Extras din document
Coordonator ştiinţific :
RECICLAREA – CONCEPT GENERAL
Recuperarea şi reutilizarea resurselor reciclabile reprezintă mijloace de soluţionare a contradicţiei dintre cerinţele procesului de creştere economică şi caracterul restrictiv al resurselor.
Reciclarea este un concept al secolului xx şi a apărut ca una din posibilitătile de a limita risipa şi de a utiliza mai eficient resursele. A devenit din ce în ce mai clar că industrializarea şi creşterea susţinută a populaţiei au condus la consumarea unor cantităţi de resurse din ce în ce mai mari.
AMBALAJELE TREBUIE RECICLATE
Serviciile de specialitate ne oferă posibilitatea de a recicla deşeurile din plastic, hîrtie, sticlă şi metal, prin amplasarea de containere de colectare selectivă pentru fiecare dintre acestea. Ne putem da uşor seama dacă un produs pe care îl cumpărăm este reciclabil, identificînd semnul grafic specific pentru reciclare. El este format din trei săgeţi care formează un dreptunghi. Fiecare săgeată reprezintă un pas al procesului de reciclare: a) colectare şi procesare, b) prelucrare şi c) cumpărare produse reciclate. Numărul din interiorul triunghiului reprezintă codul materialului iar literele de sub el, abrevierea acestuia.
Tipuri de ambalaje şi funcţiile lor
Ambalajele indeplinesc o serie de funcţii vitale în aprovizionarea produsului de la producător la consumator, astfel că ambalajele nu ar exista fără produsele pe care le conţin şi multe produse nu ar exista fără ambalajul care furnizează o modalitate de livrare.
Gama de funcţii oferite de ambalaje include:
- Protecţia şi prezervarea, de ex. prevenirea deteriorării fizice şi stoparea sau
inhibarea schimbărilor chimice şi biologice în timpul transportului, manipulării şi
depozitării;
- Consumul şi reţinerea, de ex. facilitarea distribuţiei şi depozitării unei anumite cantităţi de produs prin unitizare şi containerizare;
- Prezentarea/intensificarea vânzării de ex. pentru adăugarea de valoare,
atragerea vânzărilor, branding şi imagine;
- Identificare şi informare de ex. furnizarea de informaţii despre produs şi
companie, instrucţiuni de utilizare, manipulare şi depozitare, coduri de bare citibile
de maşini sau om;
- Securitate de ex. evidenţierea desigilării, anti – contrafacere;
- Comoditate de ex. modul de deschidere şi reînchidere, distribuţie.
Pe lângă funcţiile de bază, ambalajele trebuie să răspundă unor ţinte în continuă schimbare (familii mai mici, consumatori cu mijloace mai reduse) şi unor nevoi sociale care afectează modul de consum.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reciclarea Ambalajelor - Ambalaje Inteligente.docx