Cuprins
I.Romii ,grup etnic minoritar
- Originea
- Istoria
- De unde au venit rromii?
- Ce s-a intamplat cu rromii de-a lungul istoriei?
- Care este traiul rromilor din Romania?
- Caracteristici generale si definitarii pentru minoritate
II. Traditiile cultural-folclorice etnice proprii
- Modul de viata
- Ziua internaţională a Romilor - 8 Aprilie.
- Nunta la tigani
- Meseriile tiganilor
III. Caracteristicile distinctive ale grupurilor entice
- Caracteristici fizice
- Limba distinctive
- Traditii cultural-folclorice
- Modul de viata specific
IV. Misiunea Agentiei Nationale pentru Rromi
.
Extras din document
Campania se adreseaza intregii populatii romanesti, pentru ca desconsiderarea rromilor este o atitudine generalizata in randurile acestora, iar puterea de influenta asupra vietii unui rrom sta practic in mana oricaruia dintre noi: de la educatori, profesori, cadre medicale, care au contact cu ei de mici copii, pana la parintele roman care isi invata copilul sa-i evite si sa-i desconsidere. Si asta pentru ca fiecare generatie de rromi primeste direct sau indirect mesajul ca locul sau este la marginea societatii.
Motivul pentru care am ales aceasta tema rezida in dorinta de identificare a modului in care est perceputa etnia rromilor in randul romanilor si de evidentiere a acelor elemente de identitate care pot contribui la imbunatatirea imaginii acestora si la cresterea gradului lor de acceptare si integrare sociala.
Obiective :
- Obiectivul principal al campaniei este sa ii faca pe oameni sa realizeze ca sub imaginea pe care le-o trezeste un rrom (dezgust, dezaprobare, imaginea tuturor relelor in fata) exista de fapt un om ca oricare altul. El nu este nici mai rau nici mai bun decat alti oameni doar fiindca este rrom. E o persoana care are potential. Sta in puterea noastra sa-i dam un sens sau altul.
- Informarea populatie cu privire la istoria, originea si traditiile rromilor in vederea diminuarii fenomenului de discriminare a grupurilor minoritare;
- Acceptarea identitatii de rrom impreuna cu intregul mod de viata de catre populatia majoritara.
- Promovarea fara complexe a constiintei apartenentei la etnia de rrom.Promovarea traditiilor culturale specifice, inclusive a limbii proprii.Promovarea traditiimor folclorice proprii, a unor activitati culturale care sa modernizeze aceste traditii.
- Modernizarea social economica si de inscriere a rromilor intr-o ordine legala si social economica: profesionalizare, scolarizare, modernizare in modul de viata.
- Schimbarea atitudinii colectivitatii fata de rromi: eliminarea stereotipurilor negative ale populatiei majoritare, care blocheaza procesul de modernizare a populatiei de rromi, cresterea acceptarii, impediecarea transformarii eventualelor tensiuni care provin din diferentele de mod de viata, dezvoltarea unei atitudini de sprijin a comunitatii de rromi.
Activitati
Distribiurea de pliante in comunitatea cu privirea la informarea populatiei despre populatia rroma,avand ca scop diminuarea discriminarii fata de acestia.
Aplicarea de chestionare la nivelul comunitatii astfel in cat sa identificam nivelul de cunostinta a populatiei cu privire la viata acetora.
Realizarea de materiale informative dedicate grupului–tinta (brosuri despre drepturile fundamentale ale copiilor, despre riscurile unei sarcini la adolescenta, ghiduri de consiliere „de la egal la egal”, ghiduri de formare pentru formatori);
Organizarea unei intalniri pentru informarea grupului-tinta despre riscurile unei sarcini la varsta adolescentei si despre consecintele pe care intemeierea unei familii la o varsta frageda le are sub aspect social, mental si nu in ultimul rand, legal;
Organizarea unei campanii de constientizare a opiniei publice, a autoritatilor din sectorul guvernamental si neguvernamental privind necesitatea prevenirii si diminuarii discriminarii si fenomenelor demografice de casatorie si sarcina timpurie in comunitatile de romi;
Grupul tinta al proiectului este reprezentat de intreaga populatie din judetul Iasi.
Scopul
Acest proiect are are ca scop in primul rand informarea populatiei cu privirea la modul de viata a rromilor avand ca obiectiv accepatarea acestora in radul comunitatii si totodata isi propune atenuarea ratei abandonului scolar datorat fenomenelor de casatorie si sarcina la varste precoce, intalnite in comunitatile de romi, fiindca aceasta reprezinta o problema in randul tiganilor. In plus, proiectul vizeaza constientizarea grupului-tinta asupra implicatiilor pe care le au casatoria si maternitatea la varste precoce.
Prima parte a acestei lucrari va fi o abordare teoretica a ceea ce numim grup etnic minoritar, si ca un caz particular voi trata romii, care sunt parte a unei structuri sociale dominante care ii aseaza intr-o anumita pozitie pe scara sociala, pozitie care ii ajuta sa se identifice in termenii etnicitatii, culturii, modului de viata specific, interactiunii cu grupul majoritar. Orice grup minoritar care interactioneaza cu un grup majoritar, dominant se deosebeste de acestia mai intai prin calitatea de a fi identificabil, tratamentul diferential si priorativ , si prin cunostinta de sine a grupului minoritar. In al doilea rand prin identitatea lor etnica data de numele colectiv, de origine, de statul, istoria si cultura proprie, de un teritoriu specific , de sentimentul solidaritatii.De aceea in abordarea teoretica a lucrarii voi folosi anumite teorii care definesc conceptul si caracteristicile minoritatilor sociale, adica cel de grup minoritar,si,de asemenea,voi defini notiunea de grup etnic cu toate implicatiile ei.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Rromii - Proiect Drepturile Omului.doc