Teoria Generala a Dreptului - Sinteza

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Teoria Generala a Dreptului - Sinteza.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 119 de pagini .

Profesor: Nicolae Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Cuprins

I. Sistemul stiintelor juritice.
II. Metodologia juridica
III. Conceptual dreptului
IV. Statul si dreptul
V. Sistemul organelor judecatoresti
VI. Sistemul normative social
VII. Norma de drept si Analiza normei juridice
VIII. Izvoarele de drept
IX. Tehnica elaborarii actului normative
X. Realizarea dreptului si Fazele procesului de aplicare a dreptului
XI. Interpretarea normei juridice
XII. Proba dreptului
XIII. Raportul juridic si Continutul raportului juritic
XIV. Raspunderea juridica

Extras din document

Sistemul stiintelor juridice

- Stiinte Juridice Sociale

Stiinta este un sistem de cunostinte despre natura ,societate si gandire, cunostinte obtinute prin metode corespunzatoare si exprimate in concepte, categorii, principii si notiuni.

Stiinta trebuie inteleasa ca :

- o institutie

- o organizatie de oameni care indeplinesc in societate anumite sarcini

- un ansamblu de procedee, mijoaceprin care se dezvaluie aspecte si legitati noi ale lumi inconjuratoare

- un fenomen social

- sistem de idei,reprezentari dar si un sistem care se dezvolta ,produce continuu noi cunostinte , ca valori spirituale.

Clasificarea stiintelor sociale :

- stiinte tip nomotetic : economia, psihologia, sociologia,politologia

- stiintele istorice

- stiinte care studiaza aspectele normative ale activitatii umane : stiintele juridice , etica

Stiinta dreptului studiaza juridicul in toate formele sale de manifestare , dar in primul rand , ca o dimensiune inalienabila a existentei umane in conditii sacial-istorice determinate

Stiinta dreptului studiaza legile existentei si ale dezvoltarii statului , instutiile politice si juridice , formele lor ,corelatia cu celelalte componente ale sistemului social , modul in care institutiile politico-juridice influenteaza societatea si suporta la randu lor , influenta sociala.

Dreptul – fenomen normativ care reprezinta o tentativa de disciplinare,de coordonare a relatiilor sociale , in vederea promovarii unor valori larg receptate de societate cum ar fii : propietatea , siguranta juridica, securitatea libertatilor individuale,socetatea civila.

Stiinta dreptului analizeaza un anumit domeniu al relatiilor si al structurilor sociale –domeniu participarii oamenilor la circuitul juridic , ca purtatori de drepturi si obligatii juridice cu toate consecintele care decurg de aici.

“Stiinta juridical este una de cel mai inalt interes , nu numai pentru unul si altul , ci in generalasfel incat lipsa de interes pentru ea trebuie privita ca expresie a unui caz absolute nestiintific.” (Titu Maiorescu ,1860).

Dezvoltarea relatiilor sociale , complexitatea lor , multiplicarea fara precedent a contactelor intra si intersociale , au determinat o dezvoltare colectiva a dreptului si aparitia unor ramuri noi de drept – dreptul familiei:dreptul spatial, dreptul comunitar etc.

Dreptul fenomen complex al societatiieste studiat din mai multe perspective:

- din perspective globala, ca un system inchegat, cu regularitati caracteristice ,

- din perspective istorica – fenomen ce-si conservaanumite permanente de-a lungul dezvoltarii sociale, dar care se transforma , totodata , in cadru acestei dezvoltari;

- din perspective structural –domeniu cu multiple determinatii calitative, cu elemente component, aflate la randul lor intr- o stare de interferenta.

- Stiinte Juridice Istorice

Stiintele juridice istorice - cerceteaza istoria dreptului dintr-o anumita tara (istoria dreptului romanesc)sau dezvoltarea generala a fenomenului juridic (istoria generala a dreptului)

Studiul istoriei dreptuluiscoate la iveala existentaunor legi ale aparitiei , ale devenirii sau ale disparitiei unor forme de drept , in strans contact cu legile generale ale dezvoltarii sociale sau cu bazine de civilizatie juridica atestate in timp.

Pentru noi , studiul istoriei dreptului romanesc are si o alta semnificatie – acest studiu vine sa ateste continuitatea vietuirii in acest spatii a poporului roman, vechile forme ale dreptului , intalnite si pastratein tara noastra , insemnand un argument al duratei convietuiri poporului si al utilizarii unor instrumente juridice similare.

- Stiinte Juridice de Ramura

Stiintele juridice de ramura - studiaza fenomenele particulare juridice – ramurile dreptului .

Exemplu :stiinta dreptului constitutional , a dreptului civil , a dreptului administrativ, a dreptului penal. In acest caz , stiintele de ramura se suprapun sistemului dreptului , criteriul lor de departajare si organizare fiind obiectul reglementarii juridice si metoda specifica de reglementare.

Dreptul unui stat este alcatuit din numeroase norme si institutii.Acest sistem unitar formeaza sistemul dreptului statului respectiv .

Fiecare ramura a sistemului este alcatuita dintr-un grup de norme , organic legate , ce reglementeaza o categorie de relatii sociale. Sistemul stiintei dreptului are ca element de baza sub-sistemul stiintelor juridice de ramura , dar nu se epuizeaza prin referire la acesta.Totadata stiintele de ramura , care alcatuiesc un sistem , nu se regasesc aidoma in sistemul planului de invatamant superior juridic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Generala a Dreptului - Sinteza.doc