Sisteme Bugetare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Sisteme Bugetare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Bugetul public contribuie la realizarea echilibrului între nevoile colective si mijloacele cu care se acopera. În acest scop, se stabileste un raport între resursele financiare publice provenite, în principal, din impozite si taxe, si nevoile sociale; în cadrul acestui raport trebuie sa se urmareasca respectarea echitatii în repartitia sarcinii fiscale asupra membrilor societatii. Astfel, pe baza puterii de contributie a subiectilor impozabili, se stabileste capacitatea de satisfacere a nevoilor generale (utile, necesare sau indispensabile).

Proiectul de buget confera Parlamentului si Guvernului posibilitatea de a avea o imagine de ansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale si nemateriale create în economia financiara publica si valoarea eforturilor facute pentru realizarea lor. În mod similar, autoritatile publice locale identifica acest raport si modul în care se realizeaza echilibrul dintre nevoi si resurse la nivel mezoeconomic.

Bugetul public este instrumentul de programare, de executare si de control asupra rezultatelor executiei resurselor banesti ale societatii si a modului de repartizare si utilizare a acestora prin cheltuieli publice.

În sens larg, bugetul public reprezinta ansamblul documentelor din sectorul public, care împreuna formeaza sistemul de bugete. Acesta este un sistem unitar de bugete format din:

- bugetul de stat;

- bugetul asigurarilor sociale de stat;

- bugetele locale;

- bugetele fondurilor speciale;

- bugetul trezoreriei statului;

- bugetele institutiilor publice autonome;

- bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale, dupa caz;

- bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii;

- bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si a caror rambursare, dobânzi si alte costuri se asigura din fonduri publice;

- bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Componentele sistemului unitar de bugete pot fi grupate si reunite în doua categorii:

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Bugetare.doc

Alte informatii

curs 2