Ecologia Populatiilor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Ecologia Populatiilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 10 fisiere doc de 26 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Curs 1

Caracteristicile sistemelor ecologice:

Ecologia se ocupa de studiul sistemelor supraindividuale.In ecologie se lucreaza cu date statistice.Orice sistem supraindividual are un caracter istoric.

Sistemele ecologice au o evolutie in timp intrucat mostenesc o serie de caractere de la sistemele precedente pentru intelegerea directiei spre care se indreapta un ecosistem este necesara studierea evolutiei sale in perioada precedenta.

Caracterul informational: fiecare sistem cuprinde o anumita cantitate de informatie reprezentata prin informatie mostenita de la sistemele din care descinde si informatia dobandita in cursul formarii lui prin relatiile cu mediul.

Integralitatea : sistemele ecologice sunt alcatuite din ansambluri diferentiate si dependente intre ele si fata de intreg.Integralitatea in lumea vie prezinta o evolutie la nivel ontogenetic si filogenetic.

Echilibrul dinamic: spre deosebire de sistemele deschise care sunt lipsite de viata si care pe masura schimbului permanent de substante si energie cu sistemul inconjurator ajung la dezorganizare.Sistemele ecologice evolueaza spre mentinerea unei stari stationare datorita tendintei materiei vii de a organiza structuri stabile si datorita caracterelor sistemelor ecologice de a se reinnoi si de a reactiona fata de factorii de influenta de o maniera care poate merge de la transformarea conditiei de mediu in propriile lor conditii.

Autoreglarea: sistemele ecologice se pot mentine in echilibru dinamic datorita capacitatii lor de autoreglare datorita proprietatii oricarui sistem ecologic de a-si controla si corecta propria activitate.

Heterogenitatea interna: sistemele ecologice evolueaza in sensul cresterii heterogenitatii lor insa niciodata nu se realizeaza heterogenitatea maxima posibila pentru ca elementele componente nu sunt independente intre ele.Depinzand unele de altele ceea ce le limiteaza gradul de libertate si in consecinta gradul de heterogenitate.

Nivelele de complexitate ale sistemelor ecologice:

a).nivelul individual

-individul poate fi mono/pluricelular = forma universala de organizare si existenta a materiei vii si care interactioneaza cu mediul lui strict formeaza un sistem.

b).nivelul populational

-reprezentat prin populatie care cuprinde totalitatea indivizilor care apartin unei specii si care la un moment dat se afla intr-un anumit loc numit biotop cu care contracteaza interrelatii alcatuieste un sistem.

-nivelul populational este asemanator celui individual in sensul ca prezinta o structura reprezentata prin diferite grupari morfologice,ecologice care sunt forme organizatorice intraspecifice.

-acestea sunt niveluri de integrare a caror existenta este asigurata numai de populatie ca sistem, ele alcatuind o unitate functionala si reproductiva.

c).nivelul biogenetic:

-intruneste populatii din specii diferite care in baza preferintelor comune fata de conditiile de mediu ocupa un biotop definit

-delimitarea biocenozelor intre ele,calitatea si cantitatea speciilor alaturate depind in principal de caracteristicile mediului fizic

-biocenoza si biotopul se interconditioneaza formand un sistem biologic in care mediul viu este integrat cu mediul neviu intr-o unitate functionala si capabila de autoreglare.

-in biocenoza exista o structura spatiala si una functionala exprimate prin faptul ca populatiile diferitelor specii asociate sunt legate prin legaturi spatiale si functionale in 3 etape ecologice : 1 producatorii (plantele si bacteriile kemosintetizante); 2.consumatori (animalele) ; 3.descompunatorii (ciuperci si bacterii).

Biosfera sau ecosfera cuprinde ansamblul de organizare al materiei vii , fiind invelisul viu al scoartei terestre inclusiv spatiile vitalizate.Nivelele de integrare in ecologie sunt urmatoarele:

Subcelula -> celula vie -> treptele supracelulare (organe si tesuturi) ->organismul -> populatia ->biocenoza (ansamblul populatiilor dintr-un ecosystem)->biosfera

Fisiere in arhiva (10):

 • Ecologia Populatiilor
  • curs 1.doc
  • curs 2.doc
  • curs 3.doc
  • curs 4.doc
  • curs 5.doc
  • curs 6.doc
  • curs8 continuare.doc
  • curs9.doc
  • Ecologia Populatiilor 7.doc
  • Ecologia Populatiilor 8.doc