Analiza Fconomico-Financiara

Curs
8.7/10 (7 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 33605
Mărime: 198.67KB (arhivat)
Publicat de: Sever Ilie
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. Capitolul IV
  2. Analiza cheltuielilor de circulaţie în comerţ 3
  3. 4.1. Conţinut, structură, clasificarea cheltuielilor de circulaţie 3
  4. 4.2. Analiza indicatorilor specifici costurilor circulaţiei mărfurilor 5
  5. 4.2.1. Indicatorii specifici costurilor circulaţiei mărfurilor 5
  6. 4.2.2. Analiza situaţiei generale a cheltuielilor de circulaţie 8
  7. 4.2.3. Analiza structurii globale a cheltuielilor de circulaţie 9
  8. 4.3. Analiza factorială a cheltuielilor 11
  9. Capitolul V
  10. Analiza rentabilităţii activităţii comerciale 17
  11. 5.1. Analiza generală a profitului agentului economic 18
  12. 5.2. Analiza rentabilităţii prin metoda ratelor 21
  13. 5.3. Analiza pragului de rentabilitate şi evaluarea riscurilor 33
  14. 5.4. Coordonate ale analizei eficienţei sociale a activităţii întreprinderilor comerciale 45
  15. Capitolul VI
  16. Analiza situaţiei financiar-patrimoniale 50
  17. 6.1. Diagnosticul financiar pe baza informaţiilor degajate de bilanţ 51
  18. 6.1.1. Echilibrul financiar exprimat prin indicatorii: fond de rulment (FR), necesar de fond de rulment (NFR), trezoreria (T) 52
  19. 6.1.2. Analiza structurii financiare a întreprinderii 57
  20. 6.1.3. Solvabilitatea şi lichiditatea 67
  21. 6.1.4 Indicatori de gestiune (de activitate) 71
  22. 6.2. Planificarea financiară a afacerii 73
  23. 6.4. Metode de calcul şi analiză a valorii întreprinderii 77
  24. Capitolul VII
  25. Probleme de bază ale analizei economice în unităţile de turism 84
  26. 7.1. Particularităţi ale analizei în turism 84
  27. 7.2. Analiza prestaţiilor turistice pe baza cifrei de afaceri 91
  28. 7.2.1. Analiza structurală a cifrei de afaceri în turism 91
  29. 7.2.2. Analiza factorială a cifrei de afaceri în turism 92
  30. 7.3. Analiza costurilor în unităţile de turism 95
  31. 7.3.1. Analiza structurală a costurilor unităţilor de turism 95
  32. 7.3.2. Sisteme de analiză factorială a costurilor 96
  33. Addenda 101
  34. Bibliografie 103
  35. Capitolul IV Analiza cheltuielilor de circulaţie în comerţ
  36. 5 5

Extras din curs

Conţinutul capitolului

Acest capitol abordează aspecte privind cheltuielile de circulaţie în comerţ, şi anume:

- conţinutul, structura, clasificarea cheltuielilor de circulaţie după anumite criterii (după natură, conţinut, natura proceselor economice şi a mijloacelor economice, forma de comerţ, grupele de produse, stadiile de circulaţie a mărfurilor, dependenţa faţă de volumul activităţii economice, legătura lor cu procesele de circulaţie);

- analiza indicatorilor specifici costurilor circulaţiei mărfurilor (volumul absolut al cheltuielilor de circulaţie, nivelul relativ al cheltuielilor de circulaţie, cuantumul reducerii/creşterii nivelului relativ al cheltuielilor de circulaţie, ritmul reducerii/creşterii nivelului relativ al cheltuielilor de circulaţie, suma economiilor obţinute din reducerea cheltuielilor de circulaţie);

- analiza factorială a cheltuielilor de circulaţie.

4.1. Conţinut, structură, clasificarea cheltuielilor de circulaţie

Funcţionarea eficientă a firmei într-un mediu concurenţial a cărui dominantă economică o constituie caracterul limitat al resurselor, necesită gestionarea eficientă a costurilor care îi grevează rezultatele. La realizarea circuitului economic: aprovizionare - producţie - stocare -vânzare concură o serie de cheltuieli care, prin intermediul costurilor, se constituie în elemente ale preţurilor de vânzare a produselor (mărfurilor) pe piaţă.

Orice întreprinzător (considerat raţional, care, ţinând seama de resursele pe care le deţine, ia decizia de a produce acea marfă care-i permite cea mai bună valorificare a acestora) ştie că pentru a-şi maximiza profitul este necesar fie să minimizeze costurile totale cu care obţine un anumit nivel al producţiei (desfacerilor), fie să maximizeze producţia (volumul desfacerilor) care se poate obţine cu un nivel dat al costurilor, să optimizeze aşadar, volumul şi structura producţiei (circulaţiei mărfurilor).

Activitatea complexă a întreprinderii comerciale presupune anumite cheltuieli (materiale, cu forţa de muncă) care formează costurile întreprinderii, ca urmare a mişcării fizice a mărfurilor de la producători la consumatori, a păstrării integrităţii cantitative şi calitative a mărfurilor, a operaţiilor de sortare, ambalare, desfacere etc.

Diversitatea cheltuielilor pe care le presupune activitatea comercială impune, în scopul analizei, gruparea lor după anumite criterii, astfel:

1. după natura cheltuielilor distingem:

- cheltuieli de circulaţie propriu - zise, legate nemijlocit de actele de vânzare -cumpărare;

- cheltuieli de păstrare (sortare);

- cheltuieli cu transportul mărfurilor (o continuare a procesului de producţie în cadrul procesului de circulaţie şi pentru procesul de circulaţie);

2. după conţinutul lor avem:

- cheltuieli cu munca vie;

- cheltuieli materiale;

În general, în activitatea comercială se remarcă ponderea relativ mare, de cca. 60% a cheltuielilor cu forţa de muncă în cadrul costurilor totale, corespunzător nivelului de implicare a acestei resurse în desfăşurarea proceselor economice.

3. după natura proceselor economice şi a mijloacelor economice care le generează:

- plata muncii personalului din comerţ, inclusiv contribuţia unităţii economice pentru asigurări sociale;

- consum de mijloace materiale în procesul schimbului (uzura mijloacelor fixe, consum de obiecte de inventar, de materiale pentru întreţinerea bazei tehnico - materiale, de ambalaje e.t.c.)

- plata unor servicii şi bunuri furnizate comerţului de diverse ramuri ale economiei naţionale (transporturi, telecomunicaţii, energie electrică, termică, e.t.c. )

- pierderi naturale de mărfuri în procesul circulaţiei (perisabilităţi);

- dobânzi şi speze bancare;

- cheltuieli de administraţie şi conducere;

4. după forma de comerţ (analizate la nivel de ramură) cheltuielile de circulaţie se

împart în:

- cheltuieli cu echipament industrial;

- cheltuieli cu produse agricole;

- cheltuieli cu bunuri de consum individual;

5. după grupele de produse pentru care se efectuează :

- cheltuieli cu produsele alimentare

- cheltuieli cu produsele nealimentare

- cheltuieli în alimentaţie publică

6. după stadiile de circulaţie a mărfurilor:

- cheltuieli în comerţul cu ridicata

- cheltuieli în comerţul cu amănuntul

Potrivit specificului activităţii fiecărei ramuri de comerţ ponderea grupelor de cheltuieli ca şi nivelul lor relativ sunt diferite de la o ramură la alta. S-a constatat că circulaţia cu ridicata se realizează cu cheltuieli mai mici decât circulaţia cu amănuntul, iar comercializarea mărfurilor alimentare este mai costisitoare decât cea a mărfurilor nealimentare. În comerţul cu ridicata ponderea cea mai mare o deţin cheltuielile cu transportul mărfurilor şi cele de depozitare, faţă de comerţul cu amănuntul, unde cheltuielile cu salariile personalului şi cu întreţinerea unităţii ocupă locul principal.

7. după dependenţa faţă de volumul activităţii economice se disting:

- cheltuieli variabile

- cheltuieli constante

Cheltuielile variabile se modifică proporţional cu modificarea volumului activităţii economice (cheltuieli cu trasportul mărfurilor, cu salariile, pierderile naturale de mărfuri etc.) în timp ce cheltuielile constante se caracterizează prin aceea că volumul lor absolut, de regulă, nu se schimbă în condiţiile modificării volumului circulaţiei mărfurilor. În majoritatea lor aceste cheltuieli sunt legate de baza tehnico-materială a unităţii comerciale şi se referă la chiria localurilor, întreţinerea unităţii, amortizarea mijloacelor fixe etc, şi din această cauză peste o anumită limită a volumului circulaţiei mărfurilor ele pot să crească (spre exemplu, creşterea nivelului desfacerilor de mărfuri presupune creşterea suprafeţei de depozitare sau desfacere care duce la creşterea cheltuielilor de întreţinere, amortizare a localurilor etc.).

8. după legătura lor cu procesele de circulaţie:

- cheltuieli directe (ale unităţii operative) care se pot identifica la nivelul unităţilor operative (magazine, depozite), şi a căror mărime depinde nemijlocit de volumul fizic al mărfurilor (cu transportul, cu păstrarea, sortarea, salarii etc);

- cheltuieli indirecte, legate de activitatea întreprinderii în ansamblul ei (amortizarea mijloacelor fixe, dobânzi, speze bancare, cheltuieli cu caracter gospodăresc, salariile personalului de conducere, economic) care se repartizează asupra cheltuielilor directe pe baza unor chei de repartizare care pot fi: volumul desfacerilor, volumul salariilor directe etc).

4.2. Analiza indicatorilor specifici costurilor circulaţiei mărfurilor

4.2.1. Indicatorii specifici costurilor circulaţiei mărfurilor

Costurile comerţului se exprimă prin intermediul unor indicatori specifici care permit aprecierea mărimii lor atât în mod absolut cât şi relativ. Ei sunt proprii atât pentru activitatea de ansamblu a comerţului, a unei ramuri sau agent economic, cât şi pentru fiecare grupă de cheltuieli.

Aceşti indicatori sunt:

- volumul absolut al cheltuielilor de circulaţie (Ch), ce reprezintă suma cheltuielilor conform programului sau conform documentelor de raportare şi generalizare şi de evidenţă analitică a contabilităţii;

- nivelul relativ al cheltuielilor de circulaţie (Nch) care exprimă mărimea cheltuielilor în raport cu volumul activităţii economice (desfacerilor) şi se calculează ca raport între volumul absolut al cheltuielilor şi volumul desfacerilor, cu relaţia:

Ch

Nch = — x 100(1000)- este un indicator calitativ al activităţii economice, expresie

Ca

parţială a eficienţei acesteia, exprimând cheltuielile necesare pentru desfacerea a 100 sau 1000 lei marfă. Se calculează pentru comerţul cu amănuntul, cu ridicata, pe întreprinderi comerciale şi pe total comerţ.

- cuantumul reducerii/creşterii nivelului relativ al cheltuielilor de circulaţie (Q),

obţinut prin diferenţa dintre nivele (curentă - 1, de referinţă - 0), cu relaţia:

Q = Nch - Nch0

- ritmul reducerii/creşterii nivelului relativ al cheltuielilor de circulaţie (R),

exprimă mărimea procentuală a reducerii/creşterii nivelului relativ al cheltuielilor în dinamică şi faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli (B.V.C.) şi se calculează cu relaţia:

Preview document

Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 1
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 2
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 3
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 4
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 5
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 6
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 7
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 8
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 9
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 10
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 11
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 12
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 13
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 14
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 15
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 16
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 17
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 18
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 19
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 20
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 21
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 22
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 23
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 24
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 25
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 26
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 27
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 28
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 29
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 30
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 31
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 32
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 33
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 34
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 35
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 36
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 37
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 38
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 39
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 40
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 41
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 42
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 43
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 44
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 45
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 46
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 47
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 48
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 49
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 50
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 51
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 52
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 53
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 54
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 55
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 56
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 57
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 58
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 59
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 60
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 61
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 62
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 63
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 64
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 65
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 66
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 67
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 68
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 69
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 70
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 71
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 72
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 73
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 74
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 75
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 76
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 77
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 78
Analiza Fconomico-Financiara - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Analiza Fconomico-Financiara.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind reducerea consumului de resurse materiale la nivel microeconomic agent economic, firma

1.1Resursele materiale şi necesitatea economisirii lor la nivel macro şi micro economic Obţinerea unei eficienţe cât mai înalte a activităţii...

Strategii manageriale privind creșterea rentabilității firmei aplicație la SC Conpet SA

CAPITOLUL I. EFICIENTA ECONOMICA 1.1. Conceptul de eficicienţă a producţiei şi investiţiilor 1.2. Necesitatea calculelor de eficienţă economică a...

Comerțul internațional, factor important în economia internațională

INTRODUCERE Trăim într-o lume care este puternic interconectată de complexe tranzacţii economice şi sociale, probleme legate de mediu, colaborări...

Analiza diagnostic a performanțelor pe baza ratelor financiare la SC Brașov Walking Tours SRL

INTRODUCERE În prezent, este deosebit de important pentru o societate comercială să realizeze o analiză financiară a evoluţiei firmei, mai ales în...

Analiză economico-financiară - plan de afaceri SC Goldy Turism SA

1. Prezentarea firmei: SC. Goldy Turism SA. SC.Goldy Turism SA. este o societate privata pe actiuni, avand o larga experienta si traditie...

Analiza echilibrului financiar la SC Turism Banatul SA Timișoara

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII TEORETICE PRIVIND ECHILIBRUL FINANCIAR 1.1. Despre noţiunea de echilibru (în general) Într-o manieră generală,...

Bilanțul contabil - bază informațională a analizei patrimoniului și a rezultatului activității firmei

Capitolul 1 Noţiuni introductive 1.1. Definirea conceptului de bilanţ contabil Bilanţul contabil reprezintă un procedeu al metodei contabile...

Analiza economico-financiară - SC THR Marea Neagra SA

I. ÎNTREPRINDEREA-CARACTERIZARE GENERALĂ A. Scurt istoric Denumirea societății comerciale: Turism, Hoteluri, Restaurante “Marea Neagră” S.A....

Ai nevoie de altceva?