Extras din document
Notiuni generale de ecologie. Dezvoltarea ecologiei in Romania.
Domenii inrudite.
Ecologia a aparut ca stiinta de sine statatoare la inceputul aniilor 1900, insa radacinile ei se afla departe in istoria naturii, fiind tot asa de veche ca si experienta omului. Omul a intrat pe drumul civilizatiei cand a folosit focul si alte mijloace care i-au permis sa modifice mediul. Calamitatile naturale provocate de invaziile unor specii de animale au atras atentia multor naturalisti, insa cauzele care determinau aceste efecte erau considerate de origine divina.
In secolul 4 apar primele informatii cu caracter clar ecologic in operele filosofilor antici greci:
- Aristotel : pune in vedere invazia soarecilor de camp care intra in decline numeric sub controlul ploilor abundente.
- Teofrast : noteaza observatii care privesc interrelatia dintre organisme si dintre acestea cu medul de viata; numerosi ecologi moderni il considera primul ecolog.
Principiul de baza in intelegerea naturii de catre greci a fost "armonia ecologica" conform careia natura este desemnata sa favorizeze si sa pastreze fiecare specie, iar numarul sau abundenta fiecarei specii sa ramna constanta.
Primele orientari spre studiul legaturii dintre organisme si mediu au fost relatate in opera "Istoria naturala" a lui Buffon in sec 17 , care trateaza unele probleme legate de reglarea populatiilor. El spune ca unele populatii de plante, animale si chiar umane se supun acelorasi reguli, procese.fertilitatea crescuta fiind contracarata de un complex de factori.
Acumlarea datelor privind cresterea populatiei umane a facut posibila aparitia in 1798 a unei lucrari a lui Malthus "Eseu despre populatie" o lucrare controversata , in care autorul afirma ca populatia creste in progresie geometrica insa hrana nu creste decat in progresie aritmetica. Disproportia lor l-au condus pe autor la urmatoarea concluzie : reproducerea ar trebui sa fie limitata de hrana.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Notiuni Generale de Ecologie Curs 1.doc