Extras din document
1.Instrumentele Politicii Monetare:
Pe parcursul trimestrului I, 2014 Banca Nationala a Moldovei a pastrat coduita prudenta a politicii monetare prin mentinerea ratelor de politica monetara la acelasi nivel si a gestionat ferm surplusul de lichiditate din sistemul bancar prin operatiuni de sterilizare.
Nivelul ratelor de dobinda la instrumentele sale de reglementare monetara, mentinindu-se a cincea luna consecutive la acelasi nivel ( 3.5 la suta- Rata de baza, 0.5 la suta- Rata la depozite overnight si 6.5 la suta- Rata la credite overnight).
1.1 Politica ratelor dobinzilor
Evolutia lunara a coridorului ratelor dobinzilor:
Analizind graficul dat observam ca rata medie lunara a dobinzii aferenta valorilor mobiliare de stat (VMS) de 91 de zile a inregistrat o crestere la inceputul trimestrului astfel atingind valorile cele mai inalte de la inceputul anului si in ultima parte a trimestrului a inregistrat o scadere din cauza diminuarii bruste a ofertelor bancilor la licitatiile de plasare a VMS.
2.Inflatia:
Banca Nationala prognozeaza o inflatie de 5,4 la suta in acest an, cu 0.7 puncte procentuale mai mult decit indicele estimate anterior. In acelasi timp pentru anul 2015 se prognozeaza o inflatie de 4.8 %. Risicurile inflationiste pot surveni din partea regresarii cererii interne precum si majorarii preturilor international la petrol. Un alt risc poate fi cauzat de Conflictul din Ucraina, deoarece din cauza acestuia au fost aplicate sanctiuni reciproce din Occident si Rusia, din cauza carora exista un risc pentru dezvoltarea in zona euro.
3.Aprecierea si deprecierea a MDL
Pe parcursul trimestrului III, 2014, cursul de schimb official nominal al monedei nationale s-a depreciate in raport cu dolarul SUA cu 3.9 la suta puncte procentuale, in timp ce fata de euro a inregistrat o evolutie opusa, apreciinduse cu 3.1 la suta comparative cu finele lunii iunie 2014. Astfel consider ca aceasta depreciere este inregistrata din cauza cererii ridicate de valuta din partea importatorilor.
Principalii factori care influenteaza deprecierea leului moldovenesc constau in faptul ca cererea de valuta ramine inalta fata de oferta. Astfel analizind graficul dat putem observa ca cererea de valuta nu este acoperita de oferta, acesta constituind 86% ceea ce este cu 37.8% mai putin ca in aceeasi perioada al anului precedent .Consider ca principalii factori care vor influenta cursul leului moldovenesc fata de dolar in perioada apropiata vor deveni dezvoltarea exportului, transferurile banesti si vinzarile de valuta de catre persoanele fizice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza politicii monetare.doc