Extras din document
Apariţia vieţii pe Pămînt. Biosfera.
Ciclurile de oxigen, carbon, azot, fosfor, sulf, de apă şi energie.
Ramură a geochimiei care studiază compoziţia chimică a biosferei
Studiaza procesele chimice, fizico-chimice si biochimice, care aduc la formarea compozitiei chimice a mediului ambiant adecvat valorii biologice de abitare
Geneza Universului
Astronomii cred ca totul (Universul) a aparut în urma cu 15 miliarde de ani cu formarea particulelor, care se agitau cu viteze apropiate luminii ,intr-o mare masa de materie concentrata intr-un spatiu relativ redus.In urma presiunii si temperaturii uriase a aparut fenomenul de fuziune nucleara. Particulele (protoni si neutroni) au fost „obligate” sa se uneasca , formand nuclee. Apoi s-au format atomii. Dupa sute de milioane de ani s-au format galaxiile.
Teoria Big Bang-ului a fost elaborata cu ajutorul analizei spectrale a luminii emisa de galaxii. Efectul spre rosu al galaxiilor care se departeaza de noi este numit efect Dopler Cristian (matematic austriac). Cu ajutorul acestuia putem afla distantele între acestea precum si daca se apropie sau se departeaza de noi.
Daca expansiunea va continua, Universul, va devenii din ce în ce mai gol, iar spatiul din ce în ce mai rece. Însa daca Universul va începe sa se contracte, galaxiile se vor apropia pâna când vor intra în coliziune si vor fuziona. Totul va fi distrus. Acesta va fi Big Crunch.
Sistemul Solar face parte din Galaxia numitã Calea Lactee, o galaxie în formã de spiralã cu un diametru de 100 000 ani luminã fatã de o grosime de 1000-2000 ani luminã.
Formarea sistemului solar a avut loc cu aproximativ 6 miliarde de ani în urmă unei explozii iniţiale, urmată de condensarea substanţei interstelare
În procesul comprimării gravitaţionale, substanţa stratificată pe orbite s-a concentrat determinând formarea planetelor la distanţe diferite de soare
În funcţie de distanţa de soare, compoziţia chimică a planetelor diferă
Apariţia vieţii pe Pămînt este strîns legată de evoluţia planetelor
Ilustratie in care se vede discul de gaz din care s-au format planetele (discul protoplanetar), Soarele si cîteva planete deja formate.
Conținut arhivă zip
- Cicluri Biogeochimice.ppt