Trafic de Persoane

Imagine preview
(7/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Trafic de Persoane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor: anghel pampu , loboda adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

CONTINUT :

I. Consideratii generale.

II. Factorii care avantajeaza situatiile actuale ale crimei organizate.

OBIECTIVE :

Studiind aceasta lectie, elevii vor fi în masura :

- sa retina conceptul de crima organizata;

- sa identifice factorii care avantajeaza situatiile actuale ale crimei organizate.

BIBLIOGRAFIE :

- O.U.G. nr. 105/2001 privind frontiera de stat, modificata si aprobata prin Legea nr. 243/2002, Legea nr.39/2003 si O.U.G.nr.108/2006;

- Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, modificata si completata de O.U.G. 143/2002, Legea nr. 39/2003, O.U.G. NR. 79/2005, Legea nr. 287/2005;

- Constitutia Organizatiei Internationale pentru Migrari - adoptata în 1953 la Bruxelles si reactualizata în 1987;

- Conventia Internationala asupra drepturilor tuturor muncitorilor migrantii – adoptata în 1990 în cadrul Adunarii generale O.N.U.;

- Protocolul Natiunilor Unite – Conventia de la Palermo 2000 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane.

I.CONSIDERATII GENERALE

Inventarierea actelor criminale comise în lume, frecventa acestora, efectele lor dramatice în planul victimelor umane si al distrugerilor materiale, diversificarea metodelor folosite, întinderea ariei geografice în care se produc dau imaginea reala a amplorii si complexitatii fenomenului.

De aceea, cunoasterea si combaterea eficienta a fenomenului criminalitatii, obliga comunitatea internationala la concentrarea eforturilor si o abordare globala a problemei, dupa o strategie bine elaborata si într-un cadru international organizat, institutionalizat.

În doctrina Dreptului International au existat multiple încercari de definire a infractiunii internationale, încercari ce au dorit sa contureze cât mai precis elementele constitutive ale acesteia, tocmai pentru a o delimita de infractiunea cu caracter strict intern.

DEFINITII ALE INFRACTIUNII INTERNATIONALE

Una din aceste definitii îi apartine juristului român Vespasian Pella care considera infractiunea intentionala ca: „o actiune sau inactiune sanctionata de o pedeapsa pronuntata si executata în numele comunitatii internationale”.

O alta încercare de a defini infractiunea internationala este cea întâlnita în doctrina Interpolului si anume:”o infractiune este socotita ca fiind internationala daca sunt implicate cel putin doua state în ceea ce priveste locul comiterii ei, autorului (autorilor), locul depozitarii sau a traficarii obiectelor corp delict, etc”.

O definitie mai completa, deoarece contine întreaga gama de fapte care intra în sfera de preocupare a dreptului international, este cea a reputatului specialist în Drept International Public – Grigore Geamanul – care defineste infractiunea internationala ca:”un act constând dintr-o actiune sau omisiune contrara dreptului international, iar elementul esential al acesteia este periculozitatea manifestata pentru pacea si securitatea internationala, ceea ce atrage în mod obligatoriu sanctiunea penala”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Trafic de Persoane.doc

Alte informatii

Se descrie infractiunea de trafic de persoane peste frontierele de stat si cum se ajunge la aceasta