Tutela si Curatela

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Tutela si Curatela.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Capitolul I DEFINIREA, STATUTUL SI OBIECTIVELE CONTABILITATII

1.1. Definirea contabilitatii

Contabilitatea a aparut cu multe secole în urma, înca din perioada Evului Mediu, odata cu dezvoltarea economiei monetare si aparitia germenilor capitalismului.

Dezvoltarea afacerilor din marile orase ale Italiei de Nord, ca si spiritul renascentist au facut posibila dezvoltarea practicilor contabile, astfel încât, înca din secolul al XV-lea, în aceasta parte a lumii se utilizeaza contabilitatea dupa metoda venetiana.

Capitolul I DEFINIREA, STATUTUL SI OBIECTIVELE CONTABILITATII

Prima lucrare din literatura contabila, care prezinta pentru întâia oara descrierea partidei duble în contabilitate, a aparut la Venetia, în anul 1494, intitulata Tractatus de Computis et Scripturis, adica Tratat de Contabilitate în Partida Dubla, si apartine italianului Luca Pacilo.

În aceasta lucrare, Luca Paciolo analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind înregistrarea în partida dubla a averii ce apartine unui negustor, precum si toate afacerile acestuia, în ordinea în care au avut loc.

Capitolul I DEFINIREA, STATUTUL SI OBIECTIVELE CONTABILITATII

În conceptia sa, partida dubla este definita prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital (Avere = Capital). Fiecare tranzactie intervenita în masa averii, implicit a capitalului, este reprezentata ca un raport între „primire” si „dare”, respectiv între debitor, cel care primeste valoarea, si creditor, cel care o avanseaza. În acest fel, Luca Paciolo a formulat o judecata considerata ca fiind principiul fundamental al contabilitatii.

Capitolul I DEFINIREA, STATUTUL SI OBIECTIVELE CONTABILITATII

Tehnica partidei duble se raspândeste apoi în secolele XVI-XVIII, îndeosebi în Europa Occidentala, unde se si contureaza o literatura contabila.

Începând cu primele doua decenii ale secolului XX, contabilitatea de întreprindere devine o practica sociala normalizata, adica are la baza principii si norme dupa care îsi desfasoara activitatea.

1.2. Statutul contabilitatii

Privita la scara timpului, contabilitatea, la început bazata pe empirism si cunoscuta sub denumirea de contabilitate rudimentara, a realizat un salt deosebit în domeniul modelarii vietii economice, salt impus de însasi evolutia societatii umane, de progresul realizat în domeniul cunoasterii, în general.

În epoca contemporana, contabilitatea a acumulat un astfel de volum de cunostinte în materie, încât s-a ajuns la notiuni de maxima generalitate, la o adevarata teorie contabila.

1.2. Statutul contabilitatii

Întreprinderea ocupa o pozitie centrala în societatile contemporane. Ea este agentul care elaboreaza si distribuie produse materiale, efectueaza prestatii de servicii destinate sa satisfaca nevoile economice individuale sau colective. Rolul sau în viata economica si sociala face ca, oricare ar fi natura sistemului în care-si desfasoara activitatea, si cu atât mai mult în contextul unei economii de piata, ea trebuie sa dea socoteala despre sine diferitilor sai parteneri, utilizatori interni (managerii întreprinderii) sau externi (finantatorii, investitorii actuali sau potentiali, creditorii, furnizorii, salariatii si sindicatele, puterea publica etc) ai informatiei contabile.

1.2. Statutul contabilitatii

Instrumentul prin intermediul caruia întreprinderea da socoteala mediului sau despre ceea ce face, despre pozitia sa financiara, despre performantele sale, nu este altul decât contabilitatea financiara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tutela si Curatela.doc