Teoria Generala a Institutiilor Politice

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Teoria Generala a Institutiilor Politice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 109 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Drept, Stiinte Politice

Extras din document

SUBIECTELE DE DREPT

PERSOANELE FIZICE SI JURIDICE

Calitatea de subiect de drept este conferita de stat cu respectarea anumitor conditii care difera de la un stat la altul, de la o epoca la alta (sclavii, femeile si strainii nu erau considerati, în polisurile grecesti, cetateni si nu participau la viata politica, nu puteau vota. Nu li se recunostea calitatea de subiecte de drept constitutional).

Fiecare stat suveran detine prerogative de a stabili conditiile necesare recunoasterii calitatii de subiect de drept. Atribuirea calitatii de subiect de drept presupune recunoasterea de catre stat a capacitatii juridice, adica posibilitatea de a fi titular de drepturi si obligatii si de a le exercita nemijlocit. Poate avea un caracter general (posibilitatea legala de a avea drepturi si obligatii) sau special (posibilitatea legala de a avea si a exercita anumite drepturi si obligatii care formeaza statutul persoanei fizice si juridice).

Subiectele de drept sunt oameni luati individual sau în considerarea functiei lor în cadrul unei ierarhii sociale, politice, profesionale precum si persoanele juridice. Sunt participanti la anumite raporturi juridice si dispun de capacitate juridica, adica sunt titulari de drepturi si obligatii specifice acestora.

IZVOARELE DREPTULUI

Izvoarele dreptului, în sens material (izvoare reale), – conditiile materiale de existenta a unei colectivitati care se cer a fi ordonate, reglementate, aparate prin intermediul dreptului.

Izvoarele dreptului, în sens formal – forma pe care o îmbraca o prescriptie juridica: regulament, lege, decret, decret-lege, ordonanta.

DISTINCTIA ÎNTRE DREPTUL PUBLIC SI DREPTUL PRIVAT

Caracteristicile raporturilor juridice de drept public:

- unul dintre subiectele raportului juridic este statul

- statul îsi subordoneaza celalalt subiect

- prin acest raport se urmareste realizarea unui interes public general

- statul poate oricând sa puna capat raportului juridic sau sa-i modifice continutul.

Caracteristicile raporturilor juridice de drept privat:

- fiecare parte din raport urmareste un interes personal

- partile se afla pe pozitii de egalitate

- oricând oricare dintre parti poate sa puna capat raportului în conditiile prevazute prin conventie pe care au încheiat-o împreuna.

DREPTUL CONSTITUTIONAL - RAMURA A DREPTULUI PUBLIC

Un triplu obiectiv al dreptului constitutional:

- reglementarea institutiilor politice si a celor administrative, jurisdictionale (dreptul constitutional institutional)

- reglementarea „sistemului surselor dreptului sau sistemului normativ” (dreptul constitutional normativ)

- reglementarea drepturilor si libertatilor cetatenesti (dreptul constitutional substantial sau relational)

Obiectul dreptului constitutional:

- reglementeaza organizarea si functiile statului si al organelor sale: parlament, guvern, tribunal si a raporturile dintre acestea, a raportului dintre stat si cetatean, si a drepturilor si îndatoririlor acestuia.

Izvoarele dreptului constitutional:

- constitutia, legi constitutionale, anumite legi organice, decrete-legi

Subiectele dreptului constitutional:

- populatia, statul si anumite organe ale sale, partidele si formatiunile politice legal constituite; candidatii propusi de partidele si formatiunile politice legal constituite; candidatii independenti la functia de presedinte al României, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Generala a Institutiilor Politice.doc