Ecologie si Protectia Mediului

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9685
Mărime: 81.14KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Damian Mariana

Extras din document

Notiuni fundamentale de ecologie generala

Ecologia a luat nastere in a 2 jumatate a sec xlx –lea, ca urmare a unor necesitati economice ale societatii umane, in acea perioada agricultura si industria s-au dezvoltat vertiginos determinand aparitia unor probleme majore legate de mediu, astfel exploatarea neratioanala a resurselor naturale, defrisarea padurilor in avantajul cresterii suprafetelor agricole, cresterea demografica a populatiei umane si dezvoltarea intesndiva a industriei a dus la modificari substantiale ale climei si solului. In acest context a aparut necesara solutionarea problemelor legate de amelioararea solurilor degradate , s-a impus necesitatea studierii relatiilor dintre plante si sol, precum si a problemelor legate de protejarea mediului inconjurator in vederea asigurarii sanatatii omului si mentinerii vetii pe Pamant.

Termenul de “ecologie” a fost introdus de Ernst Haeckel in 1866, prin imbinarea cuvintelor din limba greaca “oikos=casa” si “logos=stiinta”.

Ecologia insemna deci studiul organismelor vii in mediul lor de viata. Numeroasa studii efectuate in acest domeniu de alti cercetatorii au pus in bazele ecologiei ca stiinta inderdisciplinara, astfel ecologia cunoaste o dezvoltare din ce in ce mai dinamica fiind rezultatul unor conexiuni venite din biologie, chimie, fizica, genetica, fiziologie.

Ecologia este o stiinta de sinteza cu un profund caracter interdisciplinar, care studiaza relatiile complexe ale omului si celorlalte vietuitoare cu mediul inconjurator planetar.

ECOLOGIA

MEDIUL DE VIATA ORGANISME VII

(factori abiotici, biotici, antropici) ↔ (plante, animale, oameni)

Pe masura patrunderii notiunilor din cibernetica in stiintele biologiei a avut loc o reconsiderare a tuturor datelor si notiunilor din acesta disciplina din perspectiva sistematica.

Sistemul este un ansamblu de elemente identice sau diferite, unite prin conexiuni intr-un intreg. Toata materia este alcatuita din sisteme, atomi, molecule, fiinte vii, planete, galaxii toate incluse unele in altele si fiecare constituind un subsistem al unui sistem superior din care face parte. Din aceasta perspectiva ecologia studiaza sistemele supraindividuale , populatie, biocenoza, biosfera, integrate in mediul lor de viata.

Directiile de studiu al ecologiei sunt:

*Relatiile dintre vietuitoare, plante, animale si mediul lor viata.

*Raporturile dintre organisme si mediul inconjurator.

*Relatiile dintre mediul inconjurator si treptele supraindividuale.

*Relatiile ce se stabilesc intre organisme si diverse comunitati.

*Fluxul de materie, energie si informatie care strabate un ecosistem delimitat.

In Romania ecologia a patruns inca de la aparitia ei ca stiinta in atentia cercetatorilor, astfel Grigore Antipa a fost unul dintre primii savanti care a aplicat principiile ecologiei din studiile sale hidrobiologice.

Alti savanti care au efectuat cercetari in domeniul ecologiei sunt: Nicolaie Botnariuc, Al. Borza, Emil Racovita, s.a.

Directiile de cercetare si ramurile ecologiei

Ramurile ecologiei:

Ecologia animala este o ramura a ecologiei generale care se ocupa cu studiul animalelor dintr-o biocenoza si cu studiul relatiilor intra si inter specifice.

Ecologia umana studiaza relatiile dintre oamneni ca indivizi dintre populatiile umane si mediul lor abiotic, biotic si social.

Ecologia plantelor(vegetala) relatiile dintre plante ca indivizi, dintre populatiile si speciile cu mediul lor de viata.

Ecologia terestra este un capitol special al ecologiei care studiaza grupurile de ecosisteme cu structura si functionalitate asemanatoare care ocupa un anumit areal.

Ecologia marina (ocenica) studiul ecosistemelor marine.

Ecologia industriala studiaza interactiunile dintre ecosistemele naturale si antropizate si diferite industrii, respectiv studiaza efectul diferitelor produse secundare rezultate din activitatea industriala asupra mediului inconjurator.

Ecopedologia este o disciplina de sinteza intre ecologie si pedologie si studiaza interactiunile dintre componentele abiotice (umiditate, textura, compozitie chimica, alcalinitate, aciditate) si biotice (microorganisme) din sol.

Preview document

Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 1
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 2
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 3
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 4
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 5
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 6
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 7
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 8
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 9
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 10
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 11
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 12
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 13
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 14
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 15
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 16
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 17
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 18
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 19
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 20
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 21
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 22
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 23
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 24
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 25
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 26
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 27
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 28
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 29
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 30
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 31
Ecologie si Protectia Mediului - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Ecologie si Protectia Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Efectul de Seră

I.Introducere Principala cauza a efectului de seră este poluarea. Poluarea este determinată de prezenţa unor substanţe solide, lichide, sub forma...

Deșeurile

Introducere Evoluţia generală a societăţii umane s-a realizat pe baza exploatării resurselor naturale, iar exploatarea acestor resurse s-a putut...

Degradarea Mediului Inconjurator

1. Ca urmare a acţiunilor omului, uneori necontrolate şi nechibzuite, alteori fireşti, impuse de necesitatea dezvoltării economice şi sociale,...

Protectia Mediului - Poluarea Atmosferei

Poluarea atmosferei Atmosfera terestra este definita ca fiind invelisul gazos, alcatuita din aer care inconjoara pamintul, fara o limita...

Procedee de Epurare a Apelor Reziduale

Cap.A Generalitati Epurarea apelor reziduale constitue ansamblul de masurisi procedee prin care impuritatile de natura minerala, organica, chimica...

Poluarea Atmosferică

Atmosfera in Pericol Poluarea atmosferică reprezintă una din problemele fundamentale ale umanităţii şi este consecinţa ruperii echilibrului...

Poluarea Atmosferica

Fabrica de ciment CarpatCement Group Fieni a fost fondată în anul 1914. Aceasta dispune de o capacitate de producţie de 1,2 milioane de tone de...

Poluarea

POLUAREA Poluarea este impurificarea atmosferei cu particule de gaze sau vapori produse artificial sau a apelor naturale de suprafata sau...

Ai nevoie de altceva?