Regimurile Matrimoniale

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2364
Mărime: 26.91KB (arhivat)
Cost: Gratis
regimuri matrimoniale- analizate potrivit Noului Cod Civil

Extras din document

REGIMURI MATRIMONIALE (ART 312 – 372)

Regimul matrimonial – desemneaza totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile dintre soti precum si raporturile dintre acestia si terti, cu privire la bunurile si datoriile sotilor.

Regimul matrimonial – nu acopera in totalitate raporturile patrimoniale dintre soti sau dintre soti si terti, ci doar acele raporturi patimoniale care isi au izvorul in casatorie.

Regimul matrimonial legal al comunitatii de bunuri

- era reglem. de C.Familiei in art 30-36.

- NC civil reglementeaza relatiile de familie in cartea a doua intitulata “Despre familie” art 258-534.

Regimul comunitatii de bunuri ramane regimul legal, dar va avea un caracter flexibil, urmand a fi aplicat doar in cazurile in care partile nu au optat pentru un alt regim matrimonial, prin conventia matrimoniala.

Exista ca alternative la regimul comunitatii legale – regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale.

Principiile regimurilor matrimoniale

1. egalitatea in drepturi dintre soti

2. libertatii alegerii si modificarii regimului matrimonial

- alegerea de viitorii soti a regimului matrimonial concret se realizeaza prin incheierea unei conventii matrimoniale. Aceasta liberatate nu este absoluta, ci limitata de instituirea unui corp de norme imperative de la care nu se poate deroga prin conventie matrimoniala si care alcatuieste regimul matrimonial primar.

- Libertatea de optiune – este limitata in sensul ca potrivit art 312 viitorii soti pot alege ca regim matrimonial comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

- libertatea alegerii regimului matrimonial implica, in principiu, si posibilitatea sotilor de a modifica in timpul casatoriei regimul matrimonial sub imperiul caruia s-au casatorit.; modificarea acestuia se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.

3. subordonarii regimului matrimonial scopului casatoriei

- regimul matrimonial este subordonat scopului casatoriei si intereselor familiei

- relatiile patrimoniale dintre soti sunt accesorii raporturile nepatrimoniale si au menirea de a sustine familia din punct de vedere material. De aici decurg 2 consecinte:

- nu exista regim matrimonial in afara casatoriei

- scopul conventiei matrimoniale este subordonat scopului casatoriei

Clasificarea regimurilor matrimoniale

1. dpv al izvorului lor – se clasifica in: RM legale si RM conventionale

- regimul matrimonial legal – se aplica ori de cate ori viitorii soti nu au incheiat o conventie matrimoniala

2. dpv al structurii lor – se clasifica in: RM de comunitate, RM de separatie de bunuri sau RM mixte (care imbina separatia din timpul casatoriei cu un principiu comunitar ce se manifesta la desfacerea casatoriei)

- la randul lor, regimurile comunitare pot fi : universale sau partiale.

- criteriul esential in functie de care se realizeaza calificarea regimului matrimonial este compozitia activului. Astfel, regimurile comunitare se caracterizeaza prin existenta unei mase de bunuri comune cu un regim juridic specific, iar regimurile separatiste se caracterizeaza prin lipsa unei asemenea mase de bunuri comune.

3. dupa cum se pot sau nu modifica in timpul casatoriei regimurile matrimoniale sunt: imutabile sau mutabile.

- tendinta este aceea de a permite modificarea regimului matrimonial in timpul casatoriei

CONVENTIA MATRIMONIALA

Este definita ca – actul prin care viitorii soti stabilesc regimul matrimonial aplicabil in pricipiu pentru toata durata casatoriei.

Carcteristica generala a conventiei matrimoniale este aceea de a fi incheiata de viitorii soti pentru a produce efecte de la data incheierii casatoriei.

Nu este necesara incheierea unei conventii matrimoniale decat deca viitorii soti aleg un alt regim matrimonial decat cel legal si doar daca doresc sa deroge sub anumite aspecte de la reigmul legal.

Natura juridica – din punct de vedere al vointelor implicate in formarea sa, conventia matrimoniala este un act bilateral, adica contract, pe care o regasim atat in doctrina veche cat si in dreptul comparat.

Conventia matrimoniala poate sa contina si dispozitii de alta natura (ex. Donatii reciproce intre viitorii soti sau recunoasterea unui copil).

Preview document

Regimurile Matrimoniale - Pagina 1
Regimurile Matrimoniale - Pagina 2
Regimurile Matrimoniale - Pagina 3
Regimurile Matrimoniale - Pagina 4
Regimurile Matrimoniale - Pagina 5
Regimurile Matrimoniale - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Regimurile Matrimoniale.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetarea Infractiunilor de Trafic de Stupefiante

„Problema drogurilor nu poate fi soluţionată într-o zi sau într-un an, dar, prin participarea activă a popoarelor, organizaţiilor şi naţiunilor, ea...

Investigarea Infracțiunilor de Corupție

Introducere Fara a exagera, putem afirma ca, departe fi eradicat, fenomenul coruptiei si-a facut aparitia odata cu primele forme de organizare...

Regimul Juridic al Bunurilor Soților în Codul Familiei și în Noul Cod Civil

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII PRELIMINARE 1.) Evoluţia raporturilor patrimoniale dintre soţi Familia monogamă, cu finalitatea pe care a avut-o la...

Regimul Matrimonial in Dreptul Romanesc si in Dreptul Comparat

Introducere În lucrarea de faţă, ne-am propus să abordăm din punct de vedere legislativ, teoretic şi practic unele efecte patrimoniale pe care le...

Metodologia Investigării Infracțiunilor de Corupție

CONSIDERAŢII GENERALE Secţiunea I Explicaţii preliminare Cuvântul corupţie vine de la termenul latin „CORUPTIO”, caracterizând o anumită...

Tutela Minorului

1. Cazuri de punere a copilului sub tutela Tutela se deschide in cazurile in care minorul este lipsit de ocrotirea parinteasca. Minorul se...

Principiul Egalității în Fața Justiției

Termenul de justiție desemnează puterea de a decide asupra conflictelor ivite între diferite subiecte de drept – persoane fizice sau juridice –...

Probele în Procesul Civil

§1. Importanţa probelor în procesul civil Probele au o importanţă hotărâtoare în procesul civil, ca şi în general în viaţa juridică. Prin...

Ai nevoie de altceva?