Microbiologie

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 92 în total
Mărime: 3.29MB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

OBIECTIVUL CURSULUI

 Evidentierea specificului si caracterului interdisciplinar al Ecocomicrobiologiei in contextul stiintelor biologice prin prezentarea conceptelor fundamentale ale disciplinei. Microorganismele ca model pentrul studiul proprietatilor universale ale celulelor.

Prezentarea cunostintelor actuale privind studiul proprietatilor diferitelor categorii de microorganisme (bacterii, levuri, fungi), interrelatiile dintre ele si tendintele actuale de abordare a ecologiei microorganismelor.

Prezentarea comunitatilor de microorganisme din ape (subterane, curgatoare, mari),sedimente, sol, aer. Rolul microorganismelor in diferite tipuri de economie..

Plan tematic

1. Microbiologia ca stiinta. Pozitia microorganismelor in lumea vie. Microorganismele – aliati si inamici ai omului. Tehnici moleculare moderne folosite in ecologia microorganismelor.

2. Virusurile. Tipologia virusurilor si structura. Relatii cu organismele.

3. Conceptul de bacterie. Nutritia in mediile naturale. Rolul bacterilorin functionare ecosistemelor. Diversitatea comunitatilor bacteriene in medii naturale.

4. Fiziologia microorganismelor eucariote.Nutritia in mediile naturale. Rolul microorganismelor eucariote in functionarea ecosistemelor. Diversitatea comunitatilor fungice in mediile naturale.

5. Colonizarea diferitelor substrate de catre microorganisme. Succesiunea microorganismelor – efecte benefice si negative.

6. Relatii trofice intre microorganisme. Lanturile trofice.

7. Microbionta din sol: populatii de microorganisme implicate in descompunerea materiei organice din dune de nisip, solurile mlastinoase, de padure si agricole. Efectul ploilor acide si pesticidelor. Inhibitori si stimulatori ai microorganismelor din sol. Interrelatii dintre microorganisme si organismele din sol.

8. Microbionta din apa: populatia de microorganisme din ape subterane, lacuri, mari, ape curgatoare, din ape nepoluate si poluate. Distributia si rolul microorganismelor in coloana de apa si sedimente. Efectul modificarii pH- ului.

9. Microbionta din aer.

10. Habitate specifice ale microorganismelor extremofile.

1. ECOMICROBIOLOGIA CA STIINTA. POZITIA MICROORGANISMELOR IN LUMEA VIE. MICROORGANISMELE – ALIATI SI INAMICI AI OMULUI. TEHNICI MODERNE FOLOSITE IN ECOLOGIA MICROORGANISMELOR

1.1 ECOMICROBIOLOGIA CA STIINTA

Ecomicrobiologia este o stiinta de stiinta de sinteza care aplica microbiologiei generale dimensiunea interrelationala a ecologiei.

Microbiologia este stiinta care se ocupa cu studiul microorganismelor. Inceputul studierii acestora sunt legate de aparitia microscopului in 1665, datorta savantului Roobert Hooke, care a ponit de la principiul telescopului. El introduce si termenul de celula, numind cella, camarutele observate in structura arborelui de pluta. In 1675 Antonie van Leeuvenhoek, folosind un microscop cu puterea de 40x, descopera primele microorganisme: levuri, bacterii, alge, pe care le numeste animalicule, adica animale mici.

 Louis Pasteur defineste microbiologia ca stiinta prin lucrarile sale care stabilesc principiile de baza ale acesteia si face descoperiri fundamentale teoretice si practice. Foloseste prima oara termenul de microb = ,,cu viata scurta’’.

Robert Koch introduce conceptul de cultura pura si stabileste conditiile in care un microorganism devine agentul unei boli. Descopera bacilul tuberculozei care ii poarta numele.

Alexander Fleming descopera efectul penicilinei in inhibarea dezvoltarii altor microorganisme.

Ioan Cantacuzino studiaza indeosebi vibrionul holeric si vaccinarea antiholerica.

 Victor Babes s-a preocupat mai ales de bacilul tuberculozei si vaccinurile antirabic si antidifteric.

1.2. POZITIA MICROORGANISMELOR IN LUMEA VIE

Microorganismele sunt organisme majoritar microscopice, alcatuind un grup vast si heterogen ca activitate biologica, morfologie si pozitie sistematica. Sistematica lor este inca subiect controversat, dar in mare se clasifica in:

Virusuri

organisme situate la granita dintre organic si anorganic.

Bacterii

organisme procariote unicelulare.

Fungi

organisme eucariote, unicelulare sau pluricelulare.

Microorganismele actioneaza int-unul sau mai multe medii naturale variate: apa de mare sau dulce, sol, materie organica in descompunere sau vie, corpul plantelor, animalelor sau al omului, precum si in fluidele acestora. Sunt prezente de asemeni pe si in majoritaea produselor create de om.

Mediul actioneaza si el asupra microorganismelor, selectand doar pe unele, prin intermediul unor factori fizico-chimici si biologici: temperatura, pH, presiune,salinitate,substante toxice.

La randul lor microorganismele pot reactiona dezvoltand ecotipuri ale aceleaiasi specii, adaptate la conditiile particulare ale ecosistemelor reglate de factorii de mai sus.

Microorganismele isi influenteaza si ele mediul de viata, tinzand sa-l transforme conform nevoilor lor.

Microorganismele interfereaza cu mediul la trei niveluri:

1. La nivel individual prin relatii simbiotice:

Asigurarea existentei altor organisme (formarea lichenilor).

Dezvoltarea normala a unor plante (micorizele fungice).

Dezvoltarea normala a unor animale (bacteriile din tubul digestiv al termitelor).

2. La nivel de ecosistem prin:

Rolul microorganismelor in lanturi si retele trofice.

Rolul unor agenti patogeni in reglarea populatiilor ce ar perturba ecosistemele naturale.

Rolul microorganismelor in procesele de formare a solului.

Rolul microorganismelor ca bioindicatori ai poluarii mediului.

3.La nivelul ecosferei prin :

participarea lor la creerea atmosferei in compozitia pe care o cunoastem, precum si prin reglarea circuitului geochimic al principalelor elemente chimice terestre.

Conținut arhivă zip

  • Microbiologie.ppt

Alții au mai descărcat și

Influența Factorilor de Mediu asupra Dezvoltării Microorganismelor din Sol

Generalităţi Biota solului care reprezintă o mare parte a biodiversităţii Pământului, aceasta are o distribuţie la nivel mondial. În trecut acesta...

Resurse Regenerabile de Energie

Printr-o strategie de dezvoltare energetica a Romaniei se poate asigura cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de...

Utilizarea Fungilor Inferiori în Tehnologia de Bioremediere a Solurilor Poluate cu Petrol

INTRODUCERE Ciupercile (REGNUL FUNGI) constituie un grup aparte, diferit de plante deoarece nu conţine clorofilă. Se hrănesc cu organisme vii sau...

Populații și Metapopulații

Populaţii şi metapopulaţii Comunitatea vie a unui teritoriu se organizează pe baza legilor de interacţiune dintre indivizi, cărora li se suprapune...

Ecologie Juridică

1.2. GENEZA ECOLOGIEI CA STIINTA Prima definitie a ecologiei a fost data de profesorul german EFNST HAKEL, unul din marii evolutionisti ai...

Biosfera

I Viaţa sub diverse forme de organizare poate exista în diferite împrejurări. Acea parte a globului pământesc (litosfera, hidrosfera şi atmosfera)...

Microbiotest pentru Determinarea Contaminarii Bacteriene

Origine Conceperea acestor kit-uri pentru monitorizarea contaminării bacteriene s-a datorat necesitatii la nivel mondial a testelor care se pot...

Sistemele Biologice

FACTORII ECOLOGICI SI INFLUENTA LOR ASUPRA ORGANISMELOR VII 1. SISTEMELE BIOLOGICE Sistemele biologice au următoarele caracteristici: ·...

Ai nevoie de altceva?