Ecotehnologii

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Ecotehnologii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 10 fisiere doc de 43 de pagini (in total).

Profesor: Adina Cuculeanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Curs 1 – ecotehnologie

Introducere in ecotehnologie

Ecotehnologiile reprezinta totalitatea tehnologiilor din activitatea socio-economica, prin a caror utilizare se protejeaza mediul inconjurator. Conform legii mediului, protectia mediului inconjurator este ansamblul actiunilor de ocrotire si inbunatatire, de protejare si gospodarire a resurselor naturale, inclusiv aerul, apa,solul, fauna, flora si esantioanele representative de ecosystem natural. Ea este un concept intalnit in toate sectoarele de activitate: industrie, transporturi, agricultura, comert.

Protectia mediului nu trebuie confundata cu ecologia, care este o stiinta biologica de sinteza ce ** conexiunile care apar intre organismele vii si mediul lor de viata, alcatuit din factorii de mediu, precum si structura, functia si productivitatea sistemelor biologice si supraindividuale ( populatii, biocenoze ) si a ecosistemelor.

Factorii de mediu sunt : aerul, apa, solul, vegetatia, ale caror caracteristici fizice, chimice si biologice depind de altitudine, latitudine.

Ecosistemul este un fragment mai mare sau mai mic al biosferei, alcatuit dintr-o componenta vie reprezentata de plante si animale ( biocenoza ) si una nevie ( biotopul ), formand un ansamblu integrat, in permanenta interactiune. Totalitatea ecosistemelor formeaza biosfera, alcatuita din atmosfera, hidrosfera, si biosfera. Legaturile dintre ecosistem, ca unitate si biosfera, ca intreg, se realizeaza prin ciclurile biogeoghimice, ce reprezinta fluxul de materie si energie in natura. Acestea se bazeaza pe procese de sinteza, corespunzatoare plantelor, transformare- animalele si descompunere- microorganismele.

Plantele consuma CO2 si H2O si produc materie organica, prin procesul de fotosinteza, desfasurat in prezenta clorofilei si luminii. Procesul de fotosinteza asigura viata si se desfasoara 41% in ocean si 59% peu scat. Degradarea mediului inconjurator provoaca dezechilibre ale acestui proces. Speciile fitofage ( erbivore ) si cele zoofage ( carnivore ) consuma materie organica sintetizata de plante si o transforma intr-un alt tip de materie organica.

Microorganismele sacrofage consuma materia organica moarta, o descompun si o transforma in materie anorganica rezultand un circuit continuu al materiei in natura. Modalitatile prin care organismele vii isi procura hrana se numesc lanturi trofice. Toti indivizii unei specii formeaza o populatie, iar biotopurile in care acestea pot trai, habitatul lor. Mai multe populatii formeaza o comunitate ecologica , a carei existenta este determinata de conditiile de mediu. Raportul stabil creat intr-o comunitate ecologica si conditiile de mediu in care traieste se numeste echilibru biologic.

Deteriorarea echilibrului ecologic datorita modificarii conditiilor de mediu sub influenta directa a factorilor naturali sau a activitatii umane se numeste dezechilibru ecologic. Uneori, modificarile produse nu mai pot fi completate de factorii naturali determinand dezechilibre ecologice ireversibile, care au ca efect disparitia a cel putin unei specii. Aceasta disparitie creaza o nisa ecologica, ce va fi ocupata de specii care se pot adapta la noile conditii de mediu.

Modificarile conditiilor de mediu reprezinta o perturbatie. Variatia in timp a numarului de indivizi ai unei specii datorita unei perturbatii este :

Capacitatea unor ecosisteme de a suporta perturbarile se numeste rezistenta a factorilor de mediu. Se calculeaza dupa relatia : rezistenta= P x Np / No ;

Organismele inferioare sunt mai rezistente decat cele superioare, iar plantele mai rezistente decat animalele. Capacitatea unui ecosistem de a regenera si reveni la starea inititala se numeste rezilienta. = P / ( tr – tp ) ;

La o perturbatie, un ecosistem poate avea :

1) reactie negativa, cand o anihileaza si revine la starea inititala ;

2) reactie pozitiva, cand o absoarbe si apar schimbari in ecosistem, ce evolueaza imprevizibil, stabilindu-se intr-o alta forma.

Impactul omului asupra mediului

Intre om si mediu exista o unitate de neseparat, complexa si dinamica.

Nerespectarea ei duce la aparitia dezechilibrelor, cu consecinte neprevazatoare. Omul actioneaza prin : cresterea demografica, dezvoltarea industriei, dezvoltarea transportului ;

Cresterea demografica determina :

a) sporirea cererii de resurse pentru procurarea hranei, energiilor, etc ;

b) dezvoltarea agriculturii, deoarece necesita productii agricole mari. Aceasta se realizeaza prin obtinerea de suprafete arabile mari, defrisari, utilizarea irigatiilor, pesticidelor, insecticidelor, care reprezinta poluatia ;

Dezvoltarea industriei conduce la :

a) exploatarea intensiva a resurselor naturale care se gasesc intr-o cantitate liniara ;

b) aparitia de materiale noi, artificiale ( mase plastice, pesticide, insecticide ) ;

Dezvoltarea transporturilor determina :

a) cresterea numarului de mijloace de transport si a cererii de combustibil, ca urmare a cresterii cantitatii de substante poluante eliminate in mediu ;

b) cresterea suprafetei ocupate de caile de transport rutiersi feroviar, in detrimentul suprafetelor agricole si silvice ;

Imbinarea si corelarea aspectelor economice si de protectie a mediului cu cele sociale, culturale, traditionale si conservare a patrimoniului istoric, combinate cu dezvoltarea unor mecanisme de productie similare celor ce domina ciclurile naurale, urmate de resursele regenerabile conduc la un model de dezvoltare durabila.

Dezvoltarea durabila este dezvoltarea ce corespunde necesitatilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a le satisface pe ale lor. Conceptul de dezvoltare durabila este legat de utilizarea durabila a resurselor naturale regenerabile.

Fisiere in arhiva (10):

  • curs 1.doc
  • Curs 10.doc
  • curs 2.doc
  • curs 3.doc
  • curs 4.doc
  • curs 5.doc
  • Curs 6.doc
  • curs 7.doc
  • curs 8.doc
  • curs 9.doc

Alte informatii

MANAGEMENT