectarii dispozitiei normei juridice penale, respectiv raportul penal de constrangere nascut...

Drept Penal Partea Generală II

CURSUL NR. 1 „CAUZELE CARE ÎNLĂTURĂ CARACTERUL PENAL AL FAPTEI” a. Noţiuni generale: Cauzele care înlătură caracterul penal al faptei constau în...

Dreptul românilor anul 1 semestrul 2

BUNUL este un lucru susceptibil de insusire prin exercitarea dreptului de proprietate. PATRIMONIUL: constituie totalitatea dr, datoriilor,...

Controlul Legalității Activității Administrației Publice

1. Sistemul de administraţie publică În societatea contemporană, statului îi revin o serie de sarcini importante, precum: asigurarea ordinii...

Etică Profesională și Transparență în Administrația Publică

I. Transparenţă decizională şi principiile administraţiei deschise I.1. Conceptul de „transparenţă decizională” Sintagma de transparenţă...

Dreptul transporturilor și asigurărilor

Ca şi în alte domenii ale cercetării juridice pentru a desluşi temeinic raporturile juridice care au loc în activitatea de transport a bunurilor...

Te-ar putea interesa și

Aspecte criminologice privind delincvența juvenilă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă este un prilej de a evidenţia dimensiunile şi gravitatea pe care a atins-o în ultimii ani o latură a...

Rolul procurorului la exercitarea următorul penale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Realizarea justiţiei penale în cazul săvîrşirii unor fapte penale este posibilă în urma înfăptuirii unei...

Actele organelor de urmărire penală

CAPITOLUL I. ASPECTE INTRODUCTIVE PRIVIND URMĂRIREA PENALĂ 1.1 Noțiunea, obiectul și principiile urmăririi penale În cadrul procesului penal, pot...

Procedura de soluționare a cauzelor cu infractori minori

Introducere Una dintre cele mai importante probleme ale societatii este reprezentata de infracționalitatea minorilor, constatandu-se de-a lungul...

Procedură de judecată în cauzele cu infractori minor

Introducere Combaterea și prevenirea infracționalității minorilor a reprezentat și va reprezenta o permanent preocupare de politică penală a...

Procedura penală în cauzele cu infractori minori

Capitolul I Considerente generale privind procedura penală Secţiunea 1 Noţiunea de procedură penală Dreptul procesual penal este o ramură...

Legislația română privind violența în familie

INTRODUCERE “Amploarea fenomenului violenţei în familie reprezintă una dintre cele mai grave probleme sociale cu care trebuie să se confrunte...

Ai nevoie de altceva?