Geopolitica

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 7833
Mărime: 40.33KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Friedrich Ratzel(1844-1904) intemeietorul Geopoliticii, e unul dintre cei mai mari geografi ai lumii, fondator de scoala geografica si inspirator al geopoliticii. Vizita sa in SUA din 1873 ii trezeste interesul pentru geopolitica statelor continent. Fiind un admirator al colonialismului in 1890 sustine crearea unui imperiu colonial german. Este considerat precursorul Geopoliticii, gratie in principal lucrarii sale “Geografie Politica”, publicata in 1897, care pune practic bazele Geopoliticii, unde vorbeste desopre spatiul vital, stat ca organism biologic si despre hotarele naturale ale statului, elaborand o adevarata teorie a statului pe care-l defineste drept un organism care reuneste o fractiune a umanitatii intr-o ractiune a teritoriului. planetei. In 1901 publica cartea “Cu privire la legile expansiunii spatiale ale Statelor” in care enunta 7 legi universale:- cresterea spatiala a statelor merge in tandem cu dezvoltarea culturii acestora;- extinderea statelor se desfasoara in paralel cu intarirea puterii economice si comerciale sau idiologia;- statele se extind de obicei incorporand sau asimiland entitati statale de mai mica importanta;- frontiera este un organ viu; -in intregul proces de expansiune spatiala prevaleaza o logica geografica;- orice stat are tendinta naturala de a se extinde daca la periferia sa se afla o civilizatie inferioara celei proprii; -tendinta generala de asimilare sau de absorbtie a natiunilor mai slabe provoaca amplificarea acapararii de noi teritorii.

Rudolf Kjellen(1864-1922): Geopolitica este stiinta care studiaza statul ca organism geografic,asa cum acesta se manifesta in spatiu.

Karl Ernst Haushofer(1869-1946): Geopolitica este stiinta despre formele de viata politice in spatiile de viata naturale,ce se straduieste sa inteleaga dependenta lor geografica si conditionarea lor de-a lungul miscarii istorice.

Denis Tourete (specialist francez in drept international): Geopolitica este stiinta umana, realista, care are ca obiectiv sa determine, dincolo de aparente, care sunt caracteristicile obiective ale geografiei fizice si umane care conditioneaza deciziile stratetige ale actorilor internationali din viata ideologica, politica si economica mondiala.

Ive Lacoste: Geopolitica are ca obiect descrierea si explicarea rivalitatilor de putere privind teritoriile, rivalitatile nationale.

Ladis Kristov: Geopolitica are in centrul atentiei fenomenele politice si incearca sa le dea o interpretare geografica si totodata studiaza aspectele geografice ale acestor fenomene.

P.O. Sullivan: Geopolitica este o disciplina universitara care studiaza geografia relatiilor dintre detinatorii puterii fie ca sunt sefi de state fie ca sunt organizatii transnationale.

Ion Conea: Geopolitica adica viata politica planetara conditionata si explicata prin geografie.

Sergiu Tamas: Analiza geopolitica ofera temeiuri pentru o interpretare ce poate fundamenta strategii adecvate in raport cu oportunitatile sau amenintarile ce privesc un stat.

Putere: fenomen social fundamental care consista in capacitatea de a lua decizii si a asigura indeplinirea lor prin utilizarea diferitelor mijloace de persuasiunesi constrangere; puterea se exprima intr-o relatie asimetrica (conducere-supunere si/sau dominare-subordonare) intre 2 factori la nivelul carora ea se manifesta.

Putere politica: (forma a puterii sociale) include puterea suverana a statului;se manifesta prin utilizarea celorlalte “puteri”(economica, militara) drept baza si instrumente ale sale, in conformitate cu telurile catre care tinde.

Mare putere: statele cele mai influente.

Superputere: putere foarte mare. Stat a carui importanta politica, militara, economica este preponderenta; poate schimba ordinea internationala.

Sfera de influenta: o zona geografica in care o putere din zona sau din afara zonei,de regula o mare putere,bazandu-se,in primul rand pe superioritatea fortelor sale armate si pe amenintarea de a le utiliza,si-a impus dreptul de a interveni in politica interna si externa a statelor din zona.

Ideologia reprezinta un sistem de idei, opinii sau dogme pe care un individ, un grup social, un regim politic sau un partid le foloseste pentru justificarea actiunilor destinate sa satisfaca aspiratii si interese practice, politice sau culturale, dar fara o preocupare deosebita privind rationalitatea si obiectivitatea lor.

Conflict semnifica evident o neintelegere, o ciocnire de interese. Atunci cand conflictul este armat, deschis intre 2 sau mai multe state sau grupari de state, se numeste razboi; daca acesta se declanseaza si se poarta intre grupari sociale ale aceluiasi stat, se numeste razboi civil.

Hegemon: existenta unui singur centru de putere.

Geopolitica: in sens restrans, geopolitica este stiinta politica ce studiaza impactul factorilor spatiali (geografia, economica, militara, politica, lingvistica, confesionala etc.) asupra politicii interne si externe a statelor si a politicii internationale, in general. In sens larg, geopolitica reprezinta orice actiune de politica interna, externa sau internationala in caz ca implica problema teritoriala.

Punct geostrategic-zona geostrategica: Desi sunt folosite frecvent in mass-media, cele 2 concepte nu se gasesc in nici o lucrare de referinta fiind in fapt subintelese. Cel mai adesea au fost sau sunt in cauza stramtori, canale, pasuri, pasaje, anumite zacaminte (petrol), unele teritorii. Atunci cand se concentreaza intr-un anumit areal mai multe puncte geostrategice sau teritoriul de interes este de dimensiuni apreciabile, avem de-a face cu o zona geostrategica.

Panismele sau panideile sunt niste proiecte geopolitice care invoca fie motivul comunitatii da sange (inrudirii popoarelor), cum este cazul pangermanismului, panslavismului sau paniranismului, fie unul de unitate civilizational-geografica, asa cum e cazul paneuropeismului, panafricanismului sau panamericanismului, fie unul de natura confesionala, cum e cazul panislamismului. In marea majoritate a cazurilor o panidee are un stat promotor, perceput ca viitor lider in cadrul acestui proiect. O buna parte a proiectelor paniste pot fi apreciate drept utopii geopolitice, desi au influentat gandirea si chiar actiunea politica din diverse tari.

Preview document

Geopolitica - Pagina 1
Geopolitica - Pagina 2
Geopolitica - Pagina 3
Geopolitica - Pagina 4
Geopolitica - Pagina 5
Geopolitica - Pagina 6
Geopolitica - Pagina 7
Geopolitica - Pagina 8
Geopolitica - Pagina 9
Geopolitica - Pagina 10
Geopolitica - Pagina 11
Geopolitica - Pagina 12
Geopolitica - Pagina 13
Geopolitica - Pagina 14
Geopolitica - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Geopolitica.doc

Alții au mai descărcat și

Conservarea Diversității Biologice

Introducere Mediul ne priveşte pe toţi, deoarece se leagă de fiecare aspect al lumii pe care o împărţim şi de care depindem pentru supravieţuire....

Populații Umane

1. Natalitatea populaţiilor - Factorii care influenteaza decisiv natalitatea unei populatii sunt: - potentialul biotic (ereditar) al speciei de a...

Managementul Siturilor Contaminate

Istoric An, oras/tara Eveniment 1854, Londra epidemiede holera 1872, Elvetia epidemiede febratifoida 1974, USA, Michigan...

SSM Sanatatea si Secritatea in Munca

Introducere Securitatea şi sănătatea în muncă (S.S.M.) reprezintă un ansamblu de activităţi de ordin social-economic, organizatoric, tehnic,...

Ecoturism

ECOTURISMUL – PRINCIPALA FORMĂ A TURISMULUI DURABIL Dezvoltarea durabilă nu este doar o modă, ci o necesitate impusă, pe de o parte, de nivelul...

Clasa Dicotiledonatae

CLASA DICOTILEDONATAE SUBCLASA POLYCARPICAE ORDINUL MAGNOLIALES Cuprinde plante lemnoase sub formă de arbori sau arbuşti răspândite în zonele...

Agricultura ecologică

INTRODUCERE Agricutura ecologică promovează sisteme de producție durabile, diversificate și echilibrate, în vederea prevenirii poluării recoltei...

Ecologie Generală

Realitatea ultimelor decenii a adus în atenţia publicului larg, dar şi a factorilor de decizie nenumărate dovezi ale unui raport de forţe...

Ai nevoie de altceva?