Legislatia Mediului

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6675
Mărime: 44.93KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oana David
Ingineria sistemelor Biotehnice

Extras din document

Curs 1

Mediul, notiuni generale

Mediul reprezinta ansamblul factorilor ecologici in cadrul carora omul a facut modificari.

Din punct de vedere geographic mediul reprezinta totalitatea elementelor geografice: fauna , flora.

Din punct de vedere juridic se foloseste notiunea de mediu ambient, mediu biologic sau mediu uman reflectand legaturile dintre statutul social al omului si contextual ecologic.

Definitie: Prima lege a mediului inconjurator: ’’Mediul inconjrator reprezinta totalitatea factorilor nat. si ai celor create prin activitati umane care in stransa legatura influenteaza echillibrul ecologic determinand conditiile de viata pentru om si pentru dezvoltarea sociala.’’

Legislatia mediului inconjurator sau ecologica vizeaza problemele protectiei mediului care implica mentinerea, ameliorarea, dezvoltarea si utilizarea rationala a factorilor de mediu.

Factorii care actioneaza asupra mediului si necesita masuri legislative sunt: explozia demografica ; supaindustrializarea; megaurbanizarea; criza resurselor energetic; criza resurselor alimentare.

Impactul cel mai important asupra omului il are poluarea care reprezinta acel fenomen creat de activitatea umana ce conduce la degradarea mediului sau a factorilor de mediu.

Articolul 2 din legea mediului defineste poluantul ca fiind orice substanta solida , lichida, gazoasa sau sub forma de energie, care introdusa in mediu modifica echilibrul constituentilor si organismelor vii din mediu si aduc daune bunurilor material.

Poluarea transfrontiera este un proces de poluare in lant care afecteaza mai multe state.

Combaterea poluarii revine nu numai unor norme tehnice incluse ca anexe in acte normative capatand valoare juridical si devenind norme ale dreptului mediului.

Poluarea este o violare a normelor sociale , o nerespectare a obligatiilor de prevenire.

Ocrotirea naturii este o problema international si presupune adoptarea legislatiei la problemele mediului inconjrator.

Organismele in domeniul protectiei mediului:

FAO- Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

PNUE- Programul Natiunilor Unite pentru Mediu

UICN- Comitetul International pentru Ocrotirea Padurilor

Comitetul European pentru salvarea materiilor si resurselor natural

Rezervatia Delta Dunarii sub egida UNESCO

Agentia Europeana pentru mediul inconjurator

CURS 2

DREPTUL MEDIULUI

1. OBIECTUL DREPTULUI MEDIULUI

Obiectul dreptului mediului reuneste raporturile legate de 2 activitati fundamentale si anume: protectia mediului inconjurator si crearea mediului inconjurator.

Protectia mediului se refera la aplicarea conceptiilor si masurilor cu privire la mediul inconjurator susceptibile sa impiedice factorii negativi ce actioneaza in mediul natural si antropic.

Crearea mediului presupune efortul de dezvoltare a factorilor ce conditioneaza refacerea si reproducerea elementelor cadrului natural si antropic.

Dreptul mediului e o ramura de sine statatoare cu caracter interdisciplinar. Recunoasterea acestei ramuri are ca rezultat instituirea de proceduri ce garanteaza gestiunea patrimoniului mediului care include: patrimoniul natural, cultural, biolgic, architectural,urban si rural.

Obiectul dreptului mediului il reprezinta reglementarea relatiilor sociale specifice referitoare la dezvoltarea si conservarea resurselor naturale si a celorlalte component ale mediului.

Raporturile juridice intre indivizi sau organizatii vizeaza reglementari prin norme juridice specifice a caror realizare se poate face prin forte de constrangere a statului.

Obiectul raportului juridic este reprezentat de actiunile sau de inactiunile intreprinse de individ sau organizatie.

Subiectul raportului juridic este o persoana fizica sau institutie, romana sau straina, si poate fi si statul.

Continutul raportului juridic este dat de drepturile si obligatiilor corelative ce apartin subiectului de drept.

In Constitutia Romaniei sunt prevazute urmatoarele drepturi:

-dreptul la viata, la integritate fizica si psihica,

-dreptul la ocrotirea societatii,

-dreptul la propietate,

-dreptul la acces la informatie

Locul dreptului este dat de:

-importanta relatiilor sociale reglementate,

-valoarea si puterea izvoarelor sale adica valoarea formelor juridice prin care vointa de a apara relatiile sociale devine drept,

-mediul inconjurator are caracter planetar la fel ca si dreptul ceea ce implica cooperarea internationala uzand de normele juridice adevcate.

2.IZVOARELE FORMALE ALE DREPTULUI MEDIULUI

Izvorul de drept al mediului este o forma specifica de exprimare a normelor de drept care privesc comportamentul subiectilor de drept in legatura cu dezvoltarea conservarii si protectia componentelor materiale si antropice a mediului.

Relatiile sociale care se nasc cu privire la gestionarea factorilor de mediu au avut in vedere raporturile juridice privind regimul de propietate, circuitul civil al mediului,etc.

Normele de protective a mediului sunt necesare pentru inlaturarea efectelor negative produse pentru refacerea echilibrului om-natura, pentru lichidarea agresivitatii factorului antropic, precum si pentru compensarea efectelor negative ale poluarii.

Izvoarele interne de drept al mediului:

-Constitutia Romaniei;

-Legi organice(legea protectiei mediului);

-legi sectoriale(legea apelor,padurilor, ariilor protejate);

-decrete cu putere de lege care reglementeaza relatii cu privire la protectia mediului;

-ordonante, hotarari ale Guvernului;

-tratate si conventii international care trebuie sa aiba aplicabilitate directa si nemijlocita, sa fie licite(legale) si ratificate de Parlamentul Romaniei.

Izvoarele internationale la care Romania este parte sunt conventii la care Romania este parte.

3.SURSE ALE DREPTULUI INTERNATIONAL AL MEDIULUI

Izvoarele de drept internationale sunt explicite in statutul Curtii Internationale de Justitie. Conform acestui statut sunt izvoarele de drept international:

-conventii internationale generale si speciale;

-cutuma (obiceiuri) internationala care prevede o practica generala acceptata ca princiupiu de drept ;

-principii generale de drept recunoscute de state ale lumii;

-declaratii de principiu;

-decizii juridice internationale.

In mod frecvent sunt considerate ca izvoare traditionale de drept reguli si norme juridice desprinse din documentele oficiale elaborate de conferinte internationale.

Trasatura actuala privind izvorul de drept o constituie izvoarele sectoriale privind componentele sectoriale ale mediului care implica aparitia unei jurisdictii regionale.

Una dintre caracteristicile dreptului intern si international este adaptabilitatea sa la modificarile privind conditiile de mediu.

Regulile cutumiale sunt unanim acceptate si se refera la reguli acceptate prin conventii internationale, la obligatii ale statului.

Deciziile judiciare rezulta din practica judiciara desfasurata de Curtea Internationala de Justitie constituind mijloace auxiliare de determinare a normelor de drept. Doctrina juridica este consacrata ca izvor prin contributia unor lucrari de specialitate.

Preview document

Legislatia Mediului - Pagina 1
Legislatia Mediului - Pagina 2
Legislatia Mediului - Pagina 3
Legislatia Mediului - Pagina 4
Legislatia Mediului - Pagina 5
Legislatia Mediului - Pagina 6
Legislatia Mediului - Pagina 7
Legislatia Mediului - Pagina 8
Legislatia Mediului - Pagina 9
Legislatia Mediului - Pagina 10
Legislatia Mediului - Pagina 11
Legislatia Mediului - Pagina 12
Legislatia Mediului - Pagina 13
Legislatia Mediului - Pagina 14
Legislatia Mediului - Pagina 15
Legislatia Mediului - Pagina 16
Legislatia Mediului - Pagina 17
Legislatia Mediului - Pagina 18
Legislatia Mediului - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • curs 3.doc
  • Curs_27_10.doc
  • LM - Curs 2.doc
  • LM - Curs 5.doc
  • LM curs 1.doc
  • LM seminarii 1,2.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologii de Tratare și Valorificare a Deșeurilor

Tema de proiectare Să se proiecteze o linie de colectare şi de compostare a 100 t/zi deşeuri menajere. Memoriu tehnic Proiectul de tehnologii de...

Sănătatea și Securitatea Muncii

Capitolul 1. Măsuri de eliminare a riscurilor la locul de muncă Statistica accidentelor de muncă arată că, într-un număr covârşitor de mare de...

Reglementari Privind Calitatea Aerului

Aerul este factorul de mediu care constituie cel mai rapid suport ce favorizeaza transportul poluantilor in mediu. Poluarea aerului are multe si...

Efectele Poluarii Sonore asupra Organismului Uman

CAPITOLUL 1 GENERALITATI 1.1 Introducere Îmbunătăţirea standardelor de viaţă reprezintă o prioritate a societăţii moderne, mediul înconjurător...

Protectia Mediului - Poluarea Atmosferei

Poluarea atmosferei Atmosfera terestra este definita ca fiind invelisul gazos, alcatuita din aer care inconjoara pamintul, fara o limita...

Poluarea Atmosferică

Atmosfera in Pericol Poluarea atmosferică reprezintă una din problemele fundamentale ale umanităţii şi este consecinţa ruperii echilibrului...

Deteriorarea și Protecția Mediului

Protecţia mediului trebuie abordată în strânsă legătură cu ecologia, care are ca obiect de studiu relaţiile de interacţiune dintre materia vie şi...

Ecologie

Legi şi principii ecologice Ecologia este o ştiinţă care studiază interrelaţiile dintre organismele vii şi mediul lor de viaţă. Ecologul american...

Ai nevoie de altceva?