Extras din document
Apariţia unor efecte metabolice nedorite induse de dezechilibre alimentare a dus la conştientizarea importanţei actului de nutriţie, ceea ce a implicat fundamentarea comportamentului alimentar pe principii sănătoase şi a determinat segmente semnificative de consumatori să se îndrepte spre alimente cât mai pure din punct de vedere biologic, spre aşa-numitele produse biologice. Acestea pot purta şi denumiri similare: produse ecologice, produse organice, deşi sunt diferenţe terminologice destul de sensibile între aceste denumiri.
Pentru a putea satisface cerinţele acestor segmente de consumatori, statele trebuie să plaseze agricultura biologică în centrul politicilor de dezvoltare pentru stimularea activităţilor de producţie, prelucrare şi comercializare.
Agricultura biologică utilizează metode specifice, cum sunt: fertilizarea solului cu îngrăşăminte organice, acoperirea solului (pentru asigurarea protecţiei împotriva uscării lui), folosirea de îngrăşăminte naturale minerale (fosfaţi, praf de rocă, calciu provenit din var, îngrăşăminte din alge marine), rotaţia culturilor, pentru evitarea deteriorării solului, arături uşoare şi nu foarte adânci, înlăturarea paraziţilor prin mijloace biologice.
Alimentele biologice sunt produse exclusiv naturale, obţinute fără utilizarea de îngrăşăminte chimice şi pesticide, ce respectă integral procesele biologice şi ecologice, şi în consecinţă, sunt certificate de un organ agreat (terţe părţi) pentru a purta eticheta „bio”, care atestă că au fost obţinute conform standardelor recunoscute pentru agricultura biologică.
În SUA au fost introduse standarde privind producţia şi manipularea produselor agricole biologice, aplicabile întregului lanţ logistic, de la fermier până la consumator. Aceste standarde sunt aplicabile şi operaţiunilor intermediare. Conform standardelor respective sunt determinate patru categorii de produse biologice:
100% biologice, desemnând produsele care nu conţin decât ingrediente produse biologic;
biologice, însemnând produsele ce conţin 95% din ingrediente produse biologic (raportat la masa produsului);
preparate cu ingrediente biologice, semnificând produsele ce conţin mai mult de 70% ingrediente biologice, dar maxim trei componente produse biologic pot fi specificate pe eticheta principală a ambalajului;
produse transformate conţinând mai puţin de 70% ingrediente produse biologic, iar termenul „biologic” nu mai poate fi înscris pe eticheta principală a ambalajului, dar în lista de ingrediente de pe ambalaj se pot specifica componentele care sunt produse biologic.
Conținut arhivă zip
- Curs ecologice 1 S2.ppt
- Curs ecologice 2 S2.ppt
- Curs ecologice 3 S2.ppt