Extras din document
CURS 1
Fundamentele analizei economico-financiare
Analiza economico-financiară este o ştiinţă economică de sinteză, care presupune valorificarea diverselor informaţii din interiorul şi exteriorul unei entităţi economice, cu scopul analizării trecutului, monitorizării prezentului şi anticipării viitorului acestei afaceri.
Analiza trecutului sau analiza retrospectivă permite identificarea unor patern-uri financiare, care reflectă comportamentul entităţii în piaţă la diferite momente şi în diferite contexte. Pe baza acestor tipare, analistul financiar poate proiecta trend-ul de ansamblu al firmei, precum şi trend-ul specific fiecărui indicator financiar.
Ca orice ştiinţă, analiza utilizează diverse metode, procedee şi tehnici de lucru adaptate, fiecare, la complexitatea şi tipul de entitate analizate.
În general, analiza economico-financiară se practică la nivelul entităţilor mari, la nivelul entităţilor cotate la bursă şi în vederea operaţiunilor de capital presupuse de fuziunea sau absorbţia unităţilor corporatiste.
CURS 2
Analiza presupune descompunerea unui fenomen sau proces economic în componentele sale fundamentale în sensul descoperirii esenţei acelui fenomen sau proces economic. În opoziţie, sinteza reprezintă reunirea tuturor componentelor descompuse iniţial.
Fenomenele economice se descompun în factori: direcţi, indirecţi, de grad 1,2,3...
1) Factorii direcţi influenţează prin natura lor evoluţia fenomenelor economice.
2) Factorii indirecţi acţionează în sinergie cu alţi factori
Pentru descompunerea realităţii economice în factorii ei esenţiali, analiza economică utilizează o metodă specifică, numită metoda substituirilor în lanţ sau metoda iteraţiei.
METODA ITERAŢIEI
Se aplică în cazul fenomenelor economice care pot fi modelate maematic prin produsul şi/sau raportul de calcul. Presupune respectarea următoarelor 3 principii:
1) Substituirile de factori se fac în ordinea condiţionării lor economice (întâi factorii cantitativi, apoi factorii structurali, factorii calitativi)
2) Un factor odată substituit rămâne în aceeaşi formă până la sfârşitul operaţiunilor de substituire.
3) Substituirile se fac în mod succesiv, în trepte şi nu simultan.
Factorii cantitativi sunt acei factori care influenţează evoluţia fenomenului prin prisma determinării cantitative (masă, volum etc.)
Factorii structurali sunt factori care au aceeaşi esenţă cu fenomenul analizat şi îl determină prin schimbarea structurii interne a fenomenului.
Factorii calitativi sunt factorii care influenţează fenomenul prin însuşiri de tip calitativ.
ANALIZA STRUCTURALĂ ŞI FACTORIALĂ
A CIFREI DE AFACERI
CIFRA DE AFACERI = totalitatea veniturilor unei entităţi provenită din vânzarea produselor finite, a mărfurilor, precum şi din prestarea serviciilor.
= un indicator de poziţionare a entităţii economice în funcţie de mărimea lor economică
= serveşte şi în procesele de eligibilitate ale licitaţiilor cu caracter internaţional. Ea este un criteriu de departajare al firmelor care determină capacitatea economică internă a firmei de a realiza proiecte de o anumită anvergură.
Un indicator important, derivat din cifra de afaceri este cifra de afaceri critică sau cifra de afaceri la pragul de rentabilitate.
Cifra de afaceri critică rezultă din înmulţirea producţiei necesare atingerii pragului de rentabilitate cu preţul de vânzare unitar; producţia fiind exprimată prin unităţi fizice.
CURS 3
∆y – dinamica fenomenului y în intervalul de timp (0, 1)
y = a*b*c -> (procedura de substituire se realizează de la stânga la dreapta)
∆y=y1-y0
a, b, c – factorii care determină dinamica fenomenului y.
y0 y1 t1
0 1
a0 a1
b0 b1
c0 c1
∆y=a1*b1*c1 – a0*b0*c0
∆y(a)=a1*b0*c0 – a0*b0*c0 => ∆y=(a1-a2)*b0*c0
A substitui un factor înseamnă a înlocui valoarea de referinţă a acelui factor (0) cu valoarea lui curentă (1).
∆y(b)=a1*b1*c0 – a1*b0*c0
∆y(c)=a1*b1*c1 – a1*b1*c0
Verificare: ∆y(t)= ∆y(a)+ ∆y(b)+ ∆y(c)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Economico-Financiara.doc